Lockheed SR-72
Aktuality, Letectvo,

Čím odpovie Rusko na americké špionážne drony?

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia bolo v sovietskom vzdušnom priestore zostrelené lietadlo amerického špióna (bolo potom vymenené za sovietskeho špióna). Dnes to bude komplikovanejšie, pretože odhaliť tajné ruské údaje bude musieť bezpilotné lietadlo. Americký server 19FortyFive zverejnil príspevok o budúcom použití strategického hypersonického bezpilotného prieskumného lietadla Lockheed SR-72 .


 

 

Keby toto lietadlo už existovalo, bolo by to najrýchlejšie súčasné lietadlo. SR-72 považujú za unikátny hypersonický prieskumný útočný bezpilotný lietajúci stroj, ktorý dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 6M.

 

SR-71: bol používaný vo Vietname, „prejavil záujem“ o ZSSR
Trochu o jeho „predkoch.“ V druhej polovici šesťdesiatych rokov bolo v USA vyvinuté strategické prieskumné lietadlo Lockheed SR-71 Blackbird, ktoré sa stalo najrýchlejším lietadlom na svete (maximálna rýchlosť 3500 km za hodinu alebo 3,3M). Toto lietadlo dokázalo vyfotografovať takmer každú oblasť alebo územie, o ktoré prejaví záujem rozviedka. SR-71 bol použitý vo všetkých vojnových konfliktoch tejto doby, napríklad nad Vietnamom. Odpálili tam naň najmenej 800 rakiet sovietskeho protivzdušného raketového systému S-75 Dvina, ale zasiahnuť tento rýchly cieľ sa ani raz nepodarilo.

 

SR-71 prejavoval samozrejme „veľký záujem“ o Sovietsky zväz. Avšak na začiatku sedemdesiatych rokov bola v ZSSR vyvinutá nadzvuková diaľková stíhačka MiG-25 s rýchlosťou letu asi 3000 km za hodinu, čo prinútilo SR-71, aby bol opatrnejší a nevstupoval do sovietskeho vzdušného priestoru. Okrem MiGov mohli zasiahnuť SR-71 aj výkonnejšie (ako boli vo Vietname) systémy PVO S-200, ktoré dokázali ochrániť všetky ciele, ktoré boli pre rozviedku najzaujímavejšie. No a vývoj v osemdesiatych rokoch rovnako rýchle, ale vyzbrojené raketami vzduch-vzduch o veľkom dolete stíhačky MiG-31 v podstate skoncovali s aktivitami strategického SR-71 pri hraniciach ZSSR. V roku 1998 bol Blackbird SR-71 vyradený z výzbroje.

 

Po viac ako dvadsiatich rokoch vyvíjajú v USA super rýchle strategické prieskumné lietadlo, ktoré údajne nedokáže zostreliť žiadny dnešný systém protivzdušnej obrany. Jeho rýchlosť má byť 6M, teda viac ako 6000 km za hodinu. Takú rýchlosť majú dnes iba balistické rakety a hypersonická okrídlená raketa Zirkon. Avšak rakety tejto triedy sa nedajú znova použiť, sú to takzvané jednorazové lietajúce stroje.

 

Zvláštnosť bezpilotného stroja spočíva v tom, že môže mnohokrát vzlietať a pristávať, vykonávať hypersonické lety so zachovaním konštrukcie a bez žiadnych deformácií. Ide o to, že pri lete v atmosfére takou rýchlosťou dochádza k zahrievaniu plášťa lietadla na teploty stoviek stupňov Celzia. Bez príslušného ochladenia a použitia špeciálnych materiálov ťažko dokáže obyčajná konštrukcia obyčajného lietadla vydržať takú záťaž. Hypersonické lietadlo musí túto záťaž vydržať vždy a mnohokrát.

 

SR-72 proti Rusku a hneď do vojny?
Médiá informujú o tom, že prezentačná vzorka lietadla SR-72 vykoná prvý let v roku 2023 a že sa do roku 2030 objaví táto zbraň so všetkými funkciami. Nové prieskumné lietadlo má byť, podľa správy, vybavené raketovým systémom HSSW spoločnosti Lockheed Martin.

 

Tento bojový systém, hypersonické nosné lietadlo s hypersonickou raketou, by dokázal zaistiť nejadrový zásah akéhokoľvek bodového cieľa na ktoromkoľvek mieste Zeme v priebehu niekoľkých hodín. Zásah cieľa na vzdialenosti 20 tisíc kilometrov by sa dal napríklad uskutočniť 6,5 hodiny po povele. Dnes je to možné iba s použitím balistických rakiet, ktorých všetky odpálenia sú registrované a môžu napríklad spôsobiť odvetnú reakciu iných jadrových mocností. Ale operácia s použitím hypersonického lietadla môže zostať nepovšimnutá strategickými informačnými systémami.

 

Nasadenie takéhoto útočného lietadla proti Rusku aj tak nezostane bez povšimnutia a vyvolá príslušnú reakciu, teda vojnu. Avšak prieskumné misie vedľa územia, a možno aj s krátkymi vstupmi do istých oblastí, sú podľa môjho názoru možné. Nad hranicami Ruska existuje plošné rádiolokačné pole, avšak celé územie nie je samozrejme chránené systémami PVO.

 

MiG-41: Kedy začne nové pokročilé záchytné stíhacie lietadlo s ochranou hraníc Ruskej federácie?

 

Je tiež pravdepodobne možné obletieť hranice chránených priestorov niektorých protivzdušných raketových systémov. Približne rovnako, ako nad územie ZSSR prenikli koncom päťdesiatych rokov strategické prieskumné lietadlá U-2, kým v roku 1960 nebol pri Sverdlovsku (dnešný Jekaterinburg) zostrelený Francis Gary Powers, ktorý vykonával výzvednú úlohu pre CIA .

 

Moderné ruské rádiolokačné prostriedky samozrejme objavia taký cieľ ako SR-72, avšak prelet rýchlosťou 6M je predsa len možný, pokiaľ nebude celý priestor nad Ruskom „uzavretý“ najnovšími systémami PVO typu S-500, ktoré zaručene zasiahnu hypersonické ciele na vzdialenosti do 600 km. Avšak v prípade existencie takého lietadla ako SR-72 rovnako zostane pokušenie vypočítať eventuálny kurz letu na preniknutie cez tieto systémy PVO ako s ohľadom na dobu reakcie obranného systému, tak na to, že sa super lietadlo stihne vyhnúť útoku protivzdušných rakiet vypustených naň.

 

Cieľ č. 1 pre PAK DP ( perspektívny letecký komplex na zachytávanie na veľké vzdialenosti)
Zvážme iný variant likvidácie SR-72 modernými stíhačkami ako MiG-31 BM. Musia preto vzniknúť určité okolnosti, lietadlá sa musia stretnúť na skrížených trasách a SR-72 musí letieť vo výške nižšej ako 30 km. Pokiaľ sú však známe miesta základní MiGov a doba reakcie obranných systémov, dá sa smer letu vypočítať tak, aby MiGy museli doháňať SR-72, čo je dnes pre nich nereálne.

 

Americký pilot vo videu vyvracia mýty o sovietskej stíhačke MiG-23, podľa neho je „umeleckým dielom”

 

Na záver uvedieme, že v Rusku vyvíjajú perspektívny letecký systém pre diaľkové zachytenie ( PAK DP ) s analogickými kapacitami ako hypersonické pilotované lietadlo, ktoré môže v najbližších 10 rokoch vystriedať dnešné stíhačky MiG-31, a „zakryje“ ruský vzdušný priestor ako pred okrídlenými raketami , tak pred akýmikoľvek strategickými bombardérmi a hypersonickými prieskumnými lietadlami. Zatiaľ je ešte príliš skoro hovoriť o termínoch prvého letu nového lietadla. Nemáme ani žiadne potvrdené technické údaje. Myslím, že po tom, čo sa objaví SR-72, budú úlohy a požiadavky voči PAK DP pozmenené, pretože práve nový americký „špión“ s raketami bude pre novú stíhačku terčom č. 1.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov