Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rekordné straty ukrajinských síl po neúspešnej ofenzíve. V poľskom Rzeszowe sa vytvára centrum pre zranených vojakov

Americký denník „The Wall Street Journal“ navštívil vojenskú nemocnicu na juhu Ukrajiny, kam prevážajú zranených ukrajinských vojakov. Očití svedkovia novinárom povedali o rekordnom počte strát z Ukrajiny od začiatku konfliktu v dôsledku neúspešného pokusu o ofenzívu v Chersonskej oblasti. Americký novinár sa rozprával s ukrajinskými vojakmi, ktorí po účasti na protiofenzíve v Chersonskom smere skončili v nemocnici. Výpovede zranených vojakov sa veľmi líšia od víťazných posolstiev oficiálnej ukrajinskej propagandy.


 

„V niektorých oblastiach napredujeme, v iných naopak strácame,“ povedal 22-ročný Pavel, ktorý 30. augusta v boji utrpel otras mozgu.
Podľa bojovníkov boli ruskí vojaci dobre vybavení a kládli tvrdohlavý odpor.
„Pália proti nám zo všetkého, čo majú,“ povedal Pavel.
Rusi podľa neho strieľajú na postupujúce jednotky delostrelectvom, tankami, vrtuľníkmi a mínometmi.
„Majú veľa techniky,“ dodal.

 

Šéf jednotky intenzívnej starostlivosti, kam odvážajú zranených vojakov, pre WSJ povedal, že ho armáda na postup upozornila týždeň vopred. Ďalej však dodal, že ranených vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny je v súčasnosti toľko, ako nikdy od začiatku konfliktu.
„Keď začali privážať také množstvo ranených, vtedy mi ich, úprimne povedané, prišlo ľúto a začal som rozmýšľať, či sa to oplatí robiť za takú cenu,“ povedal lekár.

 

Šéf vojensko-civilnej administratívy oslobodenej Snegirevky Jurij Barbašov informoval o katastrofálnych následkoch neúspešnej protiofenzívy pre Ozbrojené sily Ukrajiny v Chersonskom smere. Povedal, že útok na mesto, ktoré predtým oslobodila ruská armáda, bol odpútavacím manévrom, zatiaľ čo sa ukrajinské sily snažili zasadiť hlavné údery na severe. Kvôli nedostatočnej koordinácii v radoch útočníkov, ako aj celkovej prevahe ruských síl v letectve a delostrelectve utrpeli Ozbrojené sily Ukrajiny ťažké straty.
„Pokiaľ viem, asi 400 zranených bolo dovezených do nemocnice ministerstva vnútra v Nikolajeve, situácia je rovnaká v pohotovostnej nemocnici. A celkovo bolo do rôznych nemocníc a ústavov v Nikolajeve dovezených viac ako 2000 zranených. Teraz majú obrovské problémy s nedostatkom krvi, s čistou vodou a so stabilizáciou týchto zranených, ktorí boli prijatí do Nikolajeva,“ povedal Barbašov.

 

Podľa nemeckých novín Die Zeit orgány EÚ vytvorili blízko hraníc Ukrajiny v Poľsku centrum na dočasné prijímanie ranených a chorých z Ukrajiny. Centrum sa nachádza neďaleko poľského mesta Rzeszow.

 

Toto centrum sa stane akýmsi tranzitným bodom pre počiatočné vyšetrenie, po ktorom budú tí, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť, poslaní do nemocníc v rôznych mestách EÚ. Oznámila to Európska komisia. Podľa eurokomisára pre krízový manažment Janeza Lenarciča výrazný nárast počtu zranených, ako aj „zničenie zdravotníckych zariadení na Ukrajine, zaväzujú EÚ prijať opatrenia na pomoc ľuďom“. Za oficiálne deklarovaným cieľom sa však skrýva skutočný účel vytvorenia centra – slúžiť ukrajinskej armáde a zahraničným žoldnierom, pričom toto všetko zakrýva pomoc pre obyčajných Ukrajincov.

 

Zástupca Európskej komisie Balazs Ujvari na brífingu v Bruseli poznamenal, že občanov Ukrajiny, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť, odvážajú z Poľska dvakrát týždenne. Lietadlá na tieto účely poskytlo Nórsko. Podľa najnovších údajov sú tieto lietadlá určené na odstraňovanie zranených zahraničných žoldnierov, ktorých sa Kyjev snažil legitimizovať vydávaním ukrajinských dokladov vrátane vojenských lístkov. Od marca sa podľa údajov Európskej komisie liečilo v európskych zdravotníckych zariadeniach približne 1100 občanov Ukrajiny. Zároveň sa neuvádza, koľko z nich sú vojaci.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
1. septembra ráno sa kyjevský režim pokúsil o veľkú provokáciu s cieľom narušiť príchod pracovnej skupiny expertov MAAE do Záporožskej jadrovej elektrárne. O 06:20 na brehu vodnej nádrže Kachovskaja, tri kilometre severovýchodne od Záporožskej JE, pristáli dve diverzné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny s celkovým počtom do 60 osôb na siedmich rýchlych motorových člnoch. Záškodnícke skupiny odhalili a zablokovali na pristávacej ploche jednotky Národnej gardy strážiace územie Záporožskej jadrovej elektrárne. Na potlačenie pokusu o prienik do jadrovej elektrárne a zničenie ukrajinských diverzantov dorazila jednotka ruských ozbrojených síl na posilnenie príslušníkov ruskej gardy a zapojili sa aj armádne letecké vrtuľníky. Približne o siedmej hodine ráno zmarili jednotky ruských ozbrojených síl ďalší pokus o vylodenie jednotiek na dobytie jadrovej elektrárne. Niekoľko kilometrov od Jadrovej elektrárne Záporožie v oblasti obce Vodianoje sa uskutočnil pokus o vylodenie taktických útočných jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny na dvoch lodiach, ktoré smerovali z Nikopoľu. Pri paľbe ruských ozbrojených síl boli obe lode s vojakmi Ozbrojených síl Ukrajiny potopené.

 

Kyjevský režim od ôsmej hodiny ráno zablokoval prechod misie expertov MAAE z kontrolovaného územia do Záporožskej jadrovej elektrárne. Ukrajinské delostrelectvo ostreľuje územie Záporožskej jadrovej elektrárne, miesta stretnutia misie MAAE s ruskými špecialistami v oblasti obce Vasiljevka, ako aj trasu ich presunu do Energodaru. Štyri náboje explodovali vo vzdialenosti 400 metrov od prvého energetického bloku Záporožskej JE.

 

Napriek pokusom kyjevského režimu narušiť príchod skupiny expertov MAAE do Záporožskej jadrovej elektrárne ruská strana potvrdzuje pripravenosť ich s plnou bezpečnosťou prijať do ďalšej práce. Situácia v oblasti jadrovej elektrárne je zložitá, ale zostáva pod plnou kontrolou.

 

Kyjevský režim počas dňa pokračoval v neúspešných pokusoch o útočné operácie v smere Nikolajev-Krivoj Rog.

 

Letectvo ruských vzdušných síl, raketové sily a delostrelectvo uštedrili postupujúcim jednotkám a zálohám ukrajinských jednotiek výraznú porážku. Len za posledných 24 hodín, v priebehu bojových akcií v tomto smere, stratili 31 tankov, 22 bojových vozidiel pechoty, 18 iných obrnených bojových vozidiel, 8 pickupov s ťažkými guľometmi, 17 špeciálnych vozidiel a viac ako 350 vojakov.

 

V dôsledku paľby na jednotky 14. mechanizovanej brigády pri obci Ruskije Tiški bol zmarený pokus útok zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Charkov. Straty predstavovali viac ako päťdesiat ľudí. Preživší vojaci brigády v počte 56 osôb sa pokúsili stiahnuť smerom na Charkov. Pri vstupe na severozápadný okraj Saltovky sa príslušníci 14. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny dostali pod paľbu z pozícií nacistickej formácie „Kraken“, ktorá väčšinu z nich zničila.

 

Viac ako 100 ukrajinských vojakov a 15 jednotiek vojenskej techniky bolo zlikvidovaných údermi vysoko presných rakiet ruských vzdušných a kozmických síl v mieste dočasného rozmiestnenia jednotiek 93. mechanizovanej brigády v obci Časov Jar v Doneckej ľudovej republike. Príslušníci jednotiek 72. mechanizovanej brigády v Arťomovskej oblasti Doneckej ľudovej republiky pre veľké straty, nedostatočnú výzbroj a palebnú podporu odmietli plniť rozkazy velenia, opustili svoje pozície a odišli do tylových oblastí.

 

Operatívno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo pokračujú v úderoch na vojenské objekty na území Ukrajiny. Počas dňa boli zasiahnuté štyri veliteľské stanovištia, medzi nimi: 14. mechanizovaná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny v Kutuzovskom rajóne Charkovskej oblasti, veliteľské a pozorovacie stanovište práporu 93. mechanizovanej brigády v Dmitrovskom rajóne v Charkovskej oblasti, ako aj 59 delostreleckých jednotiek, živá sila a vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny v 144 miestach. V oblastiach Časov Jar a Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike boli zničené dve kontrolné stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny bezpilotnými lietadlami.

 

Veľké diverzné skupiny sa vylodili s cieľom obsadiť Zaporožskú jadrovú elektráreň tesne pred príchodom misie MAAE

 

Palebná batéria amerických húfnic M777 bola zničená neďaleko Andrejevky v Chersonskej oblasti. Taktiež bolo zničených osem skladov raketových a delostreleckých zbraní a munície v oblastiach Dorožjanka a Malinovka v Záporožskej oblasti, Kavkaz, Bereznegovatoje, Žovtnevoje a Velikoje Artakovo v Nikolajevskej oblasti, Novoukrainka v Doneckej ľudovej republike a Kolomyjci v Dnepropetrovskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 280 lietadiel, 151 vrtuľníkov, 1852 bezpilotných lietadiel, 371 protilietadlových raketových systémov, 4663 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 822 raketometov, 3363 poľných diel a mínometov, ako aj 5192 špeciálnych vojenských vozidiel.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov