Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský minister obrany Sergej Šojgu kritizuje nacistickú politiku európskych krajín

Ruský minister obrany Sergej Šojgu je presvedčený, že myšlienka zakázať všetkým občanom Ruska vstup do krajín EÚ je prejavom nacistickej politiky. Situácia so zákazom udeľovania schengenských víz ruským občanom dostala nový spád.


 

“Už samotná myšlienka zákazu vstupu do krajín EÚ všetkým našim občanom je podľa ministra „prejavom nacistickej politiky“. Šojgu to oznámil počas prejavu na prvom medzinárodnom protifašistickom kongrese.

 

Víza pre Rusov poslúžili ako zámienka na ďalší rozkol v EÚ . Pripomeňme, že Fínsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva navrhli zakázať vydávanie schengenských víz ruským občanom, pričom ich diskriminovali na základe štátnej príslušnosti. To spôsobilo zmätok medzi ich európskymi partnermi. Nemecký kancelár Olaf Scholz bol jedným z prvých, ktorí sa proti tejto myšlienke postavili. Obyvatelia Francúzska porovnávali nápad s vízami pre Rusov s apartheidom v Južnej Afrike. Proti zákazu sa postavilo aj Portugalsko, Grécko a Cyprus.

 

Šojgu takisto v krátkosti vysvetlil, prečo Rusko spustila vojenskú špeciálnu operáciu na Ukrajine. Rozhodnutie bolo založené na “neprijateľnej hrozbe pre bezpečnosť Ruska”. Počas prejavu na prvom medzinárodnom antifašistickom kongrese pripomenul predpoklady špeciálnej vojenskej operácie na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny a dôvody jej začiatku. Poznamenal, že kyjevský režim počas ôsmich rokov „spáchal hrubé zločiny proti občanom DĽR a LĽR“. A súčasne s terorom, ktorý kyjevský režim rozpútal na civilistoch Donbasu, sa začal „vojenský rozvoj ukrajinských území Severoatlantickou alianciou“ a Kyjev smeroval k vstupu do NATO. Toto všetko, ako zdôraznil Šojgu, vytvorilo „neprijateľnú hrozbu pre bezpečnosť Ruska“. V dôsledku toho najvyšší veliteľ, ruský prezident Vladimir Putin, prijal, ako minister osobitne zdôraznil, „jediné správne rozhodnutie uskutočniť špeciálnu vojenskú operáciu“.

 

Šojgu v uvítacom prejave vysvetlil dôsledky nacizmu. Pripomenul, že diktátorské režimy boli nastolené v mnohých krajinách – napríklad v Španielsku, Portugalsku, Rumunsku, Chorvátsku. Najradikálnejšou formou takéhoto režimu je nemecký nacizmus.
Šojgu vyjadril nepohodlnú pravdu pre Západ a pripomenul, čo viedlo k druhej svetovej vojne.
“Finančná a ekonomická spolupráca medzi anglo-americkými a nacistickými podnikateľskými kruhmi bola jedným z hlavných faktorov, ktoré viedli k druhej svetovej vojne,” – povedal minister.

 

“Táto vojna si vyžiadala životy miliónov ľudí. A teraz v modernej Európe prekvitá nacizmus: v Estónsku a Lotyšsku stavajú pomníky vojnovým zločincom a v uliciach litovských miest znejú nacistické heslá. Špeciálna prednáška môže byť o neonacizme na Ukrajine. Oficiálny Kyjev sa otvorene vyhlásil za dediča a nástupcu krvavých ukrajinských nacionalistov,” – dodal Sergej Šojgu.

 

„USA už nebudú pokojne sedieť v zámorí“: Izraelský analytik Kedmi varoval NATO pred ruským jadrovým útokom

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí už skôr tvrdo zareagovalo na Lotyšsko, ktoré uznalo Moskvu za „sponzora terorizmu“. Ministerstvo pripomenulo pobaltskej republike jej vlastné hriechy : “Toto nám hovoria nacistickí spolupáchatelia.”
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov