Špeciálne jednotky odporu v Panjshire v Afganistane
Aktuality, Bezpečnosť,

Republikáni v USA sa obávajú že Rusko a Irán použijú bývalé proamerické afganské špeciálne jednotky

Bývalí afganskí bezpečnostní predstavitelia s tajnými znalosťami o operáciách USA, ktorí zostali po evakuácii Američanov z krajiny, sú náchylní na nábor zo strany Ruska, Číny a Iránu. Uviedli to republikánski zákonodarcovia s tým, že administratíva prezidenta Joea Bidena nedala prednosť ich evakuácii, uvádza agentúra Reuters.


 

“Toto je obzvlášť dôležité vzhľadom na správy, že niektorí bývalí afganskí vojaci utiekli do Iránu,” uviedol výbor Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci v správe pri príležitosti prvého výročia ovládnutia Kábulu Talibanom.

 

Bidenova administratíva nedokázala uprednostniť evakuáciu afganských špeciálnych jednotiek a iných elitných jednotiek vycvičených v USA počas chaotickej operácie stiahnutia amerických vojakov z medzinárodného letiska v Kábule 14. až 30. augusta 2021.

 

Administratíva označuje operáciu za “mimoriadny úspech”, pri ktorej bolo evakuovaných viac ako 124 000 Američanov a Afgancov a skončila sa “nekonečná” vojna. Napriek správam, že Taliban zabíja a mučí bývalých afganských predstaviteľov, však stovky bývalých bezpečnostných predstaviteľov vycvičených v USA a ich rodiny zostávajú v Afganistane . Títo bývalí zamestnanci „mohli byť prijatí alebo prinútení pracovať pre jedného z amerických protivníkov, ktorí sú prítomní v Afganistane vrátane Ruska, Číny alebo Iránu,“ uvádza sa v správe republikánov. Ide o vážne riziko pre národnú bezpečnosť USA, keďže títo Afganci „poznajú taktiku, metódy a postupy americkej vojenskej a spravodajskej komunity“

 

Niektorí americkí predstavitelia a experti tvrdia, že Biden stiahol vojakov z Afganistanu bez riadneho posúdenia ponaučení z vojny a stále neuznal dôsledky chaotickej evakuácie. “Veľmi málo sa urobilo pre prípravu na prevzatie moci Talibanom” alebo evakuáciu, uvádza správa. Administratíva urobila kľúčové rozhodnutia o evakuácii len niekoľko hodín predtým, ako Taliban dobyl Kábul, uviedla republikánska správa.

 

Taliban obsadil Kábul 15. augusta – niečo vyše 2 týždňov pred dohodnutým dátumom stiahnutia amerických jednotiek z Afganistanu. Američania a ich spojenci zorganizovali rozsiahlu evakuáciu západných diplomatických misií a civilistov z Afganistanu, vrátane Afgancov, ktorí sa obávali represálií zo strany Talibanu. Celkovo bolo vyvezených viac ako 120 tisíc ľudí. 30. augusta americká armáda dokončila stiahnutie svojich síl z Afganistanu. Americkí vojaci sú v Afganistane takmer 20 rokov.

 

Po stiahnutí amerických jednotiek z Afganistanu tam zostalo veľké množstvo zbraní a vojenskej techniky. Americká armáda prenechala Talibanu „najlepšie“ zbrane v hodnote viac ako 85 miliárd dolárov – uviedol bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump. Katastrofa, ktorá sa stala presne pred rokom v Afganistane, bola najhanebnejšou, nekompetentnou a ponižujúcou udalosťou v histórii USA – povedal bývalý vodca krajiny. Trump vysvetlil, že na samotnom fakte stiahnutia vojsk nevidí nič zlé, pretože bývalý „vodca slobodného sveta“ bol sám jeho zástancom. Exprezident v rámci príprav na evakuáciu amerických vojakov dokonca zredukoval kontingent v Afganistane na dvetisíc ľudí. Za hanebnú považuje práve organizáciu tohto procesu, ktorý vláda Joea Bidena naplánovala a uskutočnila. Bývalá hlava Spojených štátov tiež pripomenula, že pri odchode z Afganistanu zahynulo 13 amerických vojakov.

 

Afganistan je stále v kritickom štádiu prechodu od chaosu ku kontrole a Peking je pripravený posilniť spoluprácu s Kábulom v obchode, ekonomike a energetike. Uviedla tlačová služba čínskeho ministerstva zahraničných vecí v deň výročia zmeny moci v Kábule.

„Pred rokom Spojené štáty narýchlo stiahli svoje jednotky z Afganistanu, čím zanechali afganský národ v chaose, no zároveň dostal aj historickú príležitosť prevziať kontrolu nad budúcnosťou a osudom krajiny,“ informovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

 

Ministerstvo poznamenalo, že za posledný rok sa spoločným úsilím medzinárodného spoločenstva a dočasnej vlády Afganistanu podarilo zabrániť rozsiahlemu toku utečencov, verejný poriadok a bezpečnostná situácia sa zmenili k lepšiemu, mierová rekonštrukcia napreduje, stabilizácia situácie sa posilňuje a Čína to hodnotí pozitívne.

„Na druhej strane, ekonomická situácia v Afganistane je stále zložitá, hrozba terorizmu nie je ani zďaleka eliminovaná a treba zlepšiť verejnú správu, Afganistan je stále v kritickom štádiu prechodu od chaosu k vláde,“ tvrdí ministerstvo.

 

Maria Zacharovová poukázala na „washingtonský historický experiment“, ktorý s hrôzou sleduje celý svet

 

Zároveň treba poznamenať, že Čína dlhodobo aktívne podporuje mierovú obnovu Afganistanu a pragmatická spolupráca medzi Pekingom a Kábulom priniesla obyvateľom týchto dvoch krajín hmatateľné výhody.

„Sme pripravení pokračovať v posilňovaní obchodnej spolupráce s Afganistanom v oblastiach ako obchod a hospodárstvo, komunikácie, poľnohospodárstvo a energetika,“ dodali na ministerstve zahraničných vecí. Peking zároveň upozornil na skutočnosť, že dočasná vláda Afganistanu deklarovala svoj záväzok vytvoriť priaznivé prostredie pre zahraničných investorov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov