Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

O Haďom ostrove a niektorých problémoch pri zasahovaní cieľov

Opäť niečo o Haďom ostrove, presnejšie o príčinnej súvislosti toho, čo sa stalo. V tom čase zamestnanci ukrajinskej GUR uskutočnili PR kampaň a bez akéhokoľvek odporu vyvesili na ostrove ukrajinskú vlajku. Čiernomorská flotila však o ukrajinskej operácii dobre vedela. Pohyb námorných lodí bol hlásený od okamihu, keď dorazili k ostrovu, a v blízkosti ostrova sa nachádzali ruské lode a radarové pozorovacie zariadenia. Jeden raketový útok na mólo v momente vykladania alebo nakladania personálu by mal iný výsledok. Ale dopadlo to inak.


 

Prečo teda ukrajinskí vojaci uskutočnili operáciu prakticky bez prekážok?
Jedným z hlavných problémov v súčasnosti, nielen v tomto prípade, ale všeobecne počas špeciálnej vojenskej operácie, bola oneskorená reakcia na získané spravodajské informácie.

 

Útok na mólo sa uskutočnil, ale oneskorene – všetko, čo Ukrajinci potrebovali, urobili. S čím by to mohlo súvisieť? Napríklad nedostatok zákonných právomocí taktických veliteľov zasiahnuť identifikované ciele a obava z trestného stíhania za povolenie začať paľbu

 

Táto situácia vážne ovplyvňuje schopnosť zapojiť delostrelectvo alebo letectvo “na požiadanie” v krátkom čase. Doba medzi prijatím súradníc a zapojením sa môže trvať od niekoľkých hodín až po niekoľko dní. V neustále sa meniacom prostredí a pri meniacich sa pozíciách nepriateľa je to úplne neprijateľné.

 

Príkladom efektívnej interakcie medzi spravodajskými službami a jednotkami sú USA. Americká armáda uplatňuje princíp dynamického cielenia pri online zameraní a úderoch. Majú predpisy pre dynamické cielenie, teda online ukazovanie a zasahovanie. Čas medzi prijatím prieskumných údajov a zásahom objektu je podľa predpisov minimálny.

 

Pilot bezpilotného lietadla alebo taktický pilot má však právo zasiahnuť podľa vlastného uváženia, ak nie je čas na schválenie vyšším velením a cieľ môže uniknúť. Zároveň môže o palebný úder požiadať aj obyčajný vojak na frontovej línii.

 

Veliteľ práporu Vostok Alexander Chodakovskij povedal, že počas ofenzívy jeden z veliteľov zaviedol podobný princíp. Ku každému práporu boli pripojené posádky delostrelectva a niekedy aj letectva a súradnice boli zadávané priamo pre streľbu. Podľa Chodakovského to bolo najproduktívnejšie obdobie pri postupe v čase a relatívne minimálnych stratách.

 

Ukrajinskí vojaci sa fotili s vlajkou na Haďom ostrove – stálo ich to život

 

Špeciálna vojenská operácia odhalila zjavné nedostatky v organizácii ozbrojených síl. Získané poznatky možno využiť na zlepšenie štruktúry ruskej armády na príklade všetkého, čo sa stalo. Napríklad vziať si to najlepšie od každého protivníka a osvojiť si jeho skúsenosti. Najdôležitejšie prvky ako potlačenie protivzdušnej obrany a udelenie právomoci veliteľom taktických formácií nasadiť zbrane podľa vlastného uváženia by mohli byť dobrým začiatkom.
Musíme na tom teraz pracovať, a to aj proaktívne. Pretože od toho priamo závisia životy personálu a situácia na frontoch vo všeobecnosti, upresňuje Chodakovskij.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov