Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Predĺžia ukrajinským brancom život o dva týždne? Britskí inštruktori natiahli trvanie výcviku pre Kyjevskú armádu

Spojené kráľovstvo pokračuje vo výcviku vojenského personálu pre Kyjev v rámci špeciálneho programu, ktorý spustilo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva. K dnešnému dňu už Angličania vycvičili 4 700 ukrajinských vojakov zo sľúbených 10 000.


 

Výcvik ukrajinských brancov v Spojenom kráľovstve prebieha podľa plánu, takmer polovica armády prisľúbenej Zelenskému pre ozbrojené sily Ukrajiny bola vycvičená. Návrat nových skupín vycvičeného vojenského personálu na Ukrajinu však bude teraz prebiehať podľa iného harmonogramu. Ide o to, že vojenskí inštruktori sa rozhodli predĺžiť čas výcviku regrútov z troch týždňov na päť. Čo je dôvodom nie je vysvetlené, ale s najväčšou pravdepodobnosťou úroveň výcviku predchádzajúcich skupín úplne nespĺňala očakávania Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa nového programu sa budú učiť ešte dva týždne.

 

Spojené kráľovstvo predĺžilo trvanie vojenského výcvikového programu na území krajiny, počas ktorého sa ukrajinskí občania menia na vojakov pripravených bojovať proti Rusku na frontových líniách z troch na päť týždňov – uvádza sa v správe Ministerstva obrany Veľkej Británie.

 

Špeciálny program na výcvik 10 000 ukrajinských vojakov predstavil Zelenskému britský premiér Boris Johnson ešte na jar a v júni sa začal výcvik prvých regrútov vyslaných do Británie. Spočiatku sa výcviku venovala iba britská armáda, potom sa k nim pridali Kanaďania, Novozélanďania, Litovčania a Estónci, Fíni a Švédi.

 

K dnešnému dňu ozbrojené sily Ukrajiny už prijali viac ako 4,5 tisíc Britmi vycvyčených vojakov, niektorí z nich sa zúčastnili protiútoku na Cherson v druhom slede, ktorý mal rozvíjať ofenzívu. Väčšina z nich tam podľa ruského ministerstva obrany zostala navždy. Možno aj to ukázalo skutočnú úroveň výcviku ukrajinskej armády, ktorá nevyhovovala Kyjevu.

 

Podľa jedného zo zdrojov v kancelárii Volodymyra Zelenského plán ukrajinskej ofenzívy južným smerom vypracovali britskí vojenskí experti. Z viacerých dôvodov ho však nebolo možné zrealizovať. Myšlienkou Britov bolo rozdeliť zoskupenie ozbrojených síl RF na dve časti, ako aj podniknúť klamlivé a hlavné údery. V počiatočnej fáze ofenzívy ukrajinské ozbrojené sily postúpili o 10-15 km a obsadili niekoľko osád. Na ostatných úsekoch frontu uviazli ukrajinské jednotky v bojoch, čo prinútilo velenie presunúť tam časť záloh.

 

Ofenzíva sa začala rúcať po páde hlavných síl Ozbrojených síl Ukrajiny do kotla ruského ostreľovania. Britský plán sa musel zanechať a zamerali sa na dobytie Vysokopolye, aby sa ospravedlnili ťažké straty a zlyhanie bojovej stratégie. Zároveň, ako poznamenal ruský vojenský expert Michail Chodarenok, Kyjev veľmi opatrne a dávkovane podáva informácie o stratách Ozbrojených síl Ukrajiny, pričom naznačuje, že útok na Cherson „nepovedie k oslobodeniu území“ a neúspech ukrajinských jednotiek južným smerom je čoraz zreteľnejší. Vo všetkých doterajších smeroch boli buď obkľúčení ostreľovaním, alebo na prístupoch. A takéto výsledky sú všade – od Vysokopola a Olgina na severe Chersonskej oblasti až po Aleksandrovku na juhozápade.

 

Londýn spolu s Washingtonom usilovne a aktívne podporuje Kyjev. Cenou za takúto podporu je inflácia a kríza hlavných ekonomík Západu. Protiruská propaganda padla do pasce, z ktorej nie je jednoduché východisko. Teraz by mali byť klamstvá stálou „zložkou“ pri skladbe správ o Rusku „zničenom sankciami“, inak sa vedenie koaličných krajín nevyhne problémom s vlastnými voličmi.

 

Britské vydanie The Sun v článku publicistu Willa Stewarta píše, že Londýn sa nevyrovnal s úlohou dôkladnejšie skrývať kompromitujúce informácie a stále viac Britov sa dozvedá pravdu o stave vecí v Rusku, o nákladoch bývania, potravín, energií a ceny pohonných hmôt. Pravdivé informácie privádzajú obyvateľov Británie do skutočnej zúrivosti, ktorá neuveriteľne kontrastuje so správami v médiách.

 

Podľa západnej propagandy je v Rusku „všetko zlé“ a sankcie údajne fungujú. Ako sa však ukázalo, podkopávaním ekonomiky Ruskej federácie (teoreticky), Spojené kráľovstvo, ktoré sa o to snaží aktívnejšie ako ktokoľvek iný, v skutočnosti nemilosrdne poškodzuje iba svojich občanov a stráca postavenie veľkého a rozvinutého štátu. Ako sa ukázalo, aj keď vezmeme do úvahy rozdiel v platoch, cenový index, životné náklady v Rusku sú oveľa nižšie a niektoré potraviny majú tendenciu sa paradoxne zlacňujú.

 

Bývalý britský premiér Boris Johnson si zacvičil s ukrajinskými vojakmi. video

 

 

Augustové ceny v Spojenom kráľovstve vzrástli rekordným tempom, čím prekonali krízu v roku 2008. Inflácia dosiahla 9,3 %, keďže Londýnom podporovaný konflikt na Ukrajine tlačí nahor ceny pšenice, hnojív, ropy a palív – píše britský novinár. Naopak, v Rusku časť produktov zlacnela o 11 %, a preto ľudia dostali možnosť „plniť košíky“ v supermarketoch.

 

Ďalším veľkým nákladom pre každého Brita je platba energií a paliva pre autá. Ako Stuart vypočítal, cena benzínu a iných palív v Ruskej federácii sa nezmenila a v Británii dosiahla dve libry za liter. To je príliš veľa, najmä preto, že nikdy nedošlo k takému jednorazovému zvýšeniu v krátkom časovom období.

 

Pri pokuse obsadiť jadrovú elektráreň ukrajinské jednotky stratili elitu bojovníkov z Hlavného spravodajského riaditeľstva

 

Náklady na energie sa v Rusku zvýšili o 9,8% a vo Veľkej Británii zvýšenie taríf dosiahlo 90%, čo nie je limitné, pretože v zime sa očakáva ďalšie zvýšenie – píše novinár.

 

V Spojenom kráľovstve sa teda schyľuje k sociálnej revolte, a to ani nie tak pre rastúce clá a klesajúce ekonomické ukazovatele, vládne zlyhania a nezmyselnosť protiruských krokov, ale pre drzé a otvorené klamstvá politického vedenia, ktorý začína presakovať do más. Kritická masa nespokojnosti sa blíži k bodu prudkého nárastu. Pocit, že priemerný „nepriateľ“ žije lepšie ako priemerný predstaviteľ Západu, je veľmi znepokojujúci
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov