Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

„USA už nebudú pokojne sedieť v zámorí“: Izraelský analytik Kedmi varoval NATO pred ruským jadrovým útokom

Spojené štáty sa mýlia v hodnotení rizík jadrovej vojny s Ruskom. Vojensko-politický expert Jakov Kedmi citujúc ruského prezidenta Vladimira Putina objasnil podmienky pre úder na Spojené štáty.


 

Podľa Kedmiho správa analytikov RAND o rizikách ruského použitia jadrových zbraní v krajinách NATO odráža realitu. Ak má Ruská federácia pocit, že Aliancia pripravuje útok, môže zasiahnuť na jej území. Hranice toho, čo je prípustné, však, ako poznamenáva expert, neurčil Západ, ale prezident Ruska, a to aj s ohľadom na špeciálnu operáciu Ruskej federácie na Ukrajine.

 

„Jednoducho nevedia, ako počúvať. Povedal: ak sa podniknú akcie, ktoré ohrozujú ruských vojakov na území Ukrajiny, Ruská federácia ich zastaví. Ak na území Ukrajiny budú pôsobiť cudzie sily, použije zbrane proti tým, ktorí ich podniknú. A je to! Nemyslím si, že Rusko preventívne zaútočí na sily alebo zbrane NATO mimo Ukrajiny,“ povedal Kedmi.

 

Rusko pristupuje k hrozbe zo strany NATO podľa nasledujúceho princípu: sú pripravené reagovať, ale preventívny úder nie je potrebný. Výnimkou by podľa odborníka mohlo byť rozmiestnenie amerických jadrových zbraní vo východnej Európe, o ktoré sa Poľsko zúfalo snaží. Zároveň v prípade, že v Európe proti Rusku použijú akúkoľvek zbraň Severoatlantickej aliancie, bude ruský úder nasledovať rozhodovacie centrá na americkom území.

 

“Ak dôjde ku konfliktu a NATO ich použije, ruský prezident povedal: “Nezáleží na tom, ako konflikt začne v Európe, odpoveď bude vo Washingtone a hlavných centrách NATO.” To znamená, že nemá zmysel preventívne ničiť sily NATO, alebo Ameriky na hraniciach Ukrajiny,“ pripomenul Kedmi.

 

Takýto prístup Ruska ničí prvotný model správania USA v konfliktoch v Európe, ktoré sú nimi často vyvolávané. Američania, zdôrazňuje Kedmi, už nebudú môcť sedieť v zámorí, pretože Ruská federácia si je dobre vedomá toho, kto v skutočnosti riadi a velí NATO. Washington si to však z hľadiska psychológie len veľmi ťažko uvedomuje.

 

Umierajúce impérium. Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetlil prečo Londýn zaplatí Ruskej federácii za spôsobené škody

 

„Psychologicky nerozumejú, že čas, keď bola vojna v Európe a Spojené štáty, vrátane tohto inštitútu RAND, ju mohli posúdiť zo Spojených štátov, je dávno za nami. Prvý a hlavný úder bude zasadený na nich, na centrá, na ich základne strategických zbraní. To, čo sa deje v Poľsku, nehrá žiadnu rolu, “povedal Kedmi v programe Večer s Vladimírom Solovjovom.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov