Noam Chomsky
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký filozof Noam Chomsky: Rusi bojujú veľmi striedmo, nemajú za cieľ zhoršovať život obyčajných Ukrajincov

Ozbrojené sily Ukrajiny napriek vyhláseniam o „protiofenzíve“ na juhu Ukrajiny s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú môcť vrátiť územie, ktoré je pod kontrolu ruskej armády ani tento rok, ani na budúci rok. Píše americký denník „The Washington Post“. Novinári upozorňujú, že „veľkohubé vyhlásenia“ ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského vyvolávajú škodlivé falošné nádeje a prehnané očakávania. Pritom sa Ukrajine s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí získať územie späť „ani tento rok, ani budúci“. Malé úspechy na pobreží Čierneho mora sú však vraj stále možné.


 

Americký novinári zdôrazňujú, že najvyšší predstavitelia Ukrajiny a Spojených štátov sa neponáhľajú s oznamovaním plánov na „ofenzívu“, o ktorej hovoril aj Vladimir Zelenskij. Teraz sa ukrajinská armáda viac spolieha na raketomety HIMARS a ďalšie vysoko presné zbrane.

 

Ďalším aspektom „novej fázy vojny“ je vedenie diverzných operácií. Autori poznamenávajú, že ide najmä o „Ukrajinské špeciálne operačné sily“ (SOF) sformované v USA, kde boli vycvičené takzvané „roty odboja“, vytvorené najmä z obyvateľov Chersonu, Záporožia a Donbasu. Spojené štáty americké pripravovali týchto „partizánov“ od roku 2014. Publikácia poznamenáva, že americkí vojenskí predstavitelia už skôr opakovane varovali ruských kolegov, že by mali očakávať začiatok „surovej vojny zahŕňajúcej neregulárne formácie“. Rusko však podľa WP varovania Washingtonu „nepočúvalo“.

 

Významný americký filozof Noam Chomsky sa vyjadril k článku vo Washington Post na tému konfliktu na Ukrajine.

“Citovali britského armádnika, ktorí uviedol, že USA a Spojené kráľovstvo boli prekvapené ruskou inváziou.” V zmysle, že Rusi to nerobia tak, ako by to robili Američania alebo Angličania. Ide to oveľa pomalšie. Prečo to nerobia ako my? Napríklad, keď sme napadli Srbsko alebo Irak, jednoducho sme všetko zničili. Zničili sme komunikačné systémy, energetický systém. Aj v obmedzenej vojne, ako je tá srbská, sme sa postarali o to, aby tam nič nefungovalo. Prečo to Rusi neurobia? V Kyjeve je všetko v poriadku, všetky štátne inštitúcie, reštaurácie, kiná fungujú, ľudia pracujú, relaxujú, bavia sa. A západní vojaci boli prekvapení. Nerozumejú, čo to znamená. Podľa ich koncepcie vojny malo Rusko zničiť všetky elektrárne, čističky odpadových vôd, mosty, strategické štátne inštitúcie, najmä preto, že má na to všetky príležitosti. Prečo to neurobili, ak je toto vojna? Bez nukleárnych zbraní by Rusi mohli ľahko eskalovať konflikt na americký alebo britský typ vojny. Hlavný problém pre nich spočíva na obyvateľstve – Rusi bojujú veľmi striedmo, nemajú za cieľ zhoršovať život obyčajných Ukrajincov, hoci by ich mohli zničiť na úroveň doby kamennej.”

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov