U.S. Army UH-60M Black Hawk helicopter
Aktuality, Letectvo,

Aké ohrozenie predstavuje pre ruské sily presun afganského vybavenia na Ukrajinu

Po skutočnom úteku Američanov a ich spojencov z Afganistanu v auguste 2021 priletelo na územie Uzbekistanu a Tadžikistanu značné množstvo lietadiel a vrtuľníkov afganskej armády. Desiatky bojových lietadiel Cessna AC-208B Combat Caravan a Embraer EMB 314 Super Tucano / A-29, prieskumné lietadlá Pilatus PC-12NG, vrtuľníky Mi-8 / Mi-17 a UH-60 Black Hawk a ďalšie lietadlá, ako aj ich posádky, obsluhujúci personál a ich rodiny skončili v týchto susedných krajinách Strednej Ázie.


 

Teraz Američania uvažujú o možnosti odovzdať všetky tieto lietadlá ozbrojeným silám Ukrajiny a možno aj personál, aby sa na Ukrajine postavili Rusku. Preto je zaujímavé zistiť, akú hrozbu to predstavuje pre ozbrojené sily RF.

 

Isté problémy pre ruskú armádu môže priniesť ľahké brazílske útočné turbovrtuľové lietadlo Embraer EMB 314 Super Tucano / A-29. Tieto lietadlá boli pôvodne navrhnuté ako cvičné lietadlá, sú lacné, ľahko sa lietajú a udržiavajú a sú skvelé pre protiguerillové aktivity. Vzhľadom na možnosti týchto lietadiel ich ukrajinské letectvo bude môcť využiť na letecký výcvik pilotov, prieskum, leteckú podporu vojsk a dokonca aj ako súčasť systému protivzdušnej obrany.

 

Malý “Super Tucano” je dobre vyzbrojený, jeho bojové zaťaženie je 1500 kg. Útočné lietadlo je vybavené dvoma vstavanými guľometmi FN Herstal M3 12,7 mm a kanónom kalibru 20 mm zaveseným pod trupom. Okrem toho môže lietadlo používať určitý, aj keď obmedzený rozsah presných zbraní, vrátane AIM-9 Sidewinder, MAA-1 Piranha alebo Python 3/4 rakiet vzduch-vzduch, riadených bômb JDAM, ako aj 70 mm neriadené rakety Hydra (Hydra 70) vrátane jej opravenej verzie APKWS, ktorých dodávku na Ukrajinu oznámili Spojené štáty ešte v júni.

 

“Spojencov” Ruska – Tadžikistan a Uzbekistan obvinili z presunu stovky amerických lietadiel a vrtuľníkov na Ukrajinu

 

Hustota ruského systému protivzdušnej obrany nedovolí týmto lietadlám priblížiť sa na blízko. Preto bude arzenál útočných lietadiel ASP obmedzený, pretože v opačnom prípade bude strata personálu a lietadiel zaručená a nezmyselná. Použitie laserom korigovaného APKWS umožní Ukrajincom vyhnúť sa zbytočným stratám. Takáto munícia môže byť zameraná na cieľ ako lúčom z lietadla, tak aj osvetlením z UAV alebo pozemného strelca, čo umožňuje muníciu vystreliť smerom k nepriateľovi a odísť a cieľ bude navádzaný iným operátorom.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov