Prototyp ľahkého bojového vrtuľníka Airbus Helicopters H145M so zbraňovým systémom Airbus HForce počas demonštrácie v Maďarsku, 27. október 2018, zdroj: bmpd.livejournal.com/(с) Airbus
Aktuality, Letectvo,

Cyprus objednáva vrtuľníky H145M ako náhradu za Mi-35P

Ako oznámili zástupcovia skupiny Airbus, 24. júna 2022 cyperská vláda podpísala zmluvu na nákup šiestich ľahkých bojových vrtuľníkov Airbus Helicopters H145M pre Národnú gardu (cyperské ozbrojené sily) Cypru s opciou na ďalších šesť vrtuľníkov. Všetky zakúpené vrtuľníky H145M budú vybavené zbraňovým systémom Airbus HForce.


 

Náklady na kontrakt neboli oficiálne zverejnené, avšak niekoľko dní predtým cyperský parlament schválil uvoľnenie prvej tranže vo výške 53 miliónov eur na financovanie tohto nákupu (celkovo je v pláne vyčleniť na uvedený kontrakt 140 miliónov eur).

 

Novozakúpené vrtuľníky H145M majú nahradiť 11 bojových vrtuľníkov ruskej výroby Mi-35P, ktoré sú vo výzbroji 450. letky Vzdušného velenia Národnej gardy Cypru.

 

V roku 2001 obdržal Cyprus 12 kusov bojových vrtuľníkov Mi-35P, ktoré boli vyrobené na objednávku cyperskej vlády v AO Rostvertol v Rostove na Done (trupové čísla cyperských strojov sú od „811“ do „822“). Vtedajší cyperský kontrakt (v hodnote 110 miliónov eur) znamenal tiež reálne obnovenie sériovej výroby vrtuľníkov rodiny Mi-24 v Rostvertole po takmer desaťročnej prestávke. V roku 2006 (5. júla) jeden vrtuľník Mi-35P (trupové číslo „822“) havaroval, zvyšných 11 vrtuľníkov prešlo medzitým dvoma generálnymi opravami v Rusku – v Rostvertole v rokoch 2007 – 2008 a v OAO 419. leteckom opravárenskom závode (Petrohrad) v rokoch 2013 – 2014.

 

Bojové vrtuľníky Mi-35P Národnej gardy Cypru, 2019, zdroj: bmpd.livejournal.com/(с) Dirk Jan de Ridder

 

Cyperské Mi-35P už očividne zastarali, do značnej miery vyčerpali svoju životnosť a taktiež ich udržiavanie v prevádzke čelí vážnym ťažkostiam v dôsledku zavedenia prísnych sankcií zo strany EÚ na akúkoľvek vojensko-technickú spoluprácu s Ruskom ešte v roku 2014, a rovnako tak v súčasnosti. Cyprus preto aktuálne, po predchádzajúcej predbežnej dohode v roku 2021, plánuje predať svojich 11 bojových vrtuľníkov Mi-35P Srbsku.

 

Vrtuľník H145M je vojenská modifikácia vrtuľníka H145 (predtým nesúceho označenie EC145 ako ďalší vývoj vrtuľníka BK-117), ktorý od roku 2002 sériovo vyrába spoločnosť Airbus Helicopters. Vrtuľník H145M má celkovú vzletovú hmotnosť 3700 kg a je vybavený dvoma turbohriadeľovými motormi Safran Arriel 2E, hlavným rotorom s piatimi listami a systémom digitálnej avioniky Helionix. Vrtuľníky H145 vo vojenskej verzii M už boli dodané do Maďarska (20 kusov v roku 2021), Nemecka (15 ks), Srbska (9 ks), Thajska (5 ks) a Luxemburska (2 ks).

 

Vrtuľníky H145M, ktoré zakúpilo Maďarsko, Srbsko a teraz objednal Cyprus, sú vybavené zbraňovým systémom HForce vyvinutým spoločnosťou Airbus, ktorý zahŕňa optoelektronickú stanicu Wescam alebo Safran s možnosťou nepretržitej prevádzky, prilbový zameriavač Thales Scorpion, centrálny počítač Collins Aerospace FMC- 4212 a závesné kontajnery s guľometmi ráže 12,7 mm a/alebo 20 mm kanónom, 68 mm alebo 70 mm neriadenými a navádzanými raketami a v budúcnosti sa počíta s možnosťou použitia riadených striel vzduch-zem a vzduch-vzduch (v tejto súvislosti už boli uskutočnené práce týkajúce sa integrácie protitankových riadených rakiet Spike-LR2 do systému HForce).
Ivan Stodola

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov