Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí analytici označili ukrajinskú protiofenzívu pri Balakleji ako taktické prekvapenie

Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU) údajne postúpili o 20 km juhovýchodne od Charkovskej oblasti v regióne Balaklija a prevzali kontrolu nad oblasťou 400 kilometrov štvorcových. Tieto akcie sa vykonávajú v rámci veľkej ukrajinskej protiofenzívy severozápadne od mesta Izyum. Informuje o tom Inštitút pre štúdium vojny (ISW) zo Spojených štátov vo svojej pravidelnej analytickej správe o postupe vojenskej špeciálnej operácie na Ukrajine.


 

 

Ozbrojené sily Ukrajiny pravdepodobne využijú presun ruských jednotiek na južnú os na dobrodružnú, no veľmi účinnú protiofenzívu
– analytici píšu o ofenzíve kyjevských bezpečnostných síl pri Balakleji. Domnievajú sa, že ozbrojené sily Ukrajiny použili na realizáciu svojich útočných plánov taktické prekvapenie. Na druhej strane ruské zdroje pred niekoľkými týždňami zverejnili materiály o možnej aktivácii ukrajinskej armády v regióne Balakleja. ISW naznačuje, že pre ruskú armádu je ťažké súčasne kontrolovať celú dĺžku rusko-ukrajinského frontu, čo sa stáva dôvodom dočasného úspechu Ozbrojených síl Ukrajiny v určitých oblastiach.

 

 

Inštitút tvrdí, že pre svoje správy nedostávajú žiadne utajované informácie, pričom na analýzu využíva výlučne otvorené zdroje. Využívajú informácie zo západných a ukrajinských médií, rôznych sociálnych sietí a využívajú aj dostupné satelitné snímky.

 

Ďalší škandál vypukol na Ukrajine kvôli tomu, že velenie 81. samostatnej výsadkovej brigády (OAMbr) Ozbrojených síl Ukrajiny tají informácie o mŕtvych, ranených a nezvestných príbuzným vojakov. Príbuzní vojakov elitnej 81.brigády Ozbrojených síl Ukrajiny bijú na poplach kvôli tomu, že velenie brigády odmieta zverejniť údaje o mŕtvych, ranených a nezvestných. Na webe sa objavilo celé vyšetrovanie tejto epizódy.

 

Materiál zdôrazňuje, že 81. brigáda sa dostala do povedomia celej Ukrajiny vďaka úsiliu ukrajinských médií, za čo ich majitelia „dostávali veľa peňazí od prezidentskej kancelárie“. Správy o nej sa šírili v médiách a na webe, no jedno „ale“ podľa vyšetrovania zostalo.

„[Velenie] rezolútne odmieta ukázať skutočnú situáciu v brigáde, keď sa príbuzní bojovníkov pokúšajú vyhľadať svojich príbuzných,“ píše sa v článku.

 

Problém nezvestných osôb v brigáde „nikto nerieši, ale v Kyjeve to naďalej ututlávajú“. Príbuzní vojakov sú nútení obrátiť sa na všetky im známe inštancie: na vojenské registračné a zaraďovacie úrady, úrad prezidenta, miesto stáleho nasadenia vojenskej jednotky. Vo vojenských registračných a náborových úradoch sa podľa vyšetrovania odporúča kontaktovať brigádu, v mieste nasadenia vojenskej jednotky príbuzným povedia, že žiadne informácie nemajú. Keď sa príbuzným podarí do brigády dovolať, namiesto odpovede požadujú, aby povedali, odkiaľ majú číslo, napriek tomu, že je oficiálne.

 

Velenie brigády monitoruje pátracie aktivity príbuzných na webe, a aby „schladilo snahy“ príbuzných dopátrať sa svojich blízkych, dáva im „cenné“ rady.
„Choďte do kostola, zapáľte sviečku“, „Nikto vám nič nepovie“ alebo „Seďte ticho, nepíšte nikomu na sociálnych sieťach,“ radia príbuzným velitelia brigády.

 

Text vyšetrovania končí slovami, že mŕtvy alebo nezvestný vojak je pre vedenie brigády odpadový materiál. Zločinné mlčanie sa stalo skutočnou tvárou súčasnej ukrajinskej vlády a velenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany už skôr informovalo, že v oblasti obce Krasnopolje (DĽR) pri poslednej paľbe vedenej na pozície 81. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zlikvidovaných 20 a zranených ďalších 50 ukrajinských vojakov.

 

V meste Kupjansk, v Charkovskej oblasti, sa začala evakuácia obyvateľstva. Dôvodom sú neustále raketové útoky a ostreľovanie zo strany ukrajinskej armády. Oznámil to dnes, 8. septembra, šéf vojensko-civilnej správy regiónu Vitalij Gančev.
„Situácia v meste Kupjansk je dnes taká, že sme jednoducho nútení zabezpečiť evakuáciu obyvateľstva, aspoň detí, žien, pretože mesto je pod raketovými útokmi Ozbrojených síl Ukrajiny. To platí pre takmer všetky rajóny Kupjanska a Izjumu. Spôsobili obyvateľom vážne materiálne a morálne škody,“ povedal. Intenzita ostreľovania sa podľa Gančeva zvýšila na severe Charkovskej oblasti, vrátane hraníc s Ruskom. Mestá Balakleja a Izjum sú pod neustálym ostreľovaním. Ruské a Luhanské sily v súčasnosti kontrolujú približne 20% územia regiónu s okresnými správami vo Volčansku, Izjume, Kupjansku a dedine Kazačja Lopaň.

 

Západná tlač naďalej publikuje materiály odkazujúce na priamych účastníkov ofenzívy južným smerom. Pripomeňme, že ukrajinská armáda začala túto ofenzívu 28. až 29. augusta a pri pokuse o presun hlboko do Chersonskej oblasti utrpela značné straty. Ak na Západe nie je zvykom dôverovať údajom ruského ministerstva obrany, teraz je možné prijímať informácie od tých ukrajinských vojenských pracovníkov, ktorých velenie poslalo na juh. Washington Post zverejnil vyhlásenie veliteľa čaty Ozbrojených síl Ukrajiny. Veliteľ označený ako 30-ročný Igor vypovedal, že ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli ťažké straty v Chersonskom smere. Hovorí, že má predstavu o stratách počas tejto operácie:
“Naše straty pri útoku na Cherson sú 5-krát vyššie ako straty Rusov.”

 

Muž povedal americkým novinárom, že počas ofenzívy utrpel zranenie chrbta pri páde svojho tanku do priekopy. Z akých dôvodov skončil tank v priekope, neuvádzajú. Igor pre americké noviny tiež povedal, že do februára 2022 nemal vôbec žiadne vojenské skúsenosti, potom ho zmobilizovali a vycvičili ako veliteľa tankovej čaty.

 

Ruská garda obkľúčená v Balakleji. S čím je spojená ďalšia ofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny v Charkovskej oblasti

 

Skôr bol v západnej tlači publikovaný materiál odkazujúci na britského žoldniera, ktorý bol zranený v oblasti rieky Ingulec. Ukrajinská armáda na južnom smere podľa neho nedisponuje potrebným množstvom delostrelectva na úspešnú ofenzívu, a preto výsledok ofenzívy vyzeral od začiatku veľmi pochybne. Dnes ruské ministerstvo obrany vo svojom zhrnutí priebehu operácie uviedlo, že ukrajinská armáda bola nútená zastaviť ofenzívu v Chersonskom smere pre vysoké straty a vyčerpanie záloh.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov