Henry Kissinger
Aktuality, Bezpečnosť,

Henry Kissinger kritizoval európskych lídrov aj Bidena: “Chýbajú im jasné usmernenia”

Bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger kritizoval európskych politikov. Uviedol, že moderní európski lídri nerozumejú výzvam, ktorým čelia. Uviedol to v rozhovore pre Bloomberg. Kissinger sa domnieva, že aj politici USA robia chyby. Poznamenal, že večná konfrontácia nepomôže dosiahnuť úspech vo vzťahoch USA s Čínou. Politik pripomenul zásadu predchádzania konfliktom.


 

Pokiaľ ide o európskych politikov, Kissinger ich obvinil, že im chýbajú jasné usmernenia a pochopenie pre „úlohy, ktoré pred nimi stoja“. Bývalý štátny tajomník bol nespokojný s činnosťou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza. Dal ich za príklad prvého spolkového kancelára Nemeckej spolkovej republiky Konrada Adenauera a generála Charlesa de Gaulla.

 

Americký politik Henry Kissinger takisto varoval úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena pred Čínou. Podľa Kissingera sa správa Bidena vo vzťahu k Nebeskej ríši úplne nesprávne. Bývalý štátny tajomník sa domnieva, že Bidenove oči zatienili problémy domácej politiky. Biely dom sa totiž skrýva nielen za „zlých Rusov“ a „Putinovú daň“, ale aj za „čínsku hrozbu“. To znamená, že je možné nadávať Číne v našej krajine, poznamenal Kissinger, ale nestojí za to, aby sme o tom Číňanom otvorene hovorili.

 

“Biden a predchádzajúce administratívy boli príliš silne ovplyvnené domácimi politickými aspektmi názorov na Čínu. Samozrejme, je dôležité zabrániť hegemónii Číny alebo akejkoľvek inej krajiny. To nie je niečo, čo sa dá dosiahnuť nekonečnou konfrontáciou,” Bloomberg citovala slová Kissingera. Kissinger poznamenal, že „je dôležité pochopiť húževnatosť Číny“, nie je možné ju zlomiť vyhrážkami či sankciami, je príliš silná.

 

Medzitým sa Biely dom naďalej drží svojej línie. Hovorca ministerstva zahraničia Ned Price pohrozil Číne sankciami za podporu Ruska. Miera odozvy čínskeho ministerstva zahraničných vecí Američanom neustále stúpa. Rozsiahle cvičenia sa konali aj pri pobreží Taiwanu, ostrova, ktorý Čína považuje za svoju rebelskú provinciu.

 

Britské vydanie The Times sa snažilo svojim čitateľom vysvetliť, prečo ruský prezident Vladimir Putin priletel do Teheránu. Pre Západ to dopadlo veľmi nepríjemne. Akokoľvek sa britskí novinári snažili očierniť Putinovu návštevu Iránu, nedopadlo to veľmi dobre. Spomenuli si na všetky konfliktné situácie medzi Ruskom, Iránom, Čínou a Tureckom: kurdských rebelov v severnej Sýrii a Čínu brániacu Izrael atď.

 

Všetky tieto muchy, ktoré sa britskí novinári snažili zapamätať, nepokazili ruský med. Ukazuje sa, pripúšťajú The Times, že Rusko vytvára „os dobra“. Krajiny, ktoré sa Západ snažil poslať do izolácie, rýchlo našli spoločnú reč a ukázalo sa, že majú ešte viac populačných a ekonomických možností ako na Západe.

 

Turecko je v Londýne vnímané obzvlášť podozrievavo. Erdogan je tiež v Teheráne. Turecko je členom NATO, ale všetky jeho záujmy sú na východe. Všetky nedorozumenia krajín, ktoré zhromažďujú svojich predstaviteľov v Teheráne, sú schopné vyriešiť. A majú veľa spoločného. A hlavne: nedôveru, nechuť až nenávisť k Západu.

 

Deň predtým ruský prezident Vladimir Putin odcestoval do Iránu, kde sa stretol s tamojším lídrom Ibrahimom Raisim a tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom. Takáto udalosť prinútila Spojené štáty k napätiu, pretože bez ich účasti by mohlo vzniknúť nové geopolitické usporiadanie v regióne.

 

Podľa politického pozorovateľa Andreja Perlu je ešte priskoro povedať, že medzi Ruskom a Iránom sú „všetky rozpory v okamihu odstránené“. Spojenie Ruska a Iránu obsahuje jasnú a zrozumiteľnú odpoveď na otázku, proti komu ste priatelia?” Ide o spojenectvo mocností, ktoré rovnako podliehajú tlaku zjednoteného Západu. A tlaku, ktorého účelom nie je „zadržiavanie” (to je minulosť), ale ničenie. Minimálne vylúčenie krajiny z „koncertu veľmocí,” napísal Perla vo svojom telegramovom kanáli. Politický konzultant dodal, že Západ v unipolárnom svete nepotrebuje Rusko ani Irán. “A unipolárny svet je nemožný, pokiaľ existujú také mocnosti ako Irán a Rusko,” dodal Perla.

 

Kissinger kritizuje detskú naivitu Západu voči Rusku

 

Expert napísal, že Rusko a Irán sú spolu „kolosálnym hospodárstvom reálneho sektora“. Rovnako ako vojenské združenie, „ktoré v zásade nemožno poraziť“.
“Vyplýva z toho, že sa musíte” bozkávať a nazývať sa bratmi navždy”? Nie, samozrejme, že nie. V takýchto vyhláseniach nebude nič iné ako pokrytectvo. Je tu ale priestor pre vzájomný rešpekt a spoločnú prácu proti spoločnému nepriateľovi. Už to stačí,“ zhrnul politický pozorovateľ.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov