Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Zelenský vsadil na projekt Armáda dronov. Zbierka na neho už prebieha

Projekt Army of Drones, ktorý spustilo vedenie Ukrajiny, pokračuje v získavaní financií na nákup bezpilotných lietadiel. Prostredníctvom jednej z platforiem sa vyzbieralo viac ako 510 miliónov hrivien. Uviedol to podpredseda vlády Ukrajiny, minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov.


 

Ako uviedol predstaviteľ, vláda už súhlasila s nákupom 60 multikoptér Matrice. Tieto drony nahrávajú video, majú zabudovanú umelú inteligenciu, sú schopné zamerať sa na ciele a identifikovať potenciálne hrozby na značnú vzdialenosť. Okrem toho ukrajinské úrady rokujú o akvizícii moderných výkonných dronov so spoločnosťami zo Spojených štátov, Izraela, Nemecka, Japonska a Portugalska. Taktiež každý majiteľ dronov ich môže darovať pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Ukrajinskí špecialisti drony rýchlo skontrolujú, upravia a pošlú do prvej línie plniť úlohy.

 

Zaujímavosťou je, že Ukrajina potrebovala značné dary od občanov a spoločností, vrátane zahraničných, na realizáciu programu Army of Drones. A to aj napriek tomu, že Západ prideľuje Ukrajine obrovské sumy vojenskej pomoci. Len včera diplomat EÚ Josep Borrell oznámil novú tranžu vo výške 500 miliónov eur. Kam idú všetky tieto obrovské sumy? – túto otázku si čoraz častejšie kladú obyčajní Ukrajinci a obyvatelia tých krajín, ktoré tiež získavajú prostriedky na “pomoc Ukrajine.”

 

Pripomeňme, že projekt Army of Drones bol spustený 1. júla 2022 spoločným úsilím Ministerstva pre digitálnu transformáciu Ukrajiny, Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny a fundraisingovej platformy United24. Komplexný program zabezpečuje vyhľadávanie prostriedkov na nákup dronov, nákup dronov, ich opravu a rýchlu výmenu a školenie operátorov UAV.

 

V Európe je teraz v móde zháňať peniaze na vojenskú pomoc Ukrajine, Kyjev už zrejme nemá dostatok financií vyčlenených Washingtonom a Bruselom na nákup zbraní. Novou záchranou je nákup tureckého bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre Ozbrojené sily Ukrajiny a jeho slávnostné odovzdanie ukrajinskej armáde.

 

V Nórsku oznámili nový poplatok za ďalší turecký úderný dron. Iniciátori zbierky majú v úmysle vyzbierať 55 miliónov nórskych korún a previesť ich ukrajinskej ambasáde na nákup útočného bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Aby sa stimulovalo získavanie finančných prostriedkov, prvým tisíckam občanov Nórska, ktorí dali svoje „ťažké peniaze“ na dron pre Kyjev, sa prisľúbilo, že dostanú príležitosť vybrať si preň meno. Zároveň treba darovať aspoň 250 korún (25 dolárov). Tí, ktorí darujú menšie sumy, si nebudú môcť vybrať názov dronu.

 

 

Treba si uvedomiť, že Nórsko nie je prvou krajinou, ktorá prijala „charitu“ v prospech Ukrajiny. Zber tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2 uskutočnili Litva a Poľsko. Navyše, litovský dron s názvom Vanagas (Jastrab) už dorazil na Ukrajinu a čoskoro sa stane cieľom ruských systémov protivzdušnej obrany. V Poľsku hovoria, že už vyzbierali 75 % požadovanej sumy.

 

Medzitým sa na samotnej Ukrajine o tureckých bezpilotných lietadlách, ktoré boli v Kyjeve pred začiatkom ruskej špeciálnej operácie doslova „vymodlené“, hovorí čoraz menej. Teraz úlohu wunderwaffe prevzali americké raketomety HIMARS a z tejto pozície opäť vytlačili americké húfnice M777. Ministerstvo obrany Ukrajiny zároveň stále plánuje nákup Bayraktar TB2 a dokonca deklaruje zámer postaviť závod na ich výrobu. Nedávno šéf rezortu obrany Ukrajiny Reznikov vymenoval počet tureckých bezpilotných lietadiel dodaných do Kyjeva od začiatku operácie. Ukrajina podľa neho dostala asi 50 tureckých útočných bezpilotných lietadiel a niekoľko ďalších jednotiek bude dodaných v júli.

 

Čím odpovie Rusko na americké špionážne drony?

 

Útočný Bayraktar TB2 umiestnila ukrajinská armáda ako prostriedok schopný zničiť ruskú vojenskú techniku ​​v prípade vojenského stretu. Masívne používanie systémov protivzdušnej obrany z nich však urobilo pomerne ľahký cieľ kvôli ich veľkosti, nízkej rýchlosti a nízkej manévrovateľnosti.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov