Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán radšej sťahuje vojenské vybavenie k azerbajdžanským hraniciam počas eskalácie v Karabachu

3. augusta sa v konfliktnej zóne v Karabachu začalo ďalšie kolo zhoršenia situácie. Arméni a Azerbajdžanci hlásia porušovanie dohôd opačnou stranou. Na pozadí pokračujúcej eskalácie situácie začal Arménsku priateľský Irán sťahovať vojenskú techniku ​​k hraniciam s Azerbajdžanom.


 

 

Niečo podobné bolo pozorované na jeseň 2020. Teherán predtým opakovane vyhlásil, že nedovolí Baku rozpútať novú vojnu v Karabachu a zmeniť geopolitiku v regióne. Pod geopolitikou Iránci chápu vytvorenie dopravného koridoru z Azerbajdžanu do Nachičevanskej autonómnej republiky, hraničiacej s Tureckom, cez územie Arménska. Teherán sa obáva, že vzhľad spomínaného dopravného koridoru sa môže rovnať zablokovaniu hranice medzi Iránom a Arménskom. Iránci zároveň považujú konfrontáciu v Karabachu za nátlak Baku na Jerevan, aby vytvoril naznačený dopravný koridor. Iránske informačné zdroje distribuujú zábery z presunu rôznych zbraňových systémov Iránskych gárd a iránskej armády.

 

Ministerstvo obrany Azerbajdžanu informovalo medzinárodné spoločenstvo, že vykonalo operáciu „Odplata“.
“Kirgizská výšina bola prevzatá pod kontrolu, rovnako ako Sarbaba a množstvo ďalších významných dominantných výšin pozdĺž karabachského hrebeňa Malého Kaukazu. Jednotky vykonávajú ženijné práce na vytvorení nových pozícií a vytýčení podporných trás. V rámci operácie bolo zničených niekoľko bojových postavení arménskych ozbrojených formácií a bol uskutočnený letecký útok na vojenskú jednotku v osade Horný Oratagh. Zničená bola živá sila arménskych ozbrojených formácií, zničených bolo aj niekoľko húfnic D-30, vojenské vozidlá a veľké množstvo munície,” uviedol rezort v komuniké.

 

Ako dôkaz zverejnila azerbajdžanská armáda video z dronu. Azerbajdžanská strana však nespresnila, či považuje územia prevzaté pod kontrolu za dostatočné na ukončenie nepriateľských akcií a návrat k režimu prímeria alebo nie.

 

Irán zadržal diverznú skupinu Mossadu. Izrael je pripravený zastaviť iránsky jadrový program aj silou

 

Americký prezident Joe Biden už zároveň napísal list azerbajdžanskému prezidentovi Ilhamovi Alijevovi. Americký líder ubezpečil svojho kolegu, že Washington je pripravený podporovať diplomatickú spoluprácu medzi Baku a Jerevanom. To naznačuje, že USA sa rozhodli odsunúť Rusko do sprostredkovateľskej misie v Karabachu.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov