Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína vracia úder náhlym prerušením dialógu s USA

Čína naďalej eskaluje svoju tvrdú reakciu na cestu Nancy Pelosiovej na Taiwan, vrátane náhleho prerušenia niekoľkých americko-čínskych dialógov. S týmto vysoko predvídateľným súborom reakcií sa predstavitelia USA stretli po prehnanej a zbytočne provokatívnej ceste Pelosiovej. Ale žijú v nejakom rozprávkovom svete.


 

Cesta Nancy Pelosiovej na Taiwan bola v mnohých ohľadoch bezprecedentná a jasne porušila záruky, ktoré Spojené štáty poskytli o zjednotenej Číne počas čínsko-americkej normalizácie. USA vtedy sľúbili, že nenadviažu oficiálny kontakt s Taiwanom, obmedzia typ a úroveň úradníkov vyslaných na ostrov a uznali (a nebudú spochybňovať) názor Číny, že Taiwan je súčasťou Číny.

 

USA tieto sľuby už celé roky ignorovali a Pelosiovej cesta takmer všetky zmarila. Peking sa snaží zmeniť status quo v súvislosti s Taiwanom, ako to urobil v prípade sporov v Juhočínskom mori a na ostrovoch Senkaku.

 

Vstúpil do novej fázy svojho odporu proti oslabovaniu politiky jednej Číny, v ktorej zosilní svoj tlak na Taiwan širokou škálou prostriedkov, ktoré by mohli vyvolať konflikt s USA. Čínska vojenská akcia sa tiež zdá byť predzvesťou pokusu o uvalenie blokády na Taiwan, čo je mimoriadne znepokojujúce.

 

A teraz Peking prerušil práve tie komunikačné kanály s Washingtonom, ktoré by sa dali použiť na zvládnutie prehlbujúcej sa krízy. Tým sa situácia stane ešte nebezpečnejšou. Napriek tomu sa zdá, že Bidenova administratíva má v úmysle z času na čas rozoslať nezmyselné správy o tom, že Peking „prehnane reaguje“ a využíva návštevu ako zámienku na eskaláciu, akoby to malo iný účinok ako prilievanie oleja do ohňa.

 

Hlavný terč je Čína. Americká CIA má novú prioritu namiesto boja proti terorizmu

 

Administratíva Bidena poskytla Číne túto zámienku, čím zjavne zle zvládla návštevu Pelosiovej. Musí to riešiť ako veľkú krízu, čo aj je, zastaviť prázdnu rétoriku a začať konať, čím ukáže, že, ako tvrdí Biely dom, stále podporuje politiku jednej Číny.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov