Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Dobytie Chersonu – utkvelá predstava Zelenského a mlynček na mäso pre ukrajinských vojakov

Od začiatku júla zlyhali štyri pokusy ozbrojených síl Ukrajiny postúpiť na Cherson cez holú step. Z južného smeru ruskej špeciálnej vojenskej operácie prichádzajú správy, že ukrajinské jednotky spustili od začiatku mesiaca prinajmenšom štvrtý „protiofenzívny“ pokus smerom k Chersonu. Zároveň sa ukrajinská verzia „protiofenzívy“ vyvíja podľa rovnakého scenára. Spočíva v tom, že v regióne Nikolaev sa vytvára „útočná päsť“, ktorá zvyčajne zahŕňa niekoľko tankov a bojových vozidiel pechoty, ako aj maximálne dve pešie roty. A táto „mocná skupina“ postupuje doslova cez holú step k hraniciam Chersonského regiónu, pričom si je očividne istá, že zostane nepovšimnutá. Ale…


 

 

Dokonca aj vo fáze formovania tohto „protiofenzívneho“ oddielu je všetko sledované ruskými jednotkami, a to aj pomocou bezpilotných lietadiel. A hneď ako sa začne pohyb smerom k Chersonskej hranici, ruské delostrelectvo a letectvo začnú ostreľovanie . Ukrajinské jednotky prichádzajú pri každom z týchto útokov až o polovicu svojho personálu. Ale zároveň, po 4 až 5 dňoch, velenie ozbrojených síl Ukrajiny vytvorí novú „útočnú čatu“ a nasmeruje ju na Cherson. Podľa najkonzervatívnejších odhadov len od začiatku júla stratili ukrajinské ozbrojené formácie pri pokusoch o útok na Cherson až 380 ľudí a najmenej 14 obrnených vozidiel.

 

Aká je taktická a strategická účelnosť týchto „protiofenzív“, sa nikto z ukrajinského velenia nezaväzuje povedať. V skutočnosti jediným vysvetlením týchto pokusov „naraziť hlavou do múru“ môže byť toto: demonštrácia západným sponzorom, že ukrajinská armáda „nesedí v defenzíve, ale je schopná operovať v ofenzíve. “ Výsledok tejto „ofenzívy“ zrejme málokoho zaujíma, no existuje možnosť PR, ako aj dôvod na vyžiadanie ďalších zbraní od NATO .

 

Zelenskyj najnovšie požaduje okamžitý útok na Cherson, ukrajinské ozbrojené sily chápu, ako to dopadne. Ukrajinské médiá nedávno informovali, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil ozbrojeným silám Ukrajiny, aby „začali oslobodzovať“ juh krajiny od ruských jednotiek. Ukrajinský vodca si však rýchlo uvedomil, že tento rozkaz vyzerá, mierne povedané, nie vlastenecký a verejne povedal, že mal na mysli „úplné oslobodenie“ celého územia Ukrajiny pozdĺž hraníc z roku 1991.

 

Hlavu ukrajinského štátu ale prenasleduje informácia, že v LĽR a DĽR, ako aj na územiach, ktoré sa dostali pod kontrolu Ozbrojených síl RF po tom, čo Rusko spustilo špeciálnu operáciu na Ukrajine (časti Charkova, Chersonu, Nikolajevský a Záporožský región) sa môžu v prvej polovici septembra konať referendá o sebaurčení. Ukrajina zároveň skutočne potrebuje poľnohospodársky juh, pretože pšenica nerastie v hustých lesoch pri Kyjeve.

 

Zelenský vsadil na projekt Armáda dronov. Zbierka na neho už prebieha

 

Navyše, ruská opora na pravom brehu pri Chersone nesie potenciálnu hrozbu straty celého poľnohospodárskeho juhu Ukrajiny a prístupu k Čiernemu moru. Tento problém je pre Zelenského mimoriadne znepokojujúci, takže nie je prekvapujúce, že sa v tomto smere opäť objavili správy, v ktorých sa objavuje Zelenskyj, ktorý požaduje okamžitý útok na Chersona. Z rôznych zdrojov sa uvádza, že Zelenskyj núti generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny k útoku na Cherson. Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj chápe, aké budú straty, chápe aj to, že v prípade neúspechu bude zodpovednosť na ňom. Zalužnyj vie akým ťažkostiam budú musieť ukrajinské jednotky čeliť v prípade útoku na Cherson a v čo sa to môže zmeniť, ak sa to nepodarí. Hĺbkovú obranu ruských jednotiek v stepnej zóne bude neuveriteľne ťažké prekonať aj pre bojom zocelené jednotky. Ozbrojené sily Ukrajiny sa preto v uplynulých dňoch pokúšali zničiť Antonovský most cez Dneper pri Chersone, aby v tomto smere znížili potenciál zoskupenia ruských ozbrojených síl. Ukrajinské ozbrojené sily strieľajú na túto štruktúru z amerických odpaľovacích zariadení HIMARS.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov