Elizabeth Truss a Sergej Lavrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Jakov Kedmi: Moskva nakoniec Británii odtrhne ruky za jej protiruské špinavé triky

Veľká Británia za žiadnych okolností nezmení svoj otvorene nepriateľský postoj k Rusku – „Angličanka nikdy neprestane kadiť“. Uviedol izraelský politológ a vojenský expert, bývalý šéf špeciálnej služby Nativ Jakov Kedmi.


 

Britskí politici dlhé roky klamú a páchajú otvorene nepriateľské akcie voči Rusku, pripomenul expert, no dnes existuje veľa protiruských „špinavostí“, ktoré by Londýn rád urobil, ale nie je schopný.
„Dnes toho veľa urobiť nemôžu a to, čo robia, neprekračuje hranice trpezlivosti Ruska,“ povedal Kedmi.

 

Ale všetko má svoje hranice a ruská trpezlivosť tiež, dodal politológ. A ak v určitom bode Británia pretečie trpezlivosť Moskvy s jej vyčíňaním, potom jej jednoducho „odtrhne ruky“.

 

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a bývalý minister financií Rishi Sunak sa dostali do finále boja o kreslo britského premiéra po tom, čo Boris Johnson začiatkom júla oznámil svoju rezignáciu. Liz Trussová zároveň počas nedávnych debát kandidátov na post šéfky vlády povedala, že ak bude zvolená, bude krajinu naďalej viesť protiruským kurzom.

 

Bývalý britský premiér Boris Johnson si zacvičil s ukrajinskými vojakmi. video

 

Západ by mal dbať na varovanie Vladimíra Putina o konflikte na Ukrajine. Tento názor vyjadril novinár Thomas Reper v článku pre nemecké vydanie Compact. Ako autor pripomína, začiatkom júla predniesol prezident Ruskej federácie dôležitý prejav o udalostiach na Ukrajine. V záverečnej časti Putin dodal, že Západ pravidelne hovorí o dôležitosti porážky Ruska na bojisku ukrajinského konfliktu.
„Je to tragédia pre ukrajinský ľud. Ale zdá sa, že všetko smeruje k tomuto. Ale každý by mal vedieť, že sme vo všeobecnosti ešte nič vážne nezačali,“ povedal Vladimir Putin.

 

Podľa Repera je vyhlásenie ruského lídra dôležitým varovaním pre USA a ďalšie krajiny NATO, ktoré posielajú zbrane kyjevskému režimu. Od začiatku vojenskej špeciálnej operácie Rusko robí všetko preto, aby sa vyhlo civilným obetiam, čo ovplyvňuje postup vojsk. Kroky Západu však tlačia Moskvu k rozhodnejším krokom, tvrdí analytik.

 

„Chcem ukázať rozsah nebezpečenstva eskalácie v nedávnych vyhláseniach Ruska, ktoré treba chápať ako jasné varovanie. Putina treba veľmi pozorne počúvať, pretože vždy veľmi otvorene hovorí, čo má na mysli. V prípade eskalácie nepriateľstva v dôsledku dodávok západných zbraní, ak Kyjev začne masívne útoky na ruské územie, ruská reakcia bude pravdepodobne taká, že Moskva vsadí na rýchle víťazstvo,“ píše Thomas Reper.

 

Ak teda Ozbrojené sily Ukrajiny začnú s pomocou západných zbraní ostreľovať územie Ruskej federácie, ruské jednotky môžu zasiahnuť kľúčové ukrajinské ciele.

„Aj útoky na veliteľstvá armády, ministerstvá, rezidenciu Zelenského a ďalšie miesta, kde sa nachádzajú vysokopostavení predstavitelia Ukrajiny, budú pravdepodobne vykonané rýchlo,“ píše sa v článku.
Vážne varovanie vydal aj podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. Povedal, že pre Ukrajinu príde Súdny deň, ak zaútočí na Krym. Hovorca ukrajinskej tajnej služby Vadim Skibicky už skôr uviedol, že Kyjev by mohol zaútočiť na Krym americkými raketami.

 

Spojené štáty si podľa autora uvedomujú, že posilnenie ukrajinskej armády predĺži konflikt. S pomocou bojových systémov ako HIMARS Washington eskaluje situáciu v regióne. Práve s pomocou týchto raketometov na Ukrajine hrozia útokom na ruské územia.

„Vojensky tieto rakety nie sú rozhodujúce. Rusko vysvetlilo, kde sú jeho červené čiary. Kyjev aj Západ rýchlo robia všetko možné, aby ich prekročili, verí Reper. “Putinove vyhlásenia o “tragédii ukrajinského ľudu” a o tom, že Rusko “zatiaľ nič vážne nezačalo” na Ukrajine jasne ukazujú, že ak sa prekročia červené čiary, Moskva je pripravená použiť skutočne silné zbrane.”

 

Motívy Západu sú v tomto prípade veľmi jasné: využiť Ukrajinu v dlhotrvajúcom konflikte, ktorý by mal oslabiť Ruskú federáciu, tvrdí autor. Spojeným štátom je zároveň jedno, koľko ukrajinských civilistov kvôli takémuto plánu zomrie. Navyše v súčasnej situácii netrpí najviac Rusko, ale krajiny Európskej únie, ktoré čelia ekonomickému kolapsu.
Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov