Predsedníčka Snemovne reprezentantov Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína neurobila nič. Lietadlo delegácie amerického Kongresu pristálo na taiwanskom letisku

Lietadlo delegácie amerického Kongresu na čele s predsedníčkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou pristálo na taiwanskom letisku napriek varovaniam Číny, ktorá hrozila, že na návštevu zareaguje vojenskými opatreniami.


 

Čína pred pristátím uzavrela svoj vzdušný priestor pre civilné lietadlá v smere k Taiwanskému prielivu. Agentúra AFP s odvolaním sa na miestne televízne stanice uviedla, že čínske stíhačky prekročili Taiwanský prieliv.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Peking bude návštevu považovať za podkopávanie jej suverenity a pohrozilo Washingtonu vážnymi následkami. V predvečer letu americkej delegácie sa pri Taiwane začali čínske vojenské cvičenia vrátane nácviku pristátia a streľby. V zóne konfliktu bola vypustená hypersonická riadená strela. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že niekoľko čínskych bojových lietadiel a vojnových lodí sa v utorok večer priblížilo k strednej línii Taiwanského prielivu.

 

Deň predtým sa na čínskych štátom kontrolovaných sociálnych sieťach šírili výzvy na zostrelenie lietadla s delegáciou. Na Taiwane existujú politické hnutia, ktoré uznávajú jednotu s pevninskou Čínou napriek rozdielom v politických systémoch, ako aj hnutie za vyhlásenie ostrova za samostatný suverénny štát.

 

Očakáva sa, že Pelosiová sa v stredu stretne s taiwanskou prezidentkou Tsai Ing-wen a ďalšími vysokými zákonodarcami.
Čínske úrady považujú Taiwan za svoje územie a deklarujú svoj zámer znovu sa s ním spojiť. USA neuznávajú Taiwan ako nezávislý štát, rovnako ako väčšina krajín OSN, ale dôrazne sa stavia proti čínskym hrozbám o násilnej anexii ostrova.

 

Návštevou predsedníčky Snemovne reprezentantov Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane štáty provokujú Čínu ku konfliktu, uviedol šéf Výboru Štátnej dumy pre mládežnícku politiku Artem Metelev.
“Bezmozgová americká administratíva vyvíja tlak na Achillovu pätu prvej svetovej ekonomiky – Čínu , demonštratívne ich provokuje ku konfliktu a hádže drevo do ohňa tretej svetovej vojny,” napísal politik na svojom kanáli Telegram. Ako dodal Metelev, “Číňania na to nezabudnú.”
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov