Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Demonštrácia sily priamo pod nosom USA. Rusko, Čína a Irán pripravujú sériu vojenských cvičení v Latinskej Amerike

Irán, Rusko a Čína pripravujú sériu významných vojenských cvičení v Latinskej Amerike. Demonštrácia armád má naznačiť, že ozbrojené sily týchto krajín môžu dosiahnuť na Spojené štáty. Celkovo sa na vojenských cvičeniach s názvom „Sniper Frontier“ na západnej pologuli okrem Ruskej federácie, Číny a Iránu zúčastní ešte 10 krajín. Plány týchto cvičení sú najjasnejšou ukážkou toho, ako americkí protivníci v regióne rozvíjajú vzťahy s Ruskom, Čínou a Iránom.


 

Podľa Centra pre bezpečnú slobodnú spoločnosť budú vojenské cvičenia súčasťou ročníka Medzinárodných armádnych hier v roku 2022, ktoré organizuje Rusko a ktoré od roku 2015 každoročne organizuje niekoľko krajín. Cvičenia ukazujú, ako je región pripravený dištancovať sa od unipolárneho sveta. V správe sa uvádza, že súťaž je „strategickým krokom, ktorý sa snaží vopred nasadiť vojenské prostriedky v Latinskej Amerike a Karibiku. Národy VRIC (Venezuela, Rusko, Irán a Čína) sa pripravujú na hlasné vyhlásenie, že región je pripravený prijať multipolárne sily.

 

USA v posledných rokoch pod rôznymi chabými zámienkami uvalili jednostranné sankcie na Irán, Venezuelu, Rusko a Čínu, čo tieto krajiny podnietilo vybudovať nový front zameraný na konfrontáciu s USA a ich spojencami. Štyria spojenci sa vydali na cestu posilňovania vzťahov v rôznych oblastiach napriek nezákonným sankciám, čo znamená, že unipolárny svet skončil a medzinárodné spoločenstvo by malo byť pripravené privítať nový svetový poriadok. Ruský prezident Vladimir Putin to zdôraznil vo svojom prejave 17. júna, keď uviedol, že rastú ďalšie silné centrá nielen to v USA.

 

„Pred rokom a pol som na fóre v Davose opäť zdôraznil, že éra unipolárneho svetového poriadku sa skončila. Napriek všetkým snahám o jeho záchranu, uchovať ho všetkými možnými prostriedkami. Keď vyhrali studenú vojnu, USA sa vyhlásili za Božích zástupcov na zemi, za ľudí, ktorí nemajú žiadnu zodpovednosť – iba záujmy. Zdanlivo si nevšimli, že vznikli nové mocenské centrá a sú čoraz silnejšie,“ povedal.

 

Irán už podpísal dlhodobé dohody o strategickom partnerstve s Čínou a Venezuelou a zároveň pracuje na návrhu dohody s Ruskom. Nedávno, 11. júna, podpísal Teherán dlhodobú dohodu s Caracasom počas návštevy venezuelského prezidenta Nicolása Madura v Iráne.
Dohoda o partnerstve zahŕňa spoluprácu v oblasti vedy, techniky, poľnohospodárstva, ropy a zemného plynu, petrochémie, cestovného ruchu ako aj kultúry.
„Iránska islamská republika sa vo svojej zahraničnej politike vždy snažila o vzťahy s nezávislými krajinami a Venezuela odolávala sankciám nepriateľov a imperializmu a preukázala príkladný odpor,“ uviedol pri podpise zmluvy iránsky prezident Ebrahim Raeisi.

 

“Priznať že sa mýliš niekedy bolí.” Izraelský vojenský expert o precitnutí Západu k udalostiam na Ukrajine

 

Irán tiež podpísal 25-ročnú dohodu o strategickom partnerstve s Čínou a začal s jej implementáciou v januári. Pakt má posilniť dlhodobé ekonomické a politické spojenectvo medzi Iránom a Čínou a považuje sa za míľnik v ich bilaterálnych vzťahoch.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov