Fu-tien na vode.
Aktuality, Námorníctvo,

Kedy čínske vojenské loďstvo prekoná to americké?

„Jednou z úloh ČĽR je úplne alebo aspoň čiastočne prebrať Spojeným štátom iniciatívu v námornej prítomnosti v prístavoch a v Tichom oceáne. Čiže konštruovaním novej lietadlovej lode Peking len odpovedá Pentagonu na ohrozenie z mora,“ tvrdí ruský sinológ a riaditeľ Inštitútu krajín Ázie a Afriky Moskovskej štátnej univerzity Aleksej Maslov pri komentovaní spustenia na vodu novej lietadlovej lode Fu-tien.


 

Fu-tien bola vymyslená už pred niekoľkými rokmi ako „medzistupňová etapa na ceste výstavby novej generácie čínskych lietadlových lodí,“ vysvetľuje Maslov. „Povedzme, na útok proti Tajwanu, ak sa taký udeje, budú využité už existujúce vojenské lode, vrátane lietadlových, ktoré, ako je známe, boli skonštruované na platforme sovietskych krížnikov Minsk a Varjag,“ predpokladá expert.
„V skutočnosti je otázka Tajwanu pre Čínu len neveľký „bod“ na veľkej trase. Tento problém bude vyriešený v najbližšom čase buď vojenskou alebo mierovou cestou. Hlavným je to, že Peking sa usiluje aktívne bodať Washington,“ tvrdí Maslov.

 

 

„V mene tohto cieľa sa Čína pokúša prevziať iniciatívu v Tichom oceáne. Pracuje na náraste počtu lodí a bojovej sily. Práve preto Peking rozvíja vzájomné vzťahy, napríklad dokonca aj s Indiou, hoci má s ňou pohraničný spor. Treba si tiež uvedomiť, že Čína aktívne rozvíja základňu ponoriek,“ dodal sinológ.

 

Mapa ostrova Tajwan a kontinentálnej Číny

 

Osobitne sa Maslov venoval pomeru síl vojenského námorníctva Číny a USA. „Peking má vo výzbroji oficiálne 355 lodí, no fakticky ich môže byť viac, pretože v tomto počte sú uvedené len armádne plavidlá. K roku 2030 ich chce navýšiť na 460, čím početne značne prevýši kvantitu loďstva USA,“ vysvetľuje ruský expert a dodáva, že nedostatkom čínskeho vojenského námorníctva je neexistencia skúseností z vedenia námorného boja.

 

„Peking plánuje do roku 2030 zdvojnásobiť počet svojich atómových hlavíc, ktorých má dnes údajne okolo dvesto. Pritom zvyšuje produkciu práve tých, ktoré sa dajú rozmiestniť v námorníctve. Je tu teda pravdepodobnosť, že výsledkom tejto tendencie bude, že čínske námorníctvo kvantitatívne predstihne US Navy,“ dodal Aleksej Maslov.

 

V piatok 17. júna čínska štátna lodenica spustila na vodu tretiu lietadlovú loď Fu-tien. Je to tiež rovnomenný názov provincie, ktorá sa nachádza na kontinente, cez prieliv, oproti ostrovu Tajwan. Spúšťanie prebiehalo pri hymne ČĽR.

 

Pre hrozbu z Číny a Severnej Kórey budujú Spojené štáty novú základňu na ostrove v Tichom oceáne

 

Čínska televízia uviedla, že Fu-tien má výtlak 80 tisíc ton a skonštruovaná bola s využitím len čínskych technológií. Minulý rok začala Ríša slnka stavať už štvrtú lietadlovú loď, pravdepodobne s atómovými agregátmi.
Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov