Čeburaška
Aktuality, Pozemná technika,

Donecký raketomet Čeburaška má byť odpoveďou na americké HIMARS

Armáda Doneckej ľudovej republiky dostala prvé dva raketové systémy Čeburaška. Tento moderný systém bol kompletne vyvinutý a vyrobený na území republiky.


 

 

Šéf DĽR Denis Pušilin oznámil prijatie nových moderných komplexov vlastnej výroby armádou. Armáda už podľa neho „Čeburašku“ vysoko ocenila. Táto výzbroj bude akousi odpoveďou na to, že Západ dodá Ukrajine americké systémy HIMARS, ktoré Kyjev aktívne používa na ostreľovanie území oslobodených Ruskom.

 

Čeburaška

 

Čeburaška môže zasiahnuť dva ciele súčasne. Tento systém je postavený na pôvodnom riadiacom programe, ktorý umožňuje nielen rýchlo, ale aj čo najpresnejšie namieriť zbraň na cieľ. Bola vyvinutá Doneckou inovačnou spoločnosťou a prvýkrát bola predstavená na prehliadke 9. mája 2018 v Donecku. V komplexe sa používa munícia kalibru 217 mm. Dva otočné pakety pre 64 striel sú namontované na podvozku KrAZ s pohonom všetkých kolies. Streľba je ovládaná z diaľkového ovládača – podobne ako pri raketometoch Grad. Deklarovaný dostrel je 10 kilometrov.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov