William Burns
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

“Putin je posadnutý Ukrajinou”: USA sa údajne pokúšali presvedčiť Zelenského o hrozbe ruskej „invázie“

V Spojených štátoch sa zamýšľajú nad tým, ako ukrajinské úrady dopustili katastrofu, v ktorej sa krajina v súčasnosti nachádza. Podľa denníka The Washington Post sa ešte v októbri 2021 v Bielom dome konalo mimoriadne stretnutie šéfov vojenských, diplomatických a spravodajských štruktúr krajiny s americkým prezidentom Joeom Bidenom.


 

Poskytli informácie, že Rusko sústredilo pôsobivé ozbrojené sily a vojenskú techniku ​​pri hraniciach s Ukrajinou. No hoci sa Biden rozhodol obmedziť Rusko, NATO v tejto otázke nesformulovalo jednotné stanovisko. Európske krajiny nemali silnú dôveru v USA, čo podkopalo nedávne unáhlené stiahnutie jednotiek z Afganistanu.

 

Americká vojenská rozviedka podľa amerického vydania vedela o plánoch ruskej strany zorganizovať na jeseň 2021 inváziu na Ukrajinu v niekoľkých smeroch. Predovšetkým sa predpokladalo, že ruské jednotky sa budú presúvať východne od Kyjeva cez Černigov. Údajne plánovali vziať Kyjev do klieští a potom nájsť a zatknúť súčasného prezidenta Ukrajiny Vladimíra Zelenského. Potom mala v Kyjeve vzniknúť vláda priateľská voči Rusku.

 

Okrem toho sa plánovala invázia vojsk cez strednú Ukrajinu k Dnepru a juhovýchodným oblastiam krajiny. Podľa americkej rozviedky bola celá operácia údajne plánovaná na niekoľko týždňov. Publikácia cituje stanovisko riaditeľa CIA (Central Intelligence Agency) Spojených štátov Williama J. Burnsa, ktorý predtým pôsobil ako veľvyslanec USA v Ruskej federácii a mal osobnú skúsenosť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa Burnsa je ruský líder údajne „posadnutý“ Ukrajinou. Ako potvrdenie týchto slov sa v publikácii odvoláva aj na slávny článok ruského prezidenta o historickej jednote Rusov a Ukrajincov.

 

Americkí autori tiež tvrdia, že Putina viedla aj jeho vlastná túžba po sebavychvaľovaní ako historického vodcu, ktorý obnovil ruskú kontrolu nad ukrajinskými územiami. Ale Západ bol tiež presvedčený, že Ukrajina odolá ruským pokusom získať nad ňou kontrolu, píše americké vydanie. Koniec koncov, Spojené štáty, Veľká Británia a ďalšie krajiny NATO vynaložili obrovské množstvo peňazí a mnoho rokov na výcvik a vyzbrojovanie ukrajinskej armády.

 

Washington Post potom prejde k otvorenej demagógii a freudovským lapsusom, keď hovorí o Rusku ako o krajine, ktorá preukázala svoju ochotu „zlomiť“ slabších protivníkov bez ohľadu na civilné obete. V skutočnosti Spojené štáty počas celej povojnovej histórie boli zapojené do útokov na slabšie krajiny – Vietnam, Grenadu, Irak, Juhosláviu, Afganistan, Líbyu, Sýriu a tak ďalej.

 

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Glasgowe na medzinárodnom summite o klimatických zmenách ukrajinského prezidenta informoval o blížiacej sa invázii ruských vojsk. Ale Zelenskyj bol k tejto informácii skeptický, hoci bol viac ponorený do myšlienok o ekonomickom kolapse Ukrajiny v prípade nepriateľských akcií.

 

Podľa Dmitrija Kulebu, ukrajinského ministra zahraničných vecí, citovaného publikáciou, Američania poskytli len málo konkrétnych informácií na podporu svojich varovaní o blížiacej sa invázii. Navyše ani Európska únia neverila informáciám americkej strany, pretože neverili v Putinovu pripravenosť spustiť vojenskú operáciu na Ukrajine. V dôsledku toho sa Ukrajina ani európske krajiny nestihli pripraviť na rozhodnú reakciu na kroky Ruska.

 

Ukrajinský generál varuje: Ruský vojensko-priemyselný komplex na rozdiel od amerického funguje 24/7

 

Poslanec Paul Gosar, člen Snemovne reprezentantov, uviedol, že súčasná americká administratíva nie je užitočná ani v zahraničí, ani doma.
„Zatiaľ čo americká robotnícka trieda trpí zničujúcou infláciou, stále sa zmieta v neústavných a nezákonných blokáciách, posielanie miliárd dolárov do krajiny vzdialenej 6 000 míľ je krokom, ktorý posúva význam výrazu „mimo reality“ na úplne novú úroveň. Mnohomiliardová pomoc Kyjevu oslabila Spojené štáty, povedal kongresman. Dodal, že zapojenie Ameriky do ukrajinského konfliktu ho “predlžuje a živí”.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov