Armáda Azerbajdžanu v Lachine
Aktuality, Bezpečnosť,

Konflikt v Náhornom Karabachu pokračuje. Azerbajdžanská armáda obsadila strategicky dôležité mesto

Mesto Lachin, predtým kontrolované republikou Náhorný Karabach (NKR), obsadili ozbrojené sily Azerbajdžanu. Oznámil to prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. Hlava azerbajdžanského štátu tiež poznamenala, že okrem Lachinu, kam vstúpili jednotky národnej armády, Azerbajdžan opäť získal kontrolu nad osadami Zabuh a Sus.


 

Pripomeňme, že Lachin je centrom rovnomenného regiónu a nachádza sa na ľavom brehu rieky Akari, na juhozápadnom svahu Karabachského hrebeňa. Od mája 1992 do decembra 2020 bolo mesto pod kontrolou Republiky Náhorný Karabach. Arméni ho nazývali Berdzor.

 

 

Po prímerí v Náhornom Karabachu prevzal koridor Lachin pod ochranu mierový kontingent Ozbrojených síl Ruskej federácie. Strategický význam Lachinu pre Azerbajdžan aj Arménsko je ťažké preceňovať. Veď Lachin leží na jedinej ceste, ktorá spája územie Náhorného Karabachu s Arménskom.

 

 

Historicky žili zakaukazskí Kurdi v dedine Abdalyar, ako sa kedysi Lachin nazýval. Bol tam veľký podiel azerbajdžanského turkického obyvateľstva aj Arménov. Situácia sa zmenila po víťazstve arménskych síl v prvej vojne v Náhornom Karabachu. Lachin sa dostal pod kontrolu NKR, čo prinútilo azerbajdžanské a kurdské obyvateľstvo opustiť mesto. V decembri 2020 však NKR opustila Lachin.

 

 

 

Teraz, ak azerbajdžanské jednotky ovládnu Lachinský koridor, získajú neporovnateľné strategické výhody. Arménska populácia Lachin odišla, podľa viacerých správ v médiách mnohí obyvatelia mesta podpálili svoje domy.

 

Hayk Khanumyan , minister územnej správy a infraštruktúry samozvanej Náhorný Karabach, oznámil, že nová trasa koridoru Lachin bude spustená v prvý septembrový týždeň tohto roku.
„Dovtedy bude fungovať diaľnica Stepanakert-Berdzor (Lachin)-Goris. Alternatívna trasa bude premávať pozdĺž nového južného koridoru. Pohyb po novej ceste sa začne až po rozmiestnení všetkých kontrolných bodov ruských mierových síl. Počas tejto doby bude pripravený provizórny úsek v dĺžke 4,5 kilometra, z ktorého časť je už vyasfaltovaná a plne dokončená bude v najbližších dňoch. Predpokladá sa, že v prvý septembrový týždeň bude doprava organizovaná po novej ceste,“ vysvetlil Khanumyan. Dočasný úsek novej diaľnice podľa neho obchádza Berdzor (Lachin), Agavno (Zabukh) a Nerkin Sus (Sus), následne sa pripája na cestu Agavno-Tekh, asi 3 km od Agavna.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov