Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Jakov Kedmi nahneval patriotov keď vysvetlil nevďačnosť Strednej Ázie k Rusku

Izraelský expert Jakov Kedmi vysvetlil postoj krajín Strednej Ázie k Rusku, čím vyvolal škandál v štúdiu Vladimíra Solovjova. „Môžete zameniť migrantov? Dokážte to,“ povedal.


 

Kedmi vyvolal ostrú hádku tým, že nastolil otázku, čo môže Rusko ponúknuť Kazachstanu, Uzbekistanu a ich susedom za politickú lojalitu. Politológ Sergej Michejev vysvetlil, že stredoázijské republiky „dostávali a aj teraz dostávajú všetko“ od Ruskej federácie, ktorá „ 30 rokov živí všetky tieto priestory, ale nemôže ich využívať“. Hlavným argumentom odborníka bolo naznačenie, že v Rusku pracujú milióny ázijských migrantov, ktorí sa starajú o ekonomiky svojich rodných štátov. Poslanec Alexander Chinštejn pripomenul, že peniaze migrantov tvoria 25 % tadžickej ekonomiky.

 

„A myslia si, že bez týchto pracovníkov nemôže ruská ekonomika existovať. Takto sa na to pozerajú v Uzbekistane a nie tak, ako chcete. Môžeta? Dokážte to! Toto nie je teoretická otázka. Takmer päť miliónov pracuje – odstráňte ich. Kto ich nahradí? Keď ich vymeníte, potom zmenia svoj uhol pohľadu. Rusko sa teraz nechystá vytlačiť týchto pracovníkov, pretože ich potrebuje. A takto sa na to pozerajú. Hovoria: že to, čo nám dá Rusko, nám bude dávať vždy, ale Američania môžu pridať, “odpovedal Kedmi.

 

Slová odborníka spôsobili potýčku v štúdiu programu „Večer s Vladimírom Solovyovom“. Hosť z Izraela vyzval Rusko, aby sa neodvolávalo na minulosť, ale preložilo ju do našej doby. Podľa Kedmiho netreba rátať s vďačnosťou, čo už dokázali štáty ako Ukrajina, ktorej ekonomiku a priemysel vybudovalo Rusko v sovietskych rokoch.

 

Izraelský vojenský expert Jakov Kedmi poukázal na veľkú rezervu ruskej armády, ktorú zatiaľ nevyužila

 

„To je Ázia – toto sú obchodné národy, vždy obchodovali. Uzbekistan aj zvyšok sú menší Kazachovia. Takto je postavená ich ekonomika a nie na tom, že musíte poďakovať za vybudovanie Kazachstanu. Nikto vám nepoďakuje, rovnako ako Ukrajina, pobaltské štáty a Gruzínsko. Starajú sa o svoje vlastné záujmy. A je potrebné budovať záujmy nie na tom, čo bolo, ale na prevode minulosti do súčasnosti, “povedal Kedmi.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov