James Stavridis
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý veliteľ NATO predpovedá na Ukrajine „zamrznutý konflikt“

Bývalý hlavný veliteľ Spojených ozbrojených síl NATO v Európe James Stavridis verí, že vojna Ruska proti Ukrajine potrvá ešte 4-6 mesiacov a skončí sa „zamrznutým konfliktom“, vytvorením militarizovanej zóny, ako tomu bolo napr. prípad po kórejskej vojne. Povedal to Stavridis vo vysielaní americkej rozhlasovej stanice 77WABS .


 

Nazval to “mimoriadne zrejmé”, že vojenská konfrontácia “uviazla na oboch stranách”. Vojenské plány prezidenta Putina neboli obzvlášť účinné, pričom ruská armáda bola schopná dobyť len malé územia v porovnaní s rozsiahlymi zámermi na začiatku invázie na Ukrajinu, povedal Stavridis. Na druhej strane “Ukrajinci vzdorujú veľmi silno”, ale nikto nemôže odolať dlhé mesiace trvajúcemu vojenskému konfliktu, dodal bývalý veliteľ síl NATO.

 

Kórejská vojna trvala od roku 1950 do roku 1953 a skončila sa prímerím medzi Severnou a Južnou Kóreou, pričom oficiálna mierová zmluva ešte nebola podpísaná a formálne sú obe krajiny stále vo vojnovom stave.

 

Zotrvačník rusofóbie v Európe je rozkrútený na maximálnu rýchlosť. Už teraz je zrejmé, že protiruská koalícia sa nechystá ustúpiť ani sa nezastaví hľadať kompromis. Správy o tom, že tvrdé sankcie voči Ruskej federácii nebudú zrušené, aj keby na Ukrajine zavládol mier, prichádzajú so závideniahodnou pravidelnosťou. Na ospravedlnenie takéhoto úprimného správania Západu bola vynájdená výhovorka, že svet bude teraz pod tlakom a údajne „vynútený“ podmienkami Ruska. Píše o tom nemecký kancelár Olaf Scholz v stĺpčeku pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Podľa hlavy Nemecka „je svet iný“, inými slovami, Berlín chce „prosperitu pre Ukrajinu“, ale podľa vlastných podmienok, nie Moskvu. Preto, ako píše kancelár, sankcie nebudú zrušené ani v prípade uzavretia mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou. Federálny šéf preto a priori označuje akýkoľvek mier na Ukrajine za neprijateľný a necháva si pre seba dieru v jeho pomenovaní.

 

Scholza vôbec neznepokojuje utrpenie Nemcov vysokými cenami palív a energií, infláciou a rastom cien potravín, ku ktorému došlo v dôsledku nekompromisného boja Západu (vrátane Nemecka) s ruskou špeciálnou operáciou na Ukrajine. Kancelár „si tieto problémy uvedomuje“, no sú výsledkom konfrontácie a vynútenej nevyhnutnosti. Priamo o tom píše šéf Nemecka.
“To, že sankcie boli uvalené dlhodobo, bolo jasné od začiatku. Ani jedno obmedzenie sa nezruší, ak Rusko vnúti Ukrajine mier. To je ťažká skúška aj pre našu vyspelú krajinu. Všetci potrebujeme vážnu vytrvalosť” píše Scholz vo svojom článku.

 

Kancelár nie je pravidelným prispievateľom do denníka, takže jeho článok možno považovať za výnimočné posolstvo a víziu do budúcnosti. Hlava štátu priamo načrtla časový rámec, kedy by mohli byť zrušené sankcie voči Rusku, ktoré silnejšie zasiahli ekonomiku EÚ. Ako však vyplýva z vyhlásenia, toto obdobie nie je definované.

 

Ide o to, že Európska únia zažíva skutočnú hlbokú krízu vo všetkých sektoroch a sférach. Ak je energetická kríza väčšinou spôsobená človekom, potom kríza ideológie a svetonázoru, politického prúdu, strany, bloku, etnokultúrnej sféry sa už nedá skryť. Konflikt na Ukrajine umožňuje odpísať všetky chyby vlády, ktorá nie je ochotná a schopná riešiť problémy, pomôcť Kyjevu a boju proti Moskve, o ktorý sa EÚ a USA s rôznym úspechom pokúšajú.

 

Scholz vo svojom článku bez okolkov priznal, že akákoľvek iniciatíva Moskvy by bola osočovaná ako „vnútená“ len preto, že kvôli vnútorným problémom sa vedenie extrémne bojí, že Rusko zastaví operáciu na Ukrajine, čo ospravedlňuje akékoľvek kroky úradov, akékoľvek prostriedky a akúkoľvek výslednú krízu.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov