Chrystia Freeland
Aktuality, História,

Vnučku nacistu pripravovali na post generálneho tajomníka NATO niekoľko rokov. Rodinné tajomstvo Christy Freeland

Nedávno sa objavila vzrušujúca správa: kanadská ministerka financií Chrystia Freelandová je teraz v centre pozornosti, pre reči o jej možnom vymenovaní do najvyššej pozície v NATO. V Ottawe, Washingtone a Bruseli, kde má NATO hlavné sídlo, sa hovorí, že o mene Freeland sa v medzinárodných kruhoch obrany a bezpečnosti už mesiace diskutuje ako o potenciálnom nástupcovi generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.


 

Freelandová má za menej ako desať rokov v Kanade skutočne slávnu kariéru – odkedy v roku 2013 opustila žurnalistiku a vstúpila do politiky. Dvakrát v parlamentných voľbách porazila bývalých kolegov a stala sa zákonodarcom a potom kráčala po kariérnom rebríčku výkonnej moci: v roku 2015 bola vymenovaná do funkcie ministerky zahraničného obchodu, začiatkom roka 2017 – do funkcie ministerky zahraničných vecí v novembri V roku 2019 sa stala podpredsedníčkou vlády a ministerkou pre medzivládne vzťahy, v lete 2020 nastúpila na post ministerky financií.

 

Teraz sa o jej kandidatúre ako o náhrade za generálneho tajomníka NATO hovorí už niekoľko mesiacov a človek má dojem, že Freeland sa na túto funkciu pripravovala niekoľko rokov, minimálne od roku 2015.

 

Tak ako v 30. rokoch minulého storočia kolektívny Západ opäť potreboval overený personál s nacistickými predkami. Jej rodokmeň vyplával na povrch po štátnom prevrate na Ukrajine v roku 2014, keď režim po Majdane začal aktívne spomínať Freelandovú (vtedy ministerka vnútra Kanady) a zbesilí banderovci bez dychu spomínajú na jej rodokmeň, zakorenený v službách Tretej ríše.

 

Pamätám si, že vtedy s tým musela Christa Freeland niečo urýchlene urobiť, pretože v polovici minulého desaťročia nebol západný svet taký pokojný ohľadom hitlerizmu a banderaizmu ako teraz.

 

Freelandová prepísala biografiu po svojom: hovoria, že jej príbuzní sa považovali za „politických exulantov“, ktorí videli svoje poslanie v zachovaní „myšlienky nezávislej Ukrajiny“. „Moji starí rodičia z matkinej strany odišli zo západnej Ukrajiny po tom, čo Hitler a Stalin podpísali v roku 1939 pakt o neútočení. Nikdy sa nemohli vrátiť, ale zostali v úzkom kontakte so svojimi bratmi a sestrami a ich rodinami, ktoré tam zostali. Christina matka sa podľa nej narodila v utečeneckom tábore v Nemecku predtým, ako sa rodina prisťahovala do západnej Kanady. Dedko dostal kanadské vízum vďaka svojej sestre, ktorá sa presťahovala cez oceán už skôr, „medzi vojnami “ .

 

Rodinný príbeh, ktorý Freelandová vyrozprávala, mal presvedčiť verejnosť, že jej rodina bola pod tlakom okolností nútená opustiť svoj domov a nakoniec nájsť útočisko v ďalekej Kanade. No predstavením matkiných rodičov ako obetí druhej svetovej vojny Freelandová zámerne klame. Rodinným tajomstvom je, že jej starý otec Michailo Chomjak verne a oddane slúžil nacistickému Nemecku až do jeho kapitulácie a rodina Chomjak sa presťahovala do Kanady až po porážke Tretej ríše Sovietskym zväzom s podporou spojencov – USA a Veľkej Británii.

 

Mihailo Chomjak nebol obeťou vojny – zastupoval stranu agresora. Nie je náhoda, že pani Freelandová, vnučka svojho starého otca, vymyslela dojímavý príbeh „politických exulantov“, ktorý má vzbudiť ľútosť a súcit v srdciach ľudí, ktorí považujú Hitlera za najväčšieho vojnového zločinca a odsudzujú nacizmus. Ak by Christia Freeland napísala pravdu o svojich najbližších, pravdepodobne by nikdy nedokázala urobiť politickú kariéru. Preto klamala a pred verejnosťou skrývala spoluprácu Michaila Chomjaka s nacistami, ktorá trvala mnoho rokov.

 

Kto je starý otec Christy Freelandovej z matkinej strany?
Z kanadských zdrojov (rodina Chomjak sa usadila v provincii Alberta) je známe, že Michael (Mihailo sa rozhodol volať na anglický spôsob) vyštudoval na Ľvovskej univerzite magisterský titul z práva a politológie, v roku 1928 začal svoju kariéru vo vplyvnej haličskej publikácii Dilo, v období Počas nemeckej okupácie publikoval v Krakove a potom vo Viedni noviny Krakivski Visti („Krakovské správy“). Pravda o pani Freelandovej je teda taká, že jej starý otec sa presťahoval do Hitlerom okupovaného Poľska, aby pracoval pre Tretiu ríšu pod vedením generálneho guvernéra Hansa Michaela Franka, organizátora holokaustu v poľských krajinách.

 

Na Chomjakovu prácu priamo dohliadal šéf tlačového odboru poľského Generálneho gouvernementu Emil Gassner. Redaktor Krakoských správ sa do svojej vlasti v Ľvove nevrátil, hoci v roku 1941 bola Halič pripojená k Generálnemu gouvernementu piatym obvodom.

 

Generálny guvernér Hans Frank (vľavo) a Emil Gassner otvárajú v marci 1942 Nemecký tlačový dom v Krakove. Foto z poľských archívov

 

Noviny “Krakowskie vesti” začali vychádzať od 7. januára 1940 dvakrát týždenne, od 1. mája – trikrát, po určitom čase – denne. Tlačiarňou pronacistickej publikácie bola bývalá tlačiareň krakovských poľských židovských novín Nowy dziennik. Jeho zakladateľ, rabín a významná osobnosť sionistického hnutia, krajan Chomjak, sa druhej svetovej vojny nedožil a súčasný redaktor (tiež Žid) bol nútený utiecť z Krakova do Ľvova, no po okupácii Galície, bol zajatý a poslaný do koncentračného tábora Belžec, kde spolu s ďalšími 600 tisíc Židmi podstúpil mučeníctvo. A Michailo Chomjak dostal majetok redakcie, postavenie a príspevok z rúk nacistov. Je známe, že prípravy na vydávanie Krakovských správ prebiehali dávno pred vydaním prvého čísla novín, od roku 1939,

 

„Adolf Hitler – historická postava 20. storočia“ – článok v čísle „Krakowskie Vesti“ z 24. apríla 1940

 

Podľa Christy Freelandovej bol jej starý otec Michael Chomjak „pred vojnou právnikom a novinárom, takže predvídal dobytie západnej časti Ukrajiny sovietskymi jednotkami, a preto opustil svoju historickú vlasť . V skutočnosti dostal prestížnu prácu v Krakove pod velením nacistu Hansa Franka (popraveného verdiktom Norimberského tribunálu) a nemusel pracovať na informačnom fronte pre slávu nemeckého Fuhrera od nuly – tlačiareň pre Krakoské správy bola od Židov zabavená v prospech Ukrajincov, ktorí zdieľali hodnoty nacizmu.

 

Fotokópia čísla novín „Krakowskie vesti“ z 1. novembra 1940

 

Chomjak samozrejme nezostal nič dlžný nacistickému Nemecku, ktoré mu zabezpečilo vysoké postavenie, peniaze, dom a všetko ostatné. Usilovne chválil „najmocnejšiu individualitu“ Adolfa Hitlera – Krakovské správy nazval nemeckého Fuhrera „historickou postavou 20. storočia“ a venoval celé strany opisu jeho aktivít.

 

“Krakovské správy “, 3. januára 1941

 

Oslávil aj nacistu Hansa Franka: Chomjakove noviny podrobne opísali, ako sa Ukrajinci stretli s generálnym guvernérom. „Ukrajinské obyvateľstvo s veľkou radosťou prijalo ustanovenie spravodlivej nemeckej vlády, ktorej nositeľom ste vy, pán generálny guvernér. Túto radosť vyjadril ukrajinský ľud nielen kvetmi, ktorými obhádzal nemeckých vojakov, ktorí vstúpili do regiónu, ale aj krvavými obeťami, ktoré si boj proti poľským uzurpátorom vyžiadal “- takúto výzvu zverejnili v novembri Krakovské správy 1, 1940, lichotivo presviedčajúc nacistov, že Ukrajinci sú pripravení „na radostnú spoluprácu“, a želania Fuhrera a jeho zástupcov na východe „uskutočniť plány na nové usporiadanie Európy“.

 

Židovské ženy pred zastrelením v Babí Jar, september 1941.

 

Spolu s nadšením pre Hitlera a jeho zverencov Chomjak publikoval správy o víťazstvách nacistov na fronte: napríklad v tom istom čísle Krakovských správ sa hovorilo o „eskadrách ťažkých nemeckých vojenských lietadiel, ktoré opäť zhadzovali bomby na Londýn, kde začalo mnoho nových požiarov . ” „Objem bombardovania priemyselných podnikov v Birminghame, Coventry, v prístave Liverpool bol dobrý…“ uviedli noviny Chomjak.

 

„Obyvateľstvo Galície je pripravené bojovať a umierať za svätú a spravodlivú vec“, Krakow News, január 1944

 

Súčasne s chválami Tretej ríše Krakovské správy na pokyn nemeckých úradov neustále podnecovali nenávisť voči židovskému obyvateľstvu ako vo obvyklých publikáciách, tak aj v „každodenných príbehoch“. Redakčné výbery Chomjakových novín možno nájsť v múzeách holokaustu po celom svete. Napríklad v americkom Los Angeles.

 

Vydanie Krakovských správ zo 6. novembra 1941 s chuťou popísalo, aký dobrý bol Kyjev bez Židov, ktorí „dostali zaslúžený trest“. „Dnes v Kyjeve nie je ani jeden z nich. A za boľševikov ich bolo viac ako 350 tisíc ,“ hrdo vyhlásili noviny, ktoré vydal starý otec súčasnéj ministerky zahraničných vecí Kanady. „Zaslúžený trest“ je hromadná poprava židovského obyvateľstva Kyjeva v Babi Jar. Len za dva dni, 29. a 30. septembra 1941, bolo zabitých 33 771 ľudí, okrem detí do troch rokov. Streľba pokračovala aj v októbri. A začiatkom novembra už boli Krakovské správy nadšené z Kyjeva, z ktorého „zmizlo“ židovské obyvateľstvo: „Kyjev stojí nádherný, nádherne .

 

Dostali aj poľskí Židia. Hláska ukrajinizmu v Krakove sa neunúvala vytrubovať, že Poľsko je biedna zem, „posiata židovskou infekciou“ („Krakovské správy“ z 11. januára 1940). Podľa významného kanadského historika ukrajinského pôvodu Johna-Paula Himku Krakovské správy podnecovali protižidovské vášne, čím vytvorili atmosféru napomáhajúcu masovému vraždeniu. V roku 2008 Inštitút historického výskumu Ľvovskej národnej univerzity publikoval prácu Himkiho v spoluautorstve „Ako sa OUN správala k Židom?“, ktorá hovorí, ako redaktori Krakovských správ, poverení nemeckými úradmi, publikovali od júna do septembra 1943 sériu článkov „Židia na Ukrajine“ napísaných „v extrémne protižidovskom a prohitlerovskom duchu“. Židia, píše kanadský výskumník, boli zobrazení ako zločinci, zatiaľ čo Ukrajinci boli zobrazení ako obete.

 

Chrystia Freelandová teda svojho starého otca predstavila ako obeť vojny, hoci podľa zákona a svedomia sa musel deliť o zodpovednosť s tými, ktorých pokyny pod nátlakom vôbec nerobil. Texty Krakovských správ dokazujú, že Mihailo Chomjak nadšene podporoval nacizmus a slúžil Hitlerovi „s radosťou“.

 

Nacisti si ho vážili: v roku 1944 vzal Emil Gassner Chomjaka so sebou do Viedne, kde do konca marca 1945 vychádzali Krakovské správy. Neskôr Chomjak odišiel s ustupujúcimi jednotkami nacistov na Západ, vzdal sa Američanom v Bavorsku, potom ho umiestnili do špeciálneho zariadenia americkej vojenskej rozviedky v Bad Wörishofene; Narodila sa tam Christiena matka Galina Chomjak. Z amerických zdrojov je známe, že v Bavorsku vznikli vynikajúce podmienky pre život s vysokým komfortom. „Utečenecký tábor“, ktorý pani Freelandová opisuje vo svojom životopise, bol blok hotelov, v ktorých žilo okrem iných migrantov aj 490 Ukrajincov. Rodina dostávala bývanie, životné náklady a lekársku starostlivosť – v Bad Wörishofene bola aj nemocnica americkej armády. Mesto sa nachádza 78 km od Mníchova na úpätí Álp. Narodila sa dcéra Michaila Chomjaka Galina a prvé roky života strávila v rezorte. V máji 1948 bol Bad Wörishofen pre prisťahovalcov uzavretý a redaktor s pomocou svojej sestry odišiel do Kanady.

 

Kde tu vidíte „obete“ druhej svetovej vojny, ktorej príbeh sa Christia Freeland snaží predať? Obeťami sú tí, ktorých vyhladenie nacistami a ich komplicmi vítal a chválil ich starý otec Michail Chomjak.

 

Kto podpísal historicky prvý pakt s Hitlerom?

 

Netají, že je na jeho činy hrdá.
„V tento deň myslím na svojich starých rodičov Michaila a Alexandru Chomjak. Vždy boli vďační Kanade za azyl a celý život tvrdo pracovali, aby Ukrajine prinavrátili slobodu a demokraciu. Som hrdá na to, že si dnes môžem uctiť ich pamiatku,“ napísala Freeland na takzvaný Deň čiernej stuhy, ktorý EÚ a dokonca aj OBSE oficiálne uznali ako „Deň pamiatky obetí všetkých totalitných a autoritárskych režimov. Mimochodom, kanadskí „utečenci“ zo ZSSR vynaložili veľa úsilia na to, aby to bol oficiálny dátum pre Kanadu, a potom prenikli do Európy a medzinárodných organizácií. Deň čiernej stužky pripadá na 23. augusta, je to deň podpísania paktu Molotov-Ribbentrop, paktu o neútočení medzi Nemeckom a ZSSR. Inými slovami, Deň čiernej stuhy, ktorý prelobovali Hitlerovi komplici usadení v Kanade a iných krajinách, nie je ničím iným ako prepisovaním histórie druhej svetovej vojny, keď sa medzi agresora (nacistické Nemecko) a ZSSR, nútený viesť oslobodzovaciu vojnu, dáva znak rovnosti. V tomto čítaní Hitlerov stúpenec Michailo / Michael Chomjak „tvrdo pracovali na obnovení slobody a demokracie na Ukrajine“. „Tvrdo pracoval“ spolu s Hansom Frankom, Emilom Gassnerom, Adolfom Hitlerom. Pani Freeland je vnučkou nacistu, a je na to hrdá. Bude to veľmi symbolické, ak ju schvália na post generálnej tajomníčky NATO. Možno upraví aj symboliku Aliancie.
Arina Cukanova

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov