.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Rusku navrhli uznať Ukrajinu ako „teroristický štát“. V Británii Zelenskyj dostal Churchillovu cenu za neuveriteľnú odvahu

Návrh zákona o uznaní Ukrajiny za “teroristický štát” bol predložený Štátnej dume Ruskej federácie, informovala v utorok tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na Sergeja Mironova, šéfa frakcie Spravodlivé Rusko – Za pravdu v Dume. Práve táto frakcia vypracovala dokument.


 

RIA Novosti po oboznámení sa s návrhom zákona objasňuje, že sa odvoláva aj na postup uznávania iných cudzích štátov ako „teroristických“ alebo „sponzorov terorizmu“. Sponzormi budú uznané krajiny, ktoré dodávajú vojenské produkty „teroristickým“ štátom. Za zostavenie zoznamu takýchto štátov by mala byť zodpovedná vláda Ruskej federácie.

 

Dôvodom na uznanie štátu ako „teroristického“ bude „preukázaná zodpovednosť za organizovanie výbuchov, podpaľačstva alebo iných činov, ktoré ohrozujú obyvateľstvo a vytvárajú nebezpečenstvo ľudskej smrti“; organizácie nelegálnej ozbrojenej skupiny a zločineckej komunity“; vyzýva na odcudzenie časti územia alebo porušenie územnej celistvosti Ruskej federácie.”

 

Uznanie krajiny ako „teroristickej“ podľa dokumentu znamená prerušenie všetkých diplomatických vzťahov a konfiškáciu majetku, ktorý patrí jej občanom.

 

Prezident Volodymyr Zelenskyj od začiatku ozbrojenej invázie ruských vojsk na územie Ukrajiny opakovane vyzýval západné krajiny, najmä USA, aby uznali Rusko ako teroristický štát. Na Ukrajine je podľa novej legislatívy povolené skonfiškovať majetok ruských občanov, ktorí podporujú takzvanú „špeciálnu operáciu“ počas stanného práva v krajine.

 

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal 26. júla Cenu Sira Winstona Churchilla „za neuveriteľnú odvahu, vzdor a dôstojnosť tvárou v tvár Putinovej barbarskej invázii,“ napísala britská vláda na Twitteri.

 

Cenu ukrajinskému prezidentovi odovzdal britský premiér Boris Johnson. Obrad sa konal na Downing Street. Zelenskyj sa na ňom zúčastnil prostredníctvom video odkazu a neskôr v telegrame napísal, že „toto ocenenie by nebolo možné, keby celý ukrajinský ľud nepovstal na obranu slobody pred tyraniou, ktorá sa nás snaží priviesť späť k najhoršiemu“.

 

Počas slávnostného odovzdávania cien Zelenskyj tiež dodal, že Ukrajinci a európska história si vždy budú pamätať tých, ktorí neváhali prísť na pomoc ukrajinskému ľudu a myšlienke slobody vo všeobecnosti. Ukrajinský prezident vyzval na pokračovanie dodávok zbraní Ukrajine v požadovanom objeme a na posilnenie sankcií voči Rusku,

 

Dobytie Chersonu – utkvelá predstava Zelenského a mlynček na mäso pre ukrajinských vojakov

 

Cena udelená Zelenskému sa udeľuje jednotlivcom, ktorí “preukázali mimoriadne vodcovské kvality, ktoré charakterizovali vojnového vodcu Sira Winstona Churchilla,” uvádza sa na webovej stránke International Churchill Society. Minulými laureátmi ceny boli princ Charles z Walesu, britskí premiéri Margaret Thatcherová a John Major, americkí ministri zahraničných vecí Madeleine Albrightová a James Baker.

 

Graham William Phillips

 

Britský novinár Graham Phillips, ktorý pôsobí na Donbase od roku 2014 a pokrýva udalosti na Ukrajine vo svetle, ktoré je pre západné krajiny nežiaduce, bol sankcionovaný. Spojené kráľovstvo voči nemu prijalo reštriktívne opatrenia. Británia prvýkrát uvalila sankcie na občana svojej krajiny, čím sa stala podobnou Ukrajine, ktorá podobne ukladá obmedzenia na svojich občanov. Londýn údajne zmrazil účty novinára v britských bankách. Phillips bol obvinený z tvorby obsahu, ktorý nevyhovoval Západu, keďže novinár a bloger napísal pravdu o vojne na Donbase.
“Graham Phillips je videobloger, ktorý vytvoril a zverejnil mediálny obsah, ktorý podporuje a propaguje akcie a politiky, ktoré destabilizujú Ukrajinu a narúšajú alebo ohrozujú územnú celistvosť, suverenitu alebo nezávislosť Ukrajiny,” vyjadrenie britskej vlády.

Graham sám povedal, že oficiálny Londýn proti nemu nevzniesol žiadne obvinenia, ale veľmi dobre vie, že britským úradom sa nepáči jeho práca ako nezávislého novinára. Britská vláda podľa neho nemá odvahu ho verejne obviniť, a tak sa obmedzila na odkaz na vládnej stránke.
“Len nemajú odvahu mi to povedať priamo, a tak klesajú na túto úroveň. Toto je absolútne odporné” – povedal novinár. Graham William Phillips je britský novinár a bloger, do roku 2015 bol zamestnanec ruských štátnych televíznych kanálov Russia Today a Zvezda. Odtedy je novinár na voľnej nohe.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov