Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Fenomén Tuva. Čomu čelí ukrajinská rozviedka

Ukrajinský generálny štáb čelí ďalšiemu problému, ktorý nevie vyriešiť, ruské jednotky čoraz viac používajú v rádiovej komunikácii jazyky národov žijúcich v Rusku. Informovalo o tom ministerstvo obrany.


 

Rusko je mnohonárodnostná krajina, na území ktorej žije mnoho národností s vlastnými zvykmi a jazykmi. Predstavitelia týchto národností slúžia aj v ruskej armáde a zúčastňujú sa špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Ruský jazyk, ktorý je hlavným v ruskej armáde, je nepriateľovi dobre známy, pretože je pre neho tiež pôvodný, hoci v Kyjeve ho neuznávajú. Jeho používanie v rádiovej komunikácii vedie k úniku informácií, preto bolo rozhodnuté zapojiť do komunikácie vojenský personál, ktorý ovláda iné jazyky.

 

Ukrajinská rozviedka narazila na „fenomén Tuvan“ tým, že nedokázala rozlúštiť jedinú správu od ruských jednotiek v jednom zo sektorov v bojovej zóne. Ide o to, že spojenie zabezpečovali vojaci z Tuvanskej republiky, ktorí prenášali správy v tuvanskom jazyku. Ako informovali na vojenskom oddelení, ukrajinskí „počujúci“ nerozumeli ani slovo zo správ.

 

“Používame náš národný jazyk, totiž tuvančinu, aby v prípade rádiového odpočúvania nepriateľ nerozumel tomu, čo sa hovorí.” – povedal inštruktor komunikačného oddelenia Nikolaj Chamjan a dodal, že “rovnaké triky” používali “pradedovia počas Veľkej vlasteneckej vojny”.

 

Za zmienku stojí, že nejde o prvý prípad tohto druhu, o ktorom hovorilo ministerstvo obrany, skôr armáda hovorila o spojároch z Burjatska. Signalisti z republiky aktívne používali svoj jazyk na komunikáciu prostredníctvom komunikačných zariadení, čím zavádzali ukrajinskú spravodajskú službu.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov