Bojové lietadlá druhej eskadry F-35 IAF, južné levy, preletia cez južný Izrael (hovorca IDF)
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán zadržal diverznú skupinu Mossadu. Izrael je pripravený zastaviť iránsky jadrový program aj silou

Izrael s najväčšou pravdepodobnosťou zaútočí skôr, ako Teherán získa atómovú bombu. Tvrdí Dr. Michael Rubin z American Enterprise Institute vo svojom článku publikovanom v časopise 19FortyFive.


 

Dúfa v pád vládnuceho režimu v Teheráne pre nespokojnosť obyvateľstva, no zároveň sa na túto možnosť pozerá s obavami. Koniec koncov, ak sa v Iráne začne prevrat, potom sa Zbor islamských revolučných gárd (IRGC), ktorý môže mať k dispozícii jadrový arzenál, stane nikým nekontrolovateľným. V tomto prípade je podľa americkej tlače schopný použiť zbrane hromadného ničenia z iniciatívy svojich generálov.

 

Takéto vyhliadky vyvolávajú vážne obavy v Izraeli, ktorý bol historicky hlavným cieľom Teheránu. Izraelčania sú preto ohľadom iránskeho jadrového programu menej optimistickí ako administratíva Bieleho domu, ktorá si to môže dovoliť vzhľadom na svoju geografickú polohu. Úspech Teheránu vo vývoji jadrových zbraní je priamou hrozbou pre samotnú existenciu židovského štátu.

 

Drony Shahed 129, ktoré Irán podľa ukrajinských médií poskytol Rusku. Dĺžka trupu je 8 metrov, rozpätie krídel je 16 metrov. Bojové zaťaženie do 400 kg. Rýchlosť – až 150 km / h. Dosah letu až 1700 km. UAV môže zostať vo vzduchu až 24 hodín. Odpoveď na turecký Bayraktar používaný ukrajinskou armádou

 

Autor sa domnieva, že izraelské rozhodnutie začať vojenský útok proti iránskej jadrovej infraštruktúre, ak by bolo prijaté, by si vyžadovalo nie tucet bojových letov izraelského letectva, ale s najväčšou pravdepodobnosťou tisíce v priebehu niekoľkých dní. Hlavnou nevýhodou takéhoto kroku je zároveň to, že by ospravedlnil rétoriku Teheránu o potrebe mať vlastné jadrové zbrane na sebaobranu.

 

Izrael sa naďalej zapája do podvratných aktivít proti Iránskej islamskej republike. V posledných rokoch zahynulo v rukách izraelských špeciálnych služieb veľké množstvo nielen iránskych vojakov, ale aj fyzikov. Hlavnou úlohou Izraela je narušiť vývoj vlastných jadrových zbraní Iránu, hoci len zničením infraštruktúry a fyzickou likvidáciou tých vedcov a inžinierov, ktorí sa podieľajú na tomto vývoji.

 

Iránskym spravodajským agentúram sa podarilo odhaliť izraelskú špionážnu sieť, ktorá sa podľa iránskych predstaviteľov snažila zorganizovať uloženie výbušnín v jednom z tajných zariadení v provincii Isfahán. Agenti iránskej kontrarozviedky pracovali v predstihu. “Ešte pár hodín a došlo by k výbuchu.”

 

Izraelskí agenti sa podľa iránskej tlače chystali pôsobiť v Iráne s pomocou najmodernejších technológií. Ale boli zajatí. U zadržaných boli zistené zbrane, výbušniny, technické prostriedky a dorozumievacie prostriedky. Webová stránka Nour News prepojená s Islamskými revolučnými gardami tvrdí, že agenti vstúpili do Iránu z irackého Kurdistanu. Predtým boli vyškolení v metódach sabotáže v jednej z afrických krajín a výcvik sabotérov viedli profesionáli z izraelskej špeciálnej služby Mossad. Iránske úrady zatiaľ nepovedali, o akom objekte hovoria. Ale napríklad v provincii Isfahán je zariadenie jadrového priemyslu v Natanze. To, že by sa mohol stať terčom hypotetických izraelských útokov, je dosť pravdepodobné. Irán zatiaľ neoznámil občianstvo zatknutých sabotérov ani ich počet. Iránske sociálne siete však píšu o záhadnej smrti jedného z raketových vedcov. Tamardar Mutlak je označovaný za mučeníka islamskej revolúcie a Iránci vinia z jeho smrti izraelské tajné služby.

 

Zaujímavé je, že izraelskí agenti pôsobia v Iráne tak úspešne, že sa im niekedy podarí naverbovať aj vysokopostavených vojakov. Napríklad podľa správy v The New York Times bol nedávno zatknutý generál Revolučných gárd, ktorý spolupracoval s izraelskou rozviedkou. Zrejme hovoríme o brigádnom generálovi Alim Nasirim. Ale to sú opäť len informácie vysielané západnou tlačou. Na druhej strane Irán v takýchto prípadoch radšej mlčí, aby nedával dodatočný dôvod na rôzne narážky z Izraela a Spojených štátov.

 

Prečo sa USA obávajú dodávok iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska

 

Faktom však zostáva, že pred niekoľkými mesiacmi odišiel zo svojho postu šéf rozviedky Zboru islamských revolučných gárd Hossein Taeb, ktorý svoj post zastával viac ako 12 rokov. Bol to Taeb, kto bol zodpovedný za odhalenie izraelskej špionážnej siete v Iráne, ale Teherán zjavne nebol s jeho prácou veľmi spokojný.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov