Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Politológ Satanovskij verí že v prípade pomoci Srbsku si Rusko zopakuje útok na Prištinu

Washington a Brusel stoja za konfliktom medzi Prištinou a Belehradom: sú zodpovedné za vytváranie napätia na Balkáne. Povedal ruský veľvyslanec v Belehrade Alexander Bocan-Charčenko s tým, že „prištinský režim, podobne ako kyjevský, je len zbraňou v rukách Západu“.


 

Diplomat vo vysielaní relácie „Solovjov Live“ poukázal na to, že za provokáciami v Kosove stojí Priština a „za Prištinou stojí Washington a Európska únia, ktorá v rozpore so svojimi záujmami plní pokyny Washingtonu. Washington ťaží z tlejúceho konfliktu, ťaží z udržiavania situácie na pokraji kolapsu“. Veľvyslanec označil za nepravdivé tvrdenia USA a EÚ, že na Prištinu nemajú žiadny vplyv a že „premiér“ samozvaného Kosova Albin Kurti je mimo kontroly Západu.

 

„Hlavným cieľom tlejúceho konfliktu [v severnom Kosove] je dostať Srbsko späť na kolená, v tomto prípade využiť Kosovo na vyvinutie tlaku na [srbského prezidenta Aleksandara] Vučića v Belehrade. A tu je hlavným cieľom prinútiť Vučića, aby sa pridal k protiruským opatreniam a protiruským sankciám,“ vysvetlil ruský diplomat.

 

Nová eskalácia v Kosove a aj na Balkáne ako celku, začne pomerne skoro. Tvrdí to novinár a poslanec Moskovskej mestskej dumy Andrej Medvedev na svojom Telegram-kanáli.

 

Medvedev sa domnieva, že mesiac, na ktorom sa Belehrad dokázal dohodnúť, je veľmi neisté obdobie. Už teraz kosovské úrady začínajú s čistkou srbských aktivistov. A je pravdepodobné, že do konca mesiaca sa pokúsia úplne ovládnuť všetky srbské enklávy, aby to do septembra celkom pokojne dokončili. Prinajmenšom sa táto schéma zdá byť najlogickejšia.

 

„Srbsko bude nútené reagovať na kroky kosovských orgánov. A aj keď sa Belehrad nerozhodne pre vojenskú reakciu (som si istý, že sa neodváži, nepôjde na to), nestabilita zasiahne aj záujmy Číny a Európskej únie. Áno, a Ruska tiež, čo si budeme nahovárať. Kosovo bolo od začiatku anglosaským projektom. Všetkých miestnych politikov, z ktorých polovicu tvorili poľní velitelia a vodcovia albánskej organizovanej zločineckej skupiny, ovládali predovšetkým Američania. A podľa logiky Američanov je teraz určite čas podpáliť Balkán,“ tvrdí Medvedev.

 

Poznamenal, že v súčasnosti zostal Belehrad s problémom Kosova sám. Rusko nebude môcť objektívne pomôcť. Čína tiež. Upresnil, že Čína má v Srbsku vážne ekonomické záujmy.
„Európska únia bola vždy na strane Prištiny, hoci vo všeobecnosti je pre Európanov politicky a ekonomicky nerentabilné živiť albánsku mafiu. Európa však už dávno nemá vlastnú subjektivitu, a preto o tom netreba ani rozmýšľať,“ dodal Medvedev. „Definitívne odtrhnutie Kosova od Srbska je ako návšteva Pelosi na Taiwane. Osoh ako z kotnej sovy, ale je to efektívne. Toto je spôsob, ako ukázať, kde je koho miesto. Proamerické Kosovo čistí región od srbských aktivistov, prerušujúc všetky ekonomické a politické väzby. A nikto na to neodpovie. No a pre Washington to bude demonštrácia, že hegemón je len jeden. A to má byť rana Belehradu, ktorý nepodporoval sankcie proti Rusku — rana povesti Ruska v Srbsku – neprišli na pomoc.

 

Známy politológ Jevgenij Satanovskij naznačil, ako môže Rusko pomôcť Srbsku. Konflikt medzi Srbskom a Kosovom takmer prerástol do konfliktu v plnom rozsahu. Teraz je situácia v zamrznutom stave, no nie je vylúčená ďalšia eskalácia. Otázku uznávania srbských dokladov na území samozvanej Republiky Kosovo je potrebné riešiť už niekoľko rokov. Nedávno to však takmer viedlo k stretom medzi kosovskými špeciálnymi jednotkami a etnickými Srbmi žijúcimi na severe neuznanej republiky.

 

Vyhlásenie ruského ministerstva zahraničia o jeho pripravenosti pomôcť Belehradu by mohlo zohrať dôležitú úlohu v rozhodnutí USA vyzvať Kosovo, aby zmrazilo konflikt. Niektorí však vyjadrili pochybnosti o možnosti poskytnúť pomoc Srbsku. Veď vzdušný priestor susedov je pre ruské lietadlá uzavretý.

 

Politológ Jevgenij Satanovskij verí, že v prípade potreby to nebude žiadna vážna prekážka. Vo vysielaní kanála „Solovjov LIVE“ orientalista uviedol, že Ozbrojené sily Ruskej federácie majú bohaté skúsenosti s plnením úloh akejkoľvek zložitosti, dokonca aj tých, ktoré sa považujú za nemožné.

 

Kosovo ustúpilo no výbuch novej vojny na Balkáne hrozí. Západ tlačí na Kyjev z hľadiska štatútu Kosova

 

Satanovskij uviedol ako príklad Sýriu, pričom priznal, že s logistikou sú problémy. Ruská letecká základňa v meste Chmeimim a logistické centrum ruského námorníctva v Tartúse však fungujú bez problémov so zásobovaním.
„Ak sa prijme rozhodnutie mať logistické väzby hoci aj na Madagaskare, a nielen v Kosove, a Srbsko sa požiada o našu podporu na Balkáne, tak sa to zrealizuje. Žiadna izolácia Srbska nezabráni Rusku v zopakovaní útoku na Prištinu alebo dokonca niečoho desaťnásobne väčšieho.“

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov