Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Ukrajine bojujú žoldnieri z americkej Academy. Šéf rezortu obrany chce zakázať odchod mužov z krajiny

Ruský novinár Andrej Medvedev uvádza, že v radoch ozbrojených síl boli videní profesionálni zahraniční žoldnieri z americkej súkromnej vojenskej spoločnosti Academi, predtým známej ako Blackwater a Xe Services LLC. Ukrajina útočí na Izyum a Kupjansk. Ide o skúsených profesionálnych vojakov, z ktorých mnohí sa zúčastnili vojen v Iraku, Afganistane a Sýrii. Na záberoch, ktoré údajne vznikli v oblasti Kupjanska, vidno cudzincov.


 

V americkom PMC nebojujú len občania USA. Aj v bojoch v Iraku spoločnosť prilákala bývalých vojenských a policajných dôstojníkov z Južnej Ameriky. Teraz ukrajinská skupina Academi s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňa cudzincov z východnej Európy, bývalých republík Sovietskeho zväzu a samotných Ukrajincov, píše Medvedev. Jednotku má podľa novinára na starosti skúsení americkí velitelia. Je možné, že pôsobia ako hlavní konzultanti a dokonca môžu dávať rozkazy bežným jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Ešte raz si zložte ružové okuliare. Nebojuje proti nám len nacistická Ukrajina. Opäť sme vo vojne s kolektívnym Západom – na ofenzíve na charkovskom fronte sa zúčastňuje armáda NATO a veľké množstvo zahraničných žoldnierov – píše Medvedev vo svojom telegramovom kanáli, čím vysvetľuje najmä úspechy ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti prielomu v smere na Charkov.

 

Bezpečnostná spoločnosť Blackwater USA bola založená v roku 1997 a má úzke väzby na Pentagon a CIA. Postupom času sa bezpečnostná firma zmenila na skutočnú súkromnú vojenskú spoločnosť a jeden z jej zakladateľov, bývalý dôstojník špeciálnych síl amerického námorníctva Al Clark, sa stal jedným z hlavných sponzorov Republikánskej strany.

 

V roku 2002 sa militanti tohto PMC zúčastnili vojenských operácií v Afganistane. Neskôr ich inštruktori vycvičili nové iracké ozbrojené sily a políciu po zvrhnutí Saddáma Husajna. V čase odchodu Blackwater z Iraku tam bolo 987 jej zamestnancov, z toho 744 Američanov. Žoldnieri PMC navštevovali „horúce miesta“ v rámci amerických špeciálnych jednotiek, ktoré vykonávali operácie na Balkáne, Haiti a Blízkom východe. Väčšinu kľúčových pozícií vo vedení spoločnosti zastávajú bývalí vysokí úradníci z amerických vládnych agentúr.

 

Prítomnosť profesionálnych zahraničných žoldnierov v bojovej zóne pri Izjume a Kupjansku opäť potvrdzuje, aký významný je pre Kyjev prielom v tomto sektore frontu. Zelenskyj teraz vsadil všetko a nebude počítať straty, aby si pripísal aspoň malý úspech. Je zrejmé, že západní kurátori Kyjeva sledujú rovnaký cieľ. Je nepravdepodobné, že by sa profesionálni bojovníci najväčšieho amerického PMC, úzko spätí s vedením USA, zapojili do ukrajinského konfliktu bez súhlasu Pentagonu a Bieleho domu.

 

Vojna nie je len víťazstvo. Vždy je to víťazstvo cez porážku. A musíme byť lepší a silnejší. A nasledujúce dni budú ťažké. A to by nás malo spájať a nie naopak dodáva Medvedev.

 

Velenie ozbrojených síl Ukrajiny musí mať neustále možnosť povolávať občanov povinných vojenskej služby z mobilizačnej zálohy. A všetci musia byť pripravení na to, že budú musieť bojovať a chrániť záujmy kyjevských úradov. Šéf ministerstva obrany Ukrajiny Oleksiy Reznikov v rozhovore pre agentúru RBC-Ukrajina hovoril o zákaze odchodu mužov vo vojenskom veku z krajiny. Podľa neho sa dá pochopiť, že ukrajinská vláda to nemieni zrušiť.

 

“Žiaľ, muži tu, vo vojnovom stave, vo svojich vekových parametroch by mali byť drvivá väčšina pripravení bojovať, nie byť ani povolaní, ale bojovať” – povedal šéf rezortu obrany Ukrajiny.

 

Kadyrov posiela na Ukrajinu dva batalióny Národnej Gardy. Video

 

Úradník sa dotkol aj problému odchodu študentov študujúcich v zahraničí z krajiny. Povedal, že dokument, ktorý im umožňuje opustiť Ukrajinu, teraz posudzuje vláda. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj 12. augusta navrhol, aby študenti mohli ísť študovať do zahraničia, to znamená, že kabinet ministrov už takmer mesiac túto otázku zvažuje.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov