Bojový tank T 72
Aktuality, Pozemná technika,

“Solidarita” v rámci NATO. Severné Macedónsko odovzdalo Ukrajine nie tanky ale šrot

Úrady Severného Macedónska sa rozhodli predstierať „solidaritu v rámci NATO“, kam bola táto republika relatívne nedávno prijatá. Otázka „solidarity“ sa už nejaký čas týka ukrajinskej krízy a dodávok zbraní a vojenského materiálu kyjevskému režimu. Ako viete, Ukrajina nie je členom NATO, ale dnes jej armádu v skutočnosti využíva západný vojenský blok ako armádu žoldnierov práve tohto bloku v konfrontácii s Ruskom.


 

Macedónske ministerstvo obrany odovzdalo Ukrajine niekoľko tankov T-72 . Presný počet týchto tankov odovzdaných jednotkám kyjevského režimu zatiaľ nebol oznámený. Ale je známe, že samotné Macedónsko malo asi tri desiatky takýchto tankov. Orgány republiky už skôr oznámili, že T-72 dodané na Ukrajinu pre samotné Macedónsko partnermi NATO budú nahradené tankami typu NATO. Zvažovala sa možnosť dodávky nemeckých Leopardov alebo amerických Abramsov. V súčasnosti neexistujú v zásade žiadne dohody o dodávkach tohto zariadenia do Severného Macedónska.

 

Ministerstvo obrany tejto balkánskej republiky uvádza, že prápor, v ktorého výzbroji sú tanky T-72, plánujú rozpustiť. Počas akej doby bude toto rozpustenie vykonané, nie je uvedené. Ak už boli tanky T-72 prevezené na Ukrajinu a tanky z Nemecka ešte neboli dodané, potom sa ukazuje, že macedónska armáda v súčasnosti zostáva buď úplne bez tankov, alebo ich má menej.

 

Úrady Severného Macedónska odovzdali Ukrajine tanky tretej generácie T-72, ktoré boli predmetom plánovanej likvidácie, informovalo novinárov ministerstvo obrany. Inými slovami, tanky Severného Macedónska teraz nie je potrebné likvidovať svojpomocne. Ukrajinci to urobia. Hovoríme o tretej generácii tankov, ktoré by s vývojom techniky o pár rokov boli nekonkurencieschopné a nezlučiteľné s aktuálnymi požiadavkami.

 

Čoho sa bojí NATO? Podrobné porovnanie zbraní Ruska a Ukrajiny (NATO)

 

Ako náhradu im USA poslali prvých šesť obrnených vozidiel JLTV. Podľa niektorích novinárov mohlo byť na Ukrajinu prevezených 31 tankov T-72 – Severné Macedónsko malo takýto počet.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov