Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská flotila zasiahla základňu námornej pechoty pri Odese. Lavrov sľubuje presun operácie bližšie k západu

Už skôr avizovaná taktická pauza ruskej armády sa skončila, krajinské jednotky odrazili množstvo útokov pri Charkove, Slovjansku a Doneckom fronte, no ruským silám sa napriek tomu podarilo v niektorých oblastiach postúpiť. Zdá sa, že ukrajinské velenie začalo dlho očakávanú rotáciu frontových jednotiek uprostred správ, že niektoré ukrajinské brigády sú vyčerpané a zdecimované. Ukrajinské delostrelectvo zaútočilo na Antonovský most pri Chersone, čím dostali ruské sily v oblasti pod tlak. Most zostáva použiteľný, ale niektoré časti sú poškodené. Ukrajinskí obrancovia odrazili ruský útok na Udy severne od Charkova. Ruské jednotky sa pokúsili postúpiť smerom na Husarivku. Je to prvá bojová aktivita neďaleko Balakliie od konca marca. Bachmutský front: Ruské sily postupovali smerom na Pokrovske, prelomili ukrajinskú obranu a dobyli južný okraj mesta. Ukrajinské jednoty odrazili ruské útoky na elektrárne Veršyna, Semyhirya, Novoluhanske a Vuhlehirsk.


 

Smer Slovjansk: Ukrajinské sily odrazili ruský útok na Dmytrivku severne od Slovjanska. Ruské sily získali plnú kontrolu nad Bilohorivkou v Luhanskej oblasti a postupujú smerom na Hryhorivku a Serebrianku. Boje pokračujú. Ukrajinské jednotky odrazili ruské útoky na Verchnokamjanske zo smeru od Zolotarivky a neďalekej elektrárne. O osadu Spirne pokračujú boje. Zdá sa, že v tejto chvíli ruskí vojaci ovládajú väčšiu časť osady. Prvky 1. tankovej brigády dorazili do Kramatorska, aby posilnili ukrajinské sily v oblasti.
Donecká oblasť: Ukrajinské sily odrazili ruský útok smerom na Kamjanku, Novomykhailivku a Vuhledar. Ukrajinská 71. jágerská brigáda bola nasadená v južnej časti Doneckej oblasti.

 

Ako už bolo spomenuté vyššie, ukrajinské delostrelectvo zasiahlo Antonovský most neďaleko Chersonu. Most zostáva použiteľný, ale niektoré časti sú poškodené. Ukrajinská strana vyhlásila prísne embargo na všetky informácie týkajúce sa Chersonskej oblasti a postupu ukrajinských jednotiek. Jediným povoleným zdrojom pre túto oblasť sú správy ukrajinského generálneho štábu.

 

 

Správa Ministerstva obrany Ruskej federácie z 20. júla 2022:
– V Soledare bol napadnutý vojenský sklad 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny – bolo zničených do 40 militantov a 19 obrnených vozidiel;
— V oblasti Usatovo (oblast Odesa) bolo zasiahnuté odpaľovacie zariadenie raketového systému Harpoon;
— V Dachnoje (oblast Odesa) bolo zasiahnuté miesto dočasného rozmiestnenia 35. námornej brigády – bolo zničených viac ako 200 militantov a viac ako 10 jednotiek cudzieho vojenského materiálu;
– V rámci boja proti batériám bolo zasiahnutých päť čiat Grad, šesť delostreleckých čiat húfnic D-20 a deväť delostreleckých čiat D-30;
– Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli sedem veliteľských stanovíšť;
– Zničených bolo osem skladov s raketovými a delostreleckými zbraňami a muníciou;
– MiG-29 a Su-25 ukrajinských vzdušných síl boli zostrelené, ako aj štyri UAV;
– Deväť granátov Uragan bolo zachytených.

 

Bývalý veliteľ NATO predpovedá na Ukrajine „zamrznutý konflikt“

 

Geografický rozsah špeciálnej operácie na Ukrajine sa rozšíri, keď budú do Kyjeva dodané západné zbrane dlhého doletu. Uviedol to šéf ruského rezortu obrany Sergej Lavrov. V rámci rokovaní s ukrajinskou stranou v Istanbule sa podľa ministra koncom marca hovorilo o geografii Severného vojenského okruhu. Špeciálna operácia sa zároveň rozšírila za hranice DĽR a LĽR a vstúpila do Chersonskej a Záporožskej oblasti a na množstvo ďalších území a pokračuje proces zintenzívnenia akcií ruských jednotiek. Keďže západné krajiny v bezmocnom hneve a túžbe čo najviac zhoršiť situáciu pumpujú Ukrajinu čoraz viac zbraňami dlhého doletu, geografické hranice NMD budú posunuté ešte ďalej, poznamenal Sergej Lavrov v rozhovore pre RT. Šéf ruského ministerstva zahraničia zdôraznil, že Moskva nedovolí v oblastiach kontrolovaných Kyjevom prítomnosť zbraní, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre ruské územie a ľudové republiky východnej Ukrajiny. Ozbrojené sily Ukrajiny predtým s použitím raketových systémov HIMARS americkej výroby zaútočili na most cez Dneper a poškodili aj ruskú radarovú stanicu 48Y6-K1 Podlet v Chersonskej oblasti. Námestník ministra ukrajinských ozbrojených síl Volodymyr Gavrilov v predvečer povedal, že Kyjev sa pripravuje na útok a zabratie Čierneho mora a Krymu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov