Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Taiwanská kríza zblížila Čínu a Rusko. Čo bude nasledovať?

Kremeľ analyzoval všetky rozhodnutia Si Ťin-pchinga a Bidena s rovnakou starostlivosťou, s akou čínske vedenie a Biely dom sledovali začiatok ruskej operácie na Ukrajine. Silu vôle vedenia a súdržnosť tímu, mieru prepracovanosti jeho osudových rozhodnutí, jeho prezieravosť, schopnosť nepodľahnúť hystérii spolitizovanej časti spoločnosti na sociálnych sieťach a provokatívnym propagandistickým kampaniam v médiách nepriateľských krajín.


 

Moskva oficiálne plne podporuje Peking v tradícii „strategického partnerstva“. Peking teraz nepotrebuje priamu účasť ruských ozbrojených síl, rovnako ako Moskva nepotrebuje prítomnosť „čínskych ľudových dobrovoľníkov“ na Donbase. Oveľa dôležitejšia je samotná existencia „druhého frontu“ – ruského pre Čínu a čínskeho pre Rusko. Bez toho by sa ich spoloční západní nepriatelia správali oveľa odvážnejšie a bezohľadnejšie.

 

Súčasná kríza nebude mať prakticky žiadny vplyv na hlavné smery „strategického partnerstva novej éry“. Všetky relevantné rozhodnutia padli 4. februára počas osobného stretnutia oboch hláv štátov. Následné bilaterálne a medzinárodné podujatia potvrdili záväzok strán k svojim záväzkom. Vraziť klin do rusko-čínskych vzťahov je takmer nemožné.

 

Hlavný terč je Čína. Americká CIA má novú prioritu namiesto boja proti terorizmu

 

Je však možné načrtnúť nové spoločné akcie, ktoré demonštrujú alternatívu k americkému modelu svetového poriadku – expanziu SCO (Šanghajská organizácia spolupráce) a BRICS. Silnou reakciou pre Washington by bol príchod Si Ťin-pchinga na najbližšie ekonomické fórum do Vladivostoku a stretnutie s Putinom. Nové ťaženia spoločných rusko-čínskych flotíl okolo japonských ostrovov, ako aj cvičné lety strategických bombardérov s podobnými červenými hviezdami na krídlach v blízkosti amerických základní v Japonsku a Južnej Kórei neprekážajú. A na ostrov Guam to nie je tak dlho sa plaviť, alebo letieť.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov