Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Domov k svojim rodinám. Rusko začalo prepúšťať zajatých Ukrajinských vojakov z Charkovskej oblasti

Zástupca Charkovskej oblasti hovoril o prepustení časti zajatých vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny. Prví zajatci, ktorí odmietli bojovať, boli poslaní domov k svojim rodinám. “Je to bežná prax,” vysvetlil.


 

Rusko začalo prepúšťať zajatých Ukrajincov z Charkovskej oblasti, ak v budúcnosti odmietnu bojovať proti Rusku. Agentúre TASS o tom informoval predstaviteľ vojensko-civilnej správy regiónu. Vojaci ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí sa odmietli zúčastniť na bojoch proti ruskej armáde, sa budú môcť vrátiť k svojim rodinám. Toto je už pomerne bežná prax – vysvetlil zástupca tlačovej služby VGA.
Dodal, že prepustené ukrajinské bezpečnostné sily zostávajú na území kontrolovanom Ruskom a získavajú civilné zamestnania.

 

Charkovský a Chersonský región sú pod ruskou kontrolou. Ukrajinské ozbrojené sily sa nedávno zúfalo pokúsili znovu dobyť juh, no neúspešne. Rusko a spojenecké sily (armády DĽR a LĽR) ovládajú takmer celý Luhansk a väčšinu Doneckej oblasti. V súčasnosti prebiehajú boje o úplnú kontrolu nad Doneckou oblasťou.

 

 

Ukrajinské ozbrojené formácie opäť ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň, tentokrát granáty zasiahli špeciálnu budovu jadrovej elektrárne. Informovala o tom vojensko-civilná správa Energodaru.

 

 

Špecialisti z komisie MAAE dnes stanicu opustili a nechali na nej dvoch pozorovateľov, ktorí budú musieť na stanici zostať natrvalo. Odlet navyše nastal o deň skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Ako uviedol šéf misie Rafael Grossi, komisia mala byť na stanici do 6. septembra. MAAE sľubuje, že budúci týždeň zverejní správu o dianí v ZNPP.

 

 

Kyjev opäť udrel na jadrovú elektráreň, pričom zasiahol špeciálnu budovu, ako aj komunikačný strop a betónový plot. Zásobník s destilovanou vodou umiestnený vedľa druhej pohonnej jednotky bola poškodená. Žiadne obete – uviedol Vladimir Rogov, člen administratívy.

 

 

Medzitým v Kyjeve opäť obvinili Rusko z ostreľovania s tým, že výsledný požiar spôsobil odstavenie poslednej linky spájajúcej jadrovú elektráreň s ukrajinským energetickým systémom. Celkovo boli v dôsledku intenzívneho ostreľovania stanice za posledné tri dni poškodené a odpojené trate Dneper, Kachovskaya a Melitopol a poškodený bol aj autotransformátor – povedal ukrajinský Energoatom, pričom zabudol dodať, že ostreľovanie vykonalo delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Najnovší film “Azov” prináša nepríjemné fakty aj rozhovory s nacistami ktorí prežili obliehanie Mariupoľa aj útok v Jelenovke

 

Správa Ministerstva obrany Ruskej federácie z 5. septembra 2022. Hlavné body:
– Ozbrojené sily Ukrajiny v rámci pokusov o získanie oporu v určitých oblastiach v smere Nikolajev-Krivoy Rog za posledný deň stratili 11 tankov, 7 bojových vozidiel pechoty a 8 iných obrnených vozidiel, 9 pickupov s ťažkými nákladmi. guľomety a viac ako 220 vojenského personálu;
– V Nikolajevskej oblasti boli zničené dva sklady raketových a delostreleckých zbraní a munície Ozbrojených síl Ukrajiny;
– Pri Kočubejvke (Chersonská oblasť) bol zostrelený ukrajinský vrtuľník Mi-8;
– Pri údere na mieste dočasného rozmiestnenia jednotky nacionalistickej formácie “Kraken” bolo zlikvidovaných viac ako 30 militantov;
– V oblasti osady Krasnopolye (DĽR) bolo zničených až 20 militantov 81. výsadkovej útočnej brigády;
– Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli 211 objektov vrátane šiestich veliteľských miest;
– V oblasti Timčenki, región Charkov, bolo zničené; odpaľovacie zariadenie raketometu „HIMARS“
– Päť ukrajinských UAV bolo zostrelených, vrátane jedného Bayraktar-TB2;
– V oblastiach Černobajevka a Nová Kachovka v Chersonskej oblasti boli zostrelené štyri protiradarové rakety “HARM” americkej výroby.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov