.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskí vojaci sa fotili s vlajkou na Haďom ostrove – stálo ich to život

Ruské vzdušné sily nedovolili ukrajinskej armáde vztýčiť na ostrove Zmejnyj vlajku, časť ukrajinských ozbrojených síl zničili vysoko presné rakety, preživší utiekli, informovalo ministerstvo obrany.


 

„Na pozadí vojenských neúspechov a masívneho ústupu ukrajinských jednotiek na Donbase v noci 7. júla sa kyjevský režim pokúsil symbolicky doručiť vlajku na Hadí ostrov. Približne o 5:00 pristálo na ostrove niekoľko ukrajinských vojakov z motorového člna a odfotili sa s vlajkou. Lietadlo ruských vzdušných a kozmických síl okamžite zahájilo úder vysoko presnými raketami na ostrov Zmejnyj, v dôsledku čoho bola zničená časť ukrajinského vojenského personálu,” ,“ uviedlo v správe ruské vojenské oddelenie.

 

 

Minulý týždeň ozbrojené sily RF opustili Hadí ostrov v dôsledku zosilnených delostreleckých a raketových útokov. Po priblížení delového a raketového delostrelectva zo západných krajín s dlhým dosahom, aby sa zachránili životy ruských vojakov, bola vykonaná úspešná operácia stiahnutia sa z ostrova na troch rýchlych člnoch Raptor. Ostrov naďalej zostáva pod kontrolu ruských rakiet, flotily a vzdušných síl, no bez rizika straty vojenského personálu. Ostrov a priľahlý sektor Čierneho mora sa menia na demilitarizovanú zónu.

 

Ukrajina vyhlásila, že nad ostrovom nadviaže kontrolu, no neskôr uviedla, že na to treba ešte vytvoriť podmienky v obave, že pri pristávaní na ostrove sa ukrajinské sily stanú cieľom raketových útokov. Politicky je odchod z ostrova spojený s odblokovaním vývozu obilia z ukrajinských prístavov v rámci rokovaní, ktoré v Turecku prebiehajú od mája. Ruské ministerstvo obrany poznamenalo, že týmto spôsobom sa preukázalo, že Moskva nezasahuje do úsilia OSN zorganizovať humanitárny koridor na vývoz poľnohospodárskych produktov z územia Ukrajiny.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov