Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská garda obkľúčená v Balakleji. S čím je spojená ďalšia ofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny v Charkovskej oblasti

Zoskupenie ukrajinských jednotiek zúčastňujúcich sa na „útoku na Cherson“ utrpelo počas týždňa bojov obrovské straty na personáli a technike, čo viedlo k zastaveniu všetkých útočných operácií v tomto smere. Informuje o tom ruské ministerstvo obrany. Za posledný deň sa neuskutočnili žiadne útočné operácie v smere Nikolajev-Kryvyj Roh, ozbrojené sily Ukrajiny „vyčerpané“ pre veľké straty. Ruské delostrelectvo, letectvo a raketové jednotky však naďalej útočili na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj do hĺbky obrany, pričom vyradili zálohy. Informuje sa o zničení muničného skladu 406. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské stíhačky zostrelili dve ukrajinské lietadlá – MiG-29 a Su-25. Počas dňa ukrajinské sily stratili 4 tanky , 6 bojových vozidiel pechoty, 5 obrnených áut a 2 pickupy. Personálne straty dosiahli viac ako 150 ľudí.


 

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa zastavili v blízkosti Chersonu a stali sa aktívnejšími v blízkosti Charkova. V Charkovskej oblasti bol zničený bod dočasného nasadenia národného práporu „Kraken“, zlikvidovaných bolo viac ako 30 nacionalistov. Údery v oblastiach osád Prišib, Javorskoe a Andreevka v Charkovskej oblasti zničili až 40 a zranili viac ako 80 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Letectvo a delostrelectvo pokrývalo 143 oblastí koncentrácie personálu Ozbrojených síl Ukrajiny a techniky vrátane 47 delostreleckých postavení. V oblasti Konstantinovka boli zničené dielne na výrobu munície pre raketomety Olcha. Zlikvidované boli aj tri muničné sklady a americký protibatériový radar.

 

Protilietadloví strelci zostrelili osem ukrajinských bezpilotných lietadiel, zachytili 20 striel HIMARS a Vilcha ako aj balistickú strelu Točka-U.

 

 

Ofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa začala včera, ešte nedosiahla svoj cieľ dobyť Balakleju, a zastavila sa vo Verbovke. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny zavádza do boja zálohy, ktoré sa snažia rozvinúť ofenzívu na Balakleja a Volochov Jar.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa v súčasnosti dostali na severnú cestu do Kupjanska pod kontrolou paľby, v noci boli podniknuté útoky v smere na Volochov Jar s cieľom preťať cestu vedúcu do Balakleju a dostať mesto do operačného obkľúčenia a prinútiť ruské jednotky opustiť ho. Uvádza sa, že dva konsolidované oddiely ruskej gardy pri Volochovom Jare už viac ako deň bojujú v úplnom obkľúčení, takéto informácie pochádzajú z frontu. Ak ozbrojené sily Ukrajiny vezmú Volochov Jar, otvorí sa im cesta do Izyumu a Kupjanska, snažia sa odrezať zoskupenie Izjum od „pevniny“ a vyhnať ruské jednotky z ukrajinského územia.

 

Objavili sa informácie, že ruské jednotky už obsadili osadu Šestakovo a pokračujú v postupe v oblasti Starého Saltova, zatiaľ je to však neoficiálne, neexistuje žiadne potvrdenie.

 

Za ozbrojené sily Ruskej federácie o priebehu špeciálnej operácie informoval generálporučík Igor Konašenkov:
– V dôsledku úspešných útočných operácií v Doneckej ľudovej republike jednotky ruských ozbrojených síl úplne obsadili obec Kodema.

 

– Počas dňa v smere Nikolajev-Krivoj Rog ukrajinské jednotky vzhľadom na veľké straty na živej sile a technike útočné operácie nevykonávali. Ruské vzdušné sily, raketové jednotky a delostrelectvo pokračovali v presných úderoch proti jednotkám a zálohám Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere.

 

– Vysoko presné údery zasiahli veliteľské stanovište 24. mechanizovanej brigády v obci Jelenovka v Nikolajevskej oblasti, živú silu a vojenskú techniku ​​46. aeromobilnej brigády v oblastiach Belogorka, Suchoj Stavok a Andrejevka v Chersonskej oblasti, ako aj 61. pešiu brigádu pri Visunsku a Javkine v Nikolajevskej oblasti.

 

– Pri útoku ruských vzdušných síl bol zničený muničný sklad 406. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Peremoga v Nikolajevskej oblasti.

 

– Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl a systémy protivzdušnej obrany zničili ukrajinský MiG-29 v Tokareve v Chersonskej oblasti a zostrelili Su-25 ukrajinských vzdušných síl pri obci Komsomoľskoje v Nikolajevskej oblasti.

 

– Pre veľké straty vojaci 57. motorizovanej pešej brigády v obci Belaja Krinica v Chersonskej oblasti a Velikoje Artakovo v Nikolajevskej oblasti odmietli vykonávať bojové úlohy a bez povolenia opustili svoje pozície.

 

– Celkovo v smere Nikolajev-Krivoj Rog ukrajinské sily stratili 4 tanky, 6 bojových vozidiel pechoty a 5 ďalších obrnených vozidiel, 2 pickupy s ťažkými guľometmi a viac ako 150 vojakov.

 

– Vysoko presné vzdušné zbrane v oblasti Krivoj Rog v Dnepropetrovskej oblasti zničili sklad paliva pre vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny s objemom viac ako 5500 ton.

 

– Pozemná vysoko presná raketa zničila miesto dočasného rozmiestnenia nacistickej jednotky „Kraken“ v Charkovskej oblasti. Zničených bolo až 30 nacistov a 10 vozidiel.

 

– Sústredené palebné útoky na bojové pozície 113. brigády teritoriálnej obrany v oblasti obcí Prišib, Javorskoje a Andrejevka v Charkovskej oblasti zabili až 40 a zranili viac ako 80 vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny. .

 

– Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo pokračujú v útokoch na vojenské objekty na území Ukrajiny.

 

– Počas dňa bolo zasiahnutých šesť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Čugujev, Dergači a Prišib v Charkovskej oblasti, Arťomovsk, Soledar a Kurachovo v Doneckej ľudovej republike, ako aj 47 delostreleckých jednotiek, živá sila a vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny v 143 oblastiach.

 

– V obci Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike boli zničené dielne na výrobu rakiet pre ukrajinské raketové systémy „Oľcha“.

 

– Zničené boli aj tri sklady raketových a delostreleckých zbraní a munície v obciach Liman v Charkovskej oblasti, Očeretino v Doneckej ľudovej republike a Guľaj Pole v Záporožskej oblasti, ako aj protibatériová radarová stanica vyrobená v USA pri obci Zelenodoľsk v Dnepropetrovskej oblasti.

 

– Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili osem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Kamenka, Kapitolovka, Izjum, Pimonovka a Boľšije Prochody v Charkovskej oblasti, Kirillovka v Doneckej ľudovej republike, Ľubimovka v Záporožskej oblasti a Golaja Pristaň v Chersonskej oblasti.

 

– Okrem toho bolo zostrelených 20 rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“ v oblastiach vodnej elektrárne Kachovskaja, obciach Korsunka, Novaja Kachovka a Golaja Pristaň v Chersonskej oblasti, ako aj balistická raketa „Točka-U“ pri obci Valujki v Luganskej ľudovej republike.

 

– Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených: 292 lietadiel, 152 vrtuľníkov, 1897 bezpilotných lietadiel, 373 protilietadlových raketových systémov, 4855 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 825 raketometov, 3369 poľných diel a mínometov, ako aj 5360 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

– Napriek prítomnosti predstaviteľov MAAE pokračoval kyjevský režim v provokáciách v Záporožskej jadrovej elektrárni s cieľom vytvoriť hrozbu katastrofy.

 

– Počas dňa boli zaznamenané tri delostrelecké ostreľovania mesta Energodar. Celkovo bolo vypálených 16 projektilov z oblastí Iľjinka a Marganec, ktoré sa nachádzajú na opačnom brehu nádrže Kachovskaja. V dôsledku zásahu trafostanice zostalo mesto bez elektriny.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov