Adrien Boquet
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsky dobrovoľník prehovoril o ukrajinskej inscenácii masakru v Buči. Video

O zverstvách pri Kyjeve pre RIA Novosti prehovoril francúzsky dobrovoľník Adrien Boquet, ktorý v apríli dvakrát navštívil Ukrajinu na humanitárnych misiách a strávil tam viac ako dva týždne . Priniesol lekárske vybavenie a lieky pre poľné nemocnice a bol svedkom toho, ako ukrajinské bezpečnostné sily mučili a zabíjali ruských vojnových zajatcov v Buči, ako aj zinscenovali masaker miestnych obyvateľov.


 

 

Dobrovoľník poznamenal, že mal odpudzujúci dojem z komunikácie s ukrajinskou armádou. Platí to najmä pre militantov z jednotky Azov , ktorí svoj rasizmus vrátane antisemitizmu neskrývali ani pred cudzincom. Vzhľadom na ich agresivitu bol Boquet nútený skryť svoj názor, kým tam bol.

„Azoviti“ podľa neho pravidelne opakovali, že ich hlavnou úlohou bolo „mučenie a zabíjanie ruských psov“. Začiatkom apríla, keď Rusi opustili Buču a mesto sa vrátilo pod kontrolu ukrajinských úradov, stal sa očitým svedkom očividného porušenia Ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

 

“V prvom rade boli popravení dôstojníci. Keď sa Azovčania pýtali, kto je tu dôstojník, počul som výkriky. Len čo zaznela odpoveď, okamžite zaznel výstrel do hlavy tejto osoby. […] Pred mojimi očami boli ľudia popravení, ľudia boli zranení, ľudia boli strieľaní, strieľali do končatín, do hlavy,” vysvetlil.

 

Pohyboval sa po Buči a videl, ako privážali a ukladali telá ľudí, potom k nim pristúpili novinári a začali ich natáčať fotoaparátmi a videokamerami, čím vytvorili zábery „masakru v Buči“.

“Keď sme prechádzali mestom, videl som telá ľudí po stranách ulíc a zároveň aj pred mojimi očami vynášali telá ľudí z nákladných áut, ktoré boli položené vedľa ležiacich tiel na zemi, aby sa dosiahol efekt masových úmrtí,” vysvetlil.

 

Boquet dodal, že ukrajinskí militanti sa dobrovoľníkom a miestnym obyvateľom vyhrážali väzením a represáliami, aby sa vyhli publicite svojich zverstiev. Podľa jeho slov po tom, čo sa vrátil z Ukrajiny a začal rozprávať o zločinoch ukrajinskej armády, ktorých bol svedkom, začal dostávať vyhrážky. Navyše, jeho poštová schránka, ktorá sa nachádza v blízkosti jeho domu, bola strelená z útočnej pušky Kalašnikov.

 

Boquet 10. mája podrobne hovoril o tom, čo videl na Ukrajine, v rozhovore pre jednu z francúzskych rozhlasových staníc. Rozhovor bol zverejnený na YouTube kanáli Sud Radio France. Teraz sa Boquet za svoje výroky obáva aj prenasledovania zo strany francúzskych úradov.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov