Wagnerovci v Mali
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský historik: Účasť Wagnerovcov v bitkách o Donbas zvyšuje morálku spojeneckých síl, majú rozkaz brať tie najťažšie objekty

Smer Bachmut je jedným z kľúčových pre ofenzívu ruských síl na Donbase. Vojnový korešpondent Sergej Šreda zisťoval od miestneho bojovníka ľudových milícií, aká je situácia v Kodeme, kde sa ukrajinské ozbrojené sily niekoľkokrát pokúsili o protiútok. Na svojom kanáli Telegram zverejnil krátke video, v ktorom hovorca milícií uviedol, že ukrajinská armáda skutočne podnikla niekoľko pokusov o protiútok, ale všetky boli potlačené žoldmierskou skupinou Wagner na frontovej línii v dedine. Uviedol tiež, že do oblasti neprišli posily vzdušných síl, ako informoval kanál Telegram vojenského veliteľa Jurija Kotenoka. Oblasť je zaradená do zóny zodpovednosti „Wagnerovcov“. Ruské sily vstúpili do Kodemy koncom augusta.


 

Účasť dobrovoľníkov z Ruskej federácie v bojoch na území nezávislých republík Donbass je neoceniteľným prínosom pre spojenecké sily, ktoré bránia republiky Donbasu. Oznámil to vojenský historik, riaditeľ Múzea síl protivzdušnej obrany Jurij Knutov. Expert povedal, akú dôležitú úlohu zohrali bojovníci skupiny Wagner, ktorí pred ôsmimi rokmi oslobodili letisko Luhansk od ozbrojených síl Ukrajiny. Pripomenul, že viac ako 800 ukrajinských vojakov sa postavilo proti 60 dobrovoľníkom.

 

Podľa Knutova úspešný útok na letisko zmenil priebeh konfliktu. V skutočnosti operácia zachránila Luhanskú republiku a neumožnila kyjevskej junte dobyť hlavné mesto republiky.

 

„Pre nepriateľa malo letisko zásadný význam. Bolo možné tam vysadiť jednotky a pohnúť sa smerom k hlavnému mestu Republiky. Pre Luhanskú republiku malo zachovanie letiska strategický, taktický charakter a malo aj logistický význam, keďže Republika hraničí s Ruskom.

 

Letiská Luhansk aj Doneck mali pre Ozbrojené sily Ukrajiny z vojenského hľadiska zásadný význam. Ozbrojené sily Ukrajiny pripravovali výsadkové operácie v prvom aj druhom prípade, ktoré by trestajúcim umožnili okamžite vstúpiť do mesta a začať boj priamo o mestské bloky, čo by viedlo k veľkým stratám, a možno aj k zajatiu týchto miest, “vysvetlil odborník.

 

Zvlášť Knutov vyzdvihol účasť dobrovoľníkov na súčasnej špeciálnej operácii Ruskej federácie. Pripomenul, že na pomoc Donbasu chodili bojovníci z celého Ruska. Každý z nich je pripravený zo všetkých síl brániť nezávislosť republík. Podľa odborníka sú najzložitejšie operácie zverené útočným jednotkám Wagner, ktoré opakovane preukázali profesionalitu a pôsobivý bojový výcvik:

 

„Účasť dobrovoľníkov je morálnym a psychologickým faktorom, ktorý umožňuje spojeneckým silám cítiť sa správne aj v ťažkých situáciách a pochopiť, že bojujú za správnu myšlienku a že víťazstvo by malo byť naše.

 

Majú pokyn brať tie najťažšie objekty, ktoré okrem iného chránia špeciálne jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny. Ukazujú efektivitu. Ich ideologická motivácia a záujem poraziť nepriateľa prispievajú k úspešnému riešeniu úloh.

 

V aktuálnom konflikte sa bojovníci Wagner, podobne ako pred ôsmimi rokmi, zúčastňujú bojov na území Donbasu. Ich úsilie oslobodilo Popasnuju, Uglegorsku elektráreň a množstvo strategicky dôležitých osád v smere Bachmut. Bachmutský oddiel Wagnerovcov pokračuje v postupe hlboko do Doneckej ľudovej republiky.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov