Y-20
Aktuality, Letectvo,

Čína posiela letecký tanker novej generácie YU-20 na výcvik bojovej pripravenosti ku Taiwanu

Čínsky letecký tanker novej generácie, YU-20, sa začal zapájať do výcviku bojovej pripravenosti, keďže sa očakáva, že lietadlo posilní operačné schopnosti iných bojových lietadiel na veľké vzdialenosti, oznámil to hovorca vzdušných síl Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády. Taktiež sa zaviazal chrániť suverenitu a územnú celistvosť Číny pomocou bojových lietadiel okolo ostrova Taiwan. Podplukovník Shen Jinke to povedal v nedeľu na tlačovej konferencii v Pekingu, informovali o tom denníky People’s Daily a China Central Television.7


 

 

YU-20 je variant tankeru vytvorený čínskym dopravným lietadlom Y-20 vyvinutým na domácom trhu, uviedli analytici. Letecký tanker YU-20 nedávno vykonal na mori letecké cvičenia na tankovanie so stíhačkou J-16, čím zvýšil úroveň bojového výcviku lietadla, povedal Shen.

 

Čínske tankovacie lietadlo novej generácie môže účinne zlepšiť operačné aktivity leteckých síl na veľké vzdialenosti, pričom si zachováva rovnakú funkčnosť ako dopravné lietadlo Y-20 pri misiách leteckej prepravy, povedal Shen. Zatiaľ čo toto je prvé oficiálne predstavenie YU-20 zo strany Číny, existencia leteckého tankera je širokej verejnosti známa vďaka jeho misiám okolo ostrova Taiwan.

 

 

28. novembra 2021 celkovo 27 bojových lietadiel vrátane tankovacieho lietadla YU-20 vstúpilo na ostrov samozvanej juhozápadnej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany na ostrove Taiwan, uviedli v tom čase úrady obrany ostrova v tlačovej správe. Je to prvýkrát, čo bolo lietadlo na tankovanie YU-20 spozorované neďaleko ostrova Taiwan, informovali o tom médiá na ostrove. V správach sa uvádza, že tankovacie lietadlo YU-20 zrejme vykonalo letecké tankovacie postupy s dvoma J-16.

 

Shen na nedeľnej tlačovej konferencii uviedol, že obkľučujúce lety viacerých typov bojových lietadiel vzdušných síl čínskej armády okolo ostrova Taiwan zvýšili schopnosti armády chrániť národnú suverenitu a územnú celistvosť. Letectvo čínskej armády má pevnú vôľu, plnú dôveru a dostatočné schopnosti na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti, povedal Shen.

 

Vďaka tankovaniu zo vzduchu môžu mať bojové lietadlá dlhší dolet a operačný čas, čo robí z leteckého tankera zosilňovač energie v modernej vojne, uviedol v nedeľu pre Global Times vojenský expert z Pekingu, ktorý požiadal o anonymitu.

 

To umožní lietadlám čínskej armády extenzívne operovať aj na východnej strane ostrova Taiwan, čím sa separatisti z Taiwanu nebudú môcť skrývať a zároveň zachytiť cudzie sily, ktoré by mohli chcieť zasahovať, uviedol expert.

 

Čína sa vyhráža vojenskou akciou ak Pelosiová navštívi Taiwan. Biden sa chystá telefonovať Si Ťin-pchingovi

 

Na tlačovej konferencii Shen tiež oznámil, že letectvo PLA usporiada svoj deň. Telesné pozostatky mučeníkov Čínskych ľudových dobrovoľníkov, ktorí obetovali svoje životy vo vojne na odpor proti americkej agresii a pomoci Kórei (1950-53), sa do Číny vrátia 16. septembra z Južnej Kórey. Letectvo čínskej armády predtým vyslalo Y-20 na repatriáciu pozostatkov a stíhačky J-11, aby ich sprevádzali, povedal Shen. Táto eskortná jednotka teraz prešla na lietanie so stíhačkami J-20, povedal Shen.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov