Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavný terč je Čína. Americká CIA má novú prioritu namiesto boja proti terorizmu

Americká Ústredná spravodajská služba preorientováva svoje aktivity z boja proti terorizmu na Čínu. Uviedol to zástupca riaditeľa CIA David Cohen na neverejnom stretnutí so šéfmi protiteroristického oddelenia, o ktorom informuje agentúra Associated Press.


 

USA budú pokračovať v prenasledovaní teroristov, povedal Cohen, ale teraz je najvyššou prioritou pokúsiť sa lepšie pochopiť Peking a čeliť mu. Na tieto účely bude smerovať stále viac peňazí a ďalších zdrojov CIA, čo si vyžiada ich redukciu v iných oblastiach, vrátane oblasti boja proti terorizmu, uvádzajú zdroje AP. Nie je možné objasniť čísla, pretože rozpočet spravodajských služieb je utajený.

 

V CIA nastal “tichý obrat”, píše AP: stovky zamestnancov sú presúvané na pozície spojené s Čínou, vrátane tých, ktorí predtým pracovali s teroristickou hrozbou. V rámci agentúry sa mnohí učia po čínsky a CIA sa snaží najať viac ľudí, ktorí hovoria po čínsky.

 

USA už dlho znepokojujú rastúce politické a ekonomické ambície Číny. V Spojených štátoch sa hovorilo, že Peking sa pokúsil ovplyvniť americké voľby, zapojil sa do kyberšpionáže a v táboroch uväznil milióny Ujgurov z moslimskej menšiny žijúcej v čínskom regióne Sin-ťiang. USA sa navyše obávajú, že v najbližších rokoch sa Peking pokúsi násilím zmocniť samosprávneho ostrova Taiwan, ktorý Čína považuje za svoje územie.

 

Predstavitelia CIA uviedli, že potrebujú viac informácií o Číne aj preto, že nedokázali definitívne určiť príčinu pandémie COVID-19. Pôvod vírusu nie je s určitosťou známy . Okrem toho CIA dúfa, že získa viac informácií o čínskom vývoji najnovších technológií. Spojené štáty americké predpokladajú, že biliónové investície Číny do kvantových vied, umelej inteligencie a ďalších technológií čoskoro zmenia štruktúru ekonomiky a spôsob vedenia vojen.

 

Posun priorít podporujú poslanci oboch strán a mnohí bývalí spravodajskí dôstojníci. Poslanec Jason Crowe, bývalý armádny strážca, ktorý slúžil v Afganistane a Iraku, povedal, že USA sa v posledných rokoch príliš sústredili na boj proti terorizmu.

 

„Rusko a Čína predstavujú oveľa väčšiu existenčnú hrozbu,“ povedal Crowe. Teroristické skupiny, povedal, “nezničia americký spôsob života… tak, ako to dokáže Čína.”

 

Čína reagovala na americkú provokáciu ako zodpovedná veľmoc a zároveň si posilnila svoj význam vo svete

 

Po návšteve predsedníčky amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane začala Čína 4. augusta rozsiahle vojenské cvičenia, ktoré bolo rozhodnuté predĺžiť do 8. septembra. Cieľom bolo nacvičiť námornú a vzdušnú blokádu a nastoliť kontrolu „nad veľkými ostrovmi“. Prieliv Bohai bol uzavretý pre vojenské manévre. Podľa zdrojov čínska armáda plánuje na tomto území vypracovať organizáciu obrany proti potenciálnym nepriateľským ponorkám, ako aj útočné akcie. Navyše „na dennú paľbu“ od 6. do 15. augusta bolo čiastočne zablokované Žlté more. Armáda ČĽR do 7. augusta vykonávala kontroly zbraní na ničenie pozemných cieľov, ale aj vzdušných cieľov s dlhým doletom. Podľa oficiálnych čínskych médií bude PLA teraz takéto cvičenia vykonávať pravidelne.

 

Noviny The Telegraph už skôr napísali, že Čína sa môže pokúsiť pristáť na Taiwane už na budúci rok. Peking zároveň s najväčšou pravdepodobnosťou vyčlení na celú operáciu asi 48 hodín, aby Taipei nemohol okolo seba skonsolidovať sily Západu a zorganizovať vojenskú propagandistickú kampaň proti akciám Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov