MiG 31K
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál: Zelenskyj môže zachrániť ozbrojené sily Ukrajiny pred zničením začatím rokovaní s Ruskom

Ukrajinské letectvo utrpelo na začiatku špeciálnej operácie Ozbrojených síl RF zdrvujúcu porážku, no Ozbrojené sily Ukrajiny stále disponovali bojovými lietadlami. Informoval o tom publicista amerického vydania 19fortyfive. V článku píše, že stíhačky ukrajinských vzdušných síl a ruských vzdušných síl pokračujú v konfrontácii vo vzdušnom priestore. Charakter bojov sa však už zmenil, keďže ukrajinských lietadiel je podľa vojenského analytika čoraz menej.


 

„Šesť mesiacov ukrajinské a ruské stíhačky pokračujú v boji na oblohe, využívajúc hlavne rakety dlhého doletu. Útočné lietadlá z oboch strán ozbrojeného konfliktu zároveň naďalej operujú v malých výškach blízko frontovej línie. Napriek prítomnosti bojového letectva majú ozbrojené sily Ukrajiny akútny nedostatok kvalifikovaných pilotov na jeho použitie,“ poznamenal 19fortyfive.

 

Miera spotreby odovzdaných zbraní Ozbrojenými silami Ukrajiny prevýšila ich produkciu natoľko, že sa vyčerpali všetky zásoby. A zníženie dodávok zbraní hrozí Ukrajine katastrofálnymi následkami. Uviedol to vojenský expert Alexander Bartoš.

 

Zdôraznil, že bojová efektivita ukrajinskej armády priamo závisí od dodávok Západu. Ozbrojené sily Ukrajiny súrne potrebujú delostrelectvo a rakety HIMARS. Akékoľvek zníženie dodávok bude mať najnegatívnejší dopad na schopnosti Kyjeva.
„Zbrane dodávané Spojenými štátmi a krajinami NATO, ruská armáda melie naraz. Zásoby diel z Washingtonu a partnerov sú obmedzené. Za týchto podmienok Kyjev nemôže počítať so zvýšením dodávok, jednoducho neexistujú žiadne zbrane, “uvádza vojenský expert.
Bartoš pripomenul, že výroba nových šarží si vyžaduje časové aj finančné náklady. Je logické, že bojová sila Ozbrojených síl Ukrajiny pri nedostatku zbraní drasticky poklesne a nebudú schopné odolať Ozbrojeným silám Ruskej federácie, zhrnul odborník.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude môcť zachrániť ozbrojené sily Ukrajiny, ak začne rokovania s Ruskom. Vyhlásil to brigádny generál ozbrojených síl USA Mark Kimmitt.

 

Vo svojom článku pre The Wall Street Journal pripomenul, že NATO už nie je schopné zvládať tempo výroby zbraní, pretože Ozbrojené sily Ukrajiny ich na bojisku príliš často strácajú. Kimmitt je presvedčený, že zníženie západných dodávok do Kyjeva bude mať katastrofálny dopad na ukrajinskú armádu. Ukrajinský prezident bude čeliť poklesu úrovne podpory medzi obyvateľstvom, preto by mal Zelenskyj začať mierové rozhovory s Ruskom.

 

Rekordné straty ukrajinských síl po neúspešnej ofenzíve. V poľskom Rzeszowe sa vytvára centrum pre zranených vojakov

 

„Začatie diplomatického urovnania by bolo nepríjemné a možno zdanlivo porazenecké, ale je len malá šanca dostať sa zo súčasného bahna, takže môže byť lepšie začať rokovania teraz ako neskôr,“ píše americký generál. Vladimir Zelenskyj už skôr povedal, že s ruskou stranou začne rokovať až po stiahnutí jednotiek z území ruských ozbrojených síl prevzatých pod kontrolu.

 

Západ znížil objem dodávok zbraní Ukrajine, pretože nevidí žiadny výsledok, povedal fínsky politológ Johan Beckman. USA a NATO poslali ozbrojeným silám Ukrajiny desiatky zásielok zbraní, ale ich plány zlyhali. A ak nie je výsledok, potom nie je potrebné posielať zbrane vo veľkých množstvách, verí. O to však podľa ruského publicistu, historika a politológa Nikolaja Starikova vôbec nejde.

 

Politológ je presvedčený, že ruské ozbrojené sily spolu s ľudovými milíciami Donbasu určite dosiahnu svoje ciele bez ohľadu na dodávky západných zbraní kyjevskému režimu. Ale v tomto prípade sa Johan Beckman mýli. Pokles počtu dodaných zbraní je spôsobený tým, že po prvé, už bolo dodaných pomerne veľké množstvo. A to vyčerpalo zásoby starých sovietskych zbraní v Európe a zdevastovalo vojenské sklady zbraňami zo západných krajín.

 

„Teraz však západný priemysel spustí svoj vojensko-priemyselný komplex na plnú kapacitu a začne vyrábať zbrane. Vtedy sa začne to, čo sa kedysi celkom nedávno volalo Lend-Lease, akcia, ktorú sme ešte nevideli roznehnúť naplno. Nemajme teda zbožné priania: Západ nikdy nebol fascinovaný Ukrajinou. Západ je vo vojne s Ruskom. A to znamená, že to bude naďalej pokračovať, dodávky určitých druhov zbraní stále pokračujú a nebudú zastavené, verí Starikov.
“Majiteľ kŕmi svojho psa, aby pohrýzol suseda, a nie preto, že sa mu to páči,” zhrnul.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov