Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Najnovší vojenský plán Kyjeva: Ukrajina podkope zásobovacie línie ruskej armády

Ukrajinské spravodajské služby majú v úmysle v najbližších mesiacoch zaútočiť na zásobovacie línie ruskej armády – muničné sklady, vojenské základne, železničné trate a energetické siete, ako tento týždeň na Kryme. Michail Podoljak, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny, o tom prehovoril v rozhovore pre britské vydanie The Guardian.


 

Cieľom takejto stratégie je podľa Podoljaka podkopať logistiku a „rozptýliť zmätok“ v rámci ruských jednotiek tým, že ich pripraví o muníciu a potrebné zásoby. Prezidentský poradca však priamo neuznal nedávne výbuchy na ruských základniach na Kryme – v Saki, Džankoji a Gvardejskom ako výsledok akcií Ozbrojených síl Ukrajiny. Poradca naznačil, že krymskí „partizáni“ mohli zariadiť sabotáž, podrobnosti však neuviedol.

 

Michail Podoljak je dnes považovaný za tretieho najvplyvnejšieho človeka v moci Ukrajiny. Na začiatku vojny medzi Ruskom a Ukrajinou sa zúčastnil na rokovaniach medzi bojujúcimi stranami, nikdy sa im však nepodarilo dosiahnuť všeobecnú dohodu.

 

Niektoré z Podoljakových predpovedí sa následne nepotvrdili. Napríklad v marci uviedol , že ruské jednotky sú vyčerpané a vojna na Ukrajine bude v najbližších dňoch zastavená. Niektoré tvrdenia sám vyvracal. Najmä slová o sľúbenom a zatiaľ neuskutočnenom útoku Ozbrojených síl Ukrajiny na Cherson označil Podoljak za „súčasť informačnej a psychologickej operácie“ s cieľom dezinformovať a demoralizovať ruskú armádu.

 

Alexej Arestovič, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny, zase v poslednom z vysielaní naznačil, že počas návštevy Ľvova by chceli hlavy Turecka a OSN presvedčiť prezidenta Zelenského, aby ustúpil Rusku, a vzdať sa.”

 

Turecký prezident Erdogan a generálny tajomník OSN Guterres môžu podľa Arestoviča ponúknuť prezidentovi Ukrajiny, aby išiel na diplomatické riešenie konfliktu a vzdal sa plánov na vrátenie stratených území.

 

Poradca vedúceho administratívy ukrajinského prezidenta zároveň poznamenal, že Zelenského odpoveď na takéto návrhy ani nechce vysloviť, pričom naznačil, že bude negatívna. Arestovič vyjadril presvedčenie, že prezident Ukrajiny odmietne akékoľvek návrhy na kapituláciu. Turecká prezidentská administratíva uviedla, že na stretnutí sa bude diskutovať o mechanizmoch ukončenia konfliktu diplomatickou cestou.

 

Ratingová agentúra Fitch Ratings revidovala smerom nahor rating dlhodobého zlyhania emitenta v cudzej mene na Ukrajine, pričom ho zvýšila z „RD“ na „CC“. Obe ratingové kategórie sú v zlyhaní, iba „RD“ znamená, že nesplnenie určitých záväzkov už nastalo, ale emitent ešte nevstúpil do likvidačného konania. Rating „CC“ uvádza emitenta do „vysokého zlyhania nejakého druhu“ podľa terminológie Fitch Ratings.

 

Podobné rozhodnutie podľa niektorých správ urobila aj S&P. Obe agentúry, ktoré sú spolu s Moody’s súčasťou takzvanej „veľkej trojky“ medzinárodných ratingových agentúr, revidovali rating Ukrajiny po tom, čo sa Kyjevu podarilo dohodnúť na dvojročnom odklade splátok eurobondov vo výške asi 6 miliárd dolárov. To znamená, že teraz je vo svetovej ekonomike precedens, podľa ktorého môže dôjsť k zvýšeniu bonity štátu vzhľadom na to, že po niekoľkých kolách rokovaní sa štátu podarilo dohodnúť odklad. O tom, ako zaplatí dlh po omeškaní, zmienka nebola.

 

Západní veritelia už skôr vyhoveli žiadosti Kyjeva o reštrukturalizáciu platieb istiny a úrokov. Podľa tlačovej správy Fitch Ratings „reštrukturalizáciu schválilo 75 % držiteľov dlhopisov (v celkovej sume istiny), čo je nad minimálnou požadovanou úrovňou 66,7 %. V súlade s tým bola z Ukrajiny odstránená aj povinnosť zaplatiť ďalšiu tranžu vo výške 1,4 miliardy USD, ktorá mala byť vyplatená 1. septembra. Podľa agentúry takéto rozhodnutie „uľahčuje obsluhu vonkajšieho dlhu vzhľadom na slabnúce medzinárodné rezervy a naliehavú potrebu výdavkov na vojnu“.

 

Prirodzene, v Kyjeve bude toto rozhodnutie západných veriteľov a ratingových agentúr prezentované s veľkou pompou ako ďalšie víťazstvo a indikátor dôvery zahraničných investorov. V skutočnosti je toto víťazstvo veľmi podmienené. Ukrajina už dlho žije výlučne v dlhoch, len mesačný rozpočtový deficit, ako už skôr povedal Zelenskij, je najmenej 5 miliárd dolárov.

 

Ukrajinský generál varuje: Ruský vojensko-priemyselný komplex na rozdiel od amerického funguje 24/7

 

Analytici agentúry Fitch zdôraznili, že napriek uvoľneniu podmienok externej dlhovej služby odráža rating „CC“ pretrvávajúce vysoké riziká spojené s veľkou záťažou pre ukrajinské finančné inštitúcie. Podľa expertov, ak bude vojenský konflikt pokračovať do roku 2023, štátny dlh Ukrajiny presiahne 100 % HDP. Agentúra zároveň poznamenala, že “zdroje financovania na prekonanie deficitu zostávajú neisté.” To si bude vyžadovať ďalšiu reštrukturalizáciu vonkajších finančných pôžičiek Ukrajiny, no pre Kyjev bude zakaždým ťažšie rokovať s veriteľmi. Mnohí, ktorí súhlasili s odkladom platieb, sa už rozhodli neinvestovať do ukrajinskej ekonomiky, pretože je takmer nemožné získať prostriedky späť.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov