Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán rozmiestnil systémy protivzdušnej obrany v 50tich mestách a uviedol ich do plnej pohotovosti

Irán je pripravený odraziť „možný zahraničný útok“, všetky systémy protivzdušnej obrany krajiny sú uvedené do stavu vysokej pohotovosti. Uviedol námestník iránskeho ministra obrany generál Mehdi Farhi. Podľa generála iránske ozbrojené sily rozmiestnili systémy protivzdušnej obrany / protiraketovej obrany v 51 mestách republiky, čím vytvorili štít protivzdušnej obrany schopný sledovať a identifikovať hrozby zo strany potenciálneho nepriateľa.


 

Veliteľ základne protivzdušnej obrany Khatam al-Anbiya brigádny generál Gader Rakhimzade zase uviedol, že integrovaná sieť protivzdušnej obrany krajiny dosiahla najvyššiu úroveň svojej pripravenosti a bojovej sily. Nasadené systémy sú schopné chrániť vzdušný priestor Iránskej islamskej republiky.

 

Dnes sektor protivzdušnej obrany krajiny výrazne pokročil v strategickej, technickej a technologickej oblasti, výsledkom tejto obrannej sily je zaistenie bezpečnosti krajiny – povedal generál.

 

Napriek uvaleným sankciám a pomerne dlhej izolácii sa Iránu podarilo vytvoriť skutočne bojaschopný systém protivzdušnej obrany schopný poskytnúť krytie na všetkých stupňoch obrany. Protilietadlové a radarové systémy v prevádzke iránskej armády sú z väčšej časti vyvinuté iránskymi vedcami a zodpovedajú moderným modelom. Iránska protivzdušná obrana je jednou z najsilnejších na Blízkom východe.

 

Izrael podozrieva Irán z dodávok zbraní Rusku. Uskutočnil viac ako 40 transportov počas konfliktu na Ukrajine

 

Sila iránskej armády rezonovala vo svete, pretože iránska protivzdušná obrana má najmodernejšie zbrane . Irán je nezávislá a sebestačná krajina s najnovšími technológiami a vybavením v oblasti protivzdušnej obrany – informoval o tom iránsky minister vnútra Ahmad Vahidi.

 

Irán neodmieta nákup multifunkčných stíhačiek Su-35 z Ruska, dohoda je na programe, ale konečné rozhodnutie o tom ešte nepadlo.

“Irán k dnešnému dňu neuvažuje o nákupe stíhačiek Su-30SM z Ruska, čo už bolo viackrát uvedené, prioritou je nákup multifunkčných stíhačiek Su-35. Táto otázka sa zvažuje a mala by byť v blízkej budúcnosti vyriešená, ale momentálne neexistuje konečné rozhodnutie. Dúfam, že sa nám podarí získať tieto stíhačky 4++ generácie (…) konečné rozhodnutie o nákupe stíhačiek Su-35 v Rusku zostáva na velení armády a generálny štáb iránskych ozbrojených síl” povedal Vahidi.

 

O tom, že Teherán mieni kúpiť „egyptskú“ sériu stíhačiek Su-35 z Ruska, sa hovorilo už koncom minulého roka. Egypt, pre ktorý boli lietadlá vyrobené, bol pod tlakom Spojených štátov nútený od dohody odstúpiť a osud stíhačiek „visel vo vzduchu“. Práve včas sa objavil Irán, ktorý zúfalo potrebuje lietadlo schopné odolať izraelskému F-35I Adir, ktorý po modernizácii dostal možnosť doletieť do Iránu bez tankovania. Podľa západných expertov je to práve Su-35, ktorá je jedinou stíhačkou schopnou bojovať s americkými F-35. Preto je teraz na programe iránskych vzdušných síl nákup Su-35, a nie Su-30SM, ktoré sú oveľa lacnejšie.

 

Začiatkom augusta sa objavila správa, že Teherán údajne podpísal zmluvu na ruské Su-35 ešte v júli počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Iráne. Potom existovali dôkazy, že Rusko menilo s Iránom podľa schémy: „bojovníci za drony“. Ale z Moskvy ani Teheránu neboli žiadne potvrdenia ani zamietnutia. Súdiac podľa vyjadrenia veliteľa iránskych vzdušných síl, k obchodu zatiaľ nedošlo.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov