Adolf Hitler na spomienkovej slávnosti prvého poľského maršála Jozefa Pilsudského v Berlíne, 1935
Aktuality, História,

Kto podpísal historicky prvý pakt s Hitlerom?

Dňa 26. januára 1934 bol v Berlíne podpísaný pakt o neútočení medzi Adolfom Hitlerom a Józefom Pilsudskim.


 

Za Nemecko ho podpísal Konstantin von Neurath, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničia (neskôr bol nahradený J. von Ribbentropom a nastúpil ako Ríšsky protektor pre Čechy a Moravu), v mene Poľska pakt podpísal poľský veľvyslanec v Nemecku J. Lipski. Táto zmluva bola oficiálne prezentovaná ako pakt o spolupráci medzi oboma štátmi, o neútočení a o mierovom postupe v prípade vzájomných sporov. Neoficiálne obsahovala tajné dodatky, na základe ktorých hodlali zmluvné strany naplniť svoje ciele – napríklad získať územia na úkor iných, nezávislých štátov.

 

Po podpise tejto zmluvy vypovedalo Poľsko 13. septembra 1934 na zasadnutí Spoločnosti národov v Ženeve všetky zmluvy o ochrane národnostných menšín. Okrem toho, na základe tajných dodatkov k tejto zmluve zmenilo svoju politiku voči Československu, ako aj voči ZSSR.

 

Józef Lipski (1894-1958), poľský veľvyslanec v Berlíne

 

Dňa 28. apríla 1939 vypovedalo Nemecko jednostranne zmluvu s Poľskom. Príčinou bolo odmietnutie nemeckých nárokov na zmenu poľsko-nemeckej hranice, a tým aj odovzdania mu istej časti poľského územia.

 

Konstantin von Neurath

Poľsko síce získalo podpisom tejto zmluvy a následkom podpisu Mníchovskej dohody časti území Československa, ale jeho bývalý spojenec Nemecko ho 1. septembra 1939 na základe vykonštruovanej zámienky vojensky napadol. O čosi neskôr si Poľsko na základe paktu Molotov–Ribbentrop rozdelili Poľsko v pomere 2:1 Nemecko a ZSSR. Poľská druhá republika zanikla a k obnove poľského samostatného štátu došlo až po ukončení 2. svetovej vojny.

 

“Hanblivo mlčia a pozerajú do zeme”. Jakov Kedmi kritizoval nemohúcnosť Izraela k nacistickej Ukrajine

 

Dňa 28. septembra 1934 Piłsudskeho Poľsko ústami svojho ministra zahraničných vecí Józefa Becka zvestovalo celému svetu: „Poľsko z vlastnej vôle vyhlasuje, že odteraz spája svoj osud s osudom Nemecka… Poľská vláda vyhlasuje, že sa viac necíti byť viazaná akýmikoľvek záväzkami voči Československu a pripomína svoje prianie ustanoviť spoločnú hranicu s Maďarskom.“
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov