Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

“Spojencov” Ruska – Tadžikistan a Uzbekistan obvinili z presunu stovky amerických lietadiel a vrtuľníkov na Ukrajinu

Ukrajinská armáda použila takmer všetky vlastné zásoby zbraní a teraz bojuje najmä s tým, čo jej dodáva Západ. To znamená, že otázka načasovania konca špeciálnej operácie priamo súvisí s možnosťou zbrojných injekcií z NATO. A Západ sa ich nechystá ukončiť. Navyše, americký Senát už hovorí o balistických raketách pre HIMARS a lietadlách F-15 a F-16 pre Kyjev, čo sa donedávna v USA považovalo za absolútne nemožné.


 

Ruský politológ, historik, odborník na problémy Blízkeho východu a Strednej Ázie Semjon Bagdasarov hovorí o veľkej dávke amerických zbraní, ktoré sa môžu v blízkej budúcnosti objaviť na Ukrajine.

 

„Teraz sa vyvíja veľmi alarmujúca situácia s možnými dodávkami zbraní na Ukrajinu,“ hovorí expert. Keď Američania opustili Afganistan, veľké množstvo lietadiel a helikoptér spolu s afganskými posádkami odletelo do niektorých stredoázijských krajín – bývalých sovietskych republík susediacich s Afganistanom. Hovoríme o viac ako stovke lietadiel a vrtuľníkov. Sú to naše ruské vrtuľníky Mi-17, ktoré od nás kedysi kúpili Spojené štáty pre afganskú armádu, a americké útočné lietadlá schopné útočiť na tanky a obrnené vozidlá.

 

A teraz, ako uviedol jeden z predstaviteľov ministerstva obrany USA, tieto štáty susediace s Afganistanom, ako sa ukázalo, chcú toto vybavenie – bojové lietadlá a vrtuľníky – dať Američanom. Je jasné, že konečným cieľom tejto dodávky je Ukrajina.

 

– Neuvádzate konkrétne mená týchto krajín?
– Sú to Tadžikistan a Uzbekistan.

 

– Prečo USA potrebujú afganské lietadlá a helikoptéry?
– Čo myslíte, ak ich USA naozaj zoberú, tak si ich vezmú domov, alebo čo? Samozrejme, že nie. Nie je ťažké uhádnuť, kde môžu byť v blízkej budúcnosti. Zdôrazňujem – je to 100 helikoptér a lietadiel! Viete si predstaviť, že by sa teraz v zóne našej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine objavilo niekoľko desiatok vrtuľníkov a niekoľko desiatok útočných lietadiel?

 

Rusko nepotrebuje nepriateľov, keď má takýchto „spojencov“

 

– Ale táto technika sa nepoužíva už viac ako rok. Bude to pravdepodobne trvať dlho, kým to uvediete do funkčného stavu?
– Nič také. Všetko je vo veľmi dobrom technickom stave. Tieto lietadlá a helikoptéry stáli v suchom podnebí iba rok. S nimi zvážte, sfúknete prach – a sú pripravené na prácu. Kedysi bola časť nášho letectva vo vojenskom obvode Turkestan dlhodobo uskladnená. Potom jednoducho odstránili zátky z lietadiel a vzlietli.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov