Ilustračné foto Korveta Dmitrij Rogačev prešla Bosporom smerom k Čiernemu moru
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj: Turecko zakázalo ruským vojnovým lodiam prechádzať cez úžiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Turecko zakázalo preplávanie ruských vojnových lodí cez Bospor a Dardanely. Napísal o tom na svojom Twitteri.


 

 

„Ďakujem svojmu priateľovi, pánovi tureckému prezidentovi R. T. Erdoganovi a ľudu Turecka za ich silnú podporu. Zákaz prechodu ruských vojnových lodí do Čierneho mora a významná vojenská a humanitárna podpora pre Ukrajinu sú dnes mimoriadne dôležité. Obyvatelia Ukrajiny na to nikdy nezabudnú!”

 

Kyjev sa už skôr oficiálne obrátil na Ankaru so žiadosťou o obmedzenie prechodu ruských vojnových lodí cez Čiernomorské prielivy, uvádza SOVA. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu však povedal, že aj keď bude priechod pre vojnové lode uzavretý, Rusko bude mať právo použiť Bospor a Dardanely na návrat flotily na základňu.

 

Podľa Dohovoru z Montreux je režim prechodu vojnových lodí cez Bospor a Dardanely odlišný vo vzťahu k Čiernomorským a nečiernomorským štátom. Na základe predchádzajúceho oznámenia tureckým úradom môžu čiernomorské mocnosti preplávať cez úžiny v čase mieru svojimi vojnovými loďami akejkoľvek triedy. Pre vojnové lode nečiernomorských veľmocí boli zavedené výrazné obmedzenia z hľadiska triedy (povolené sú len malé hladinové lode), tonáže a dĺžky pobytu.

 

Turecko stavia dve korvety pre Ukrajinu. Ďalšie dve im dá Británia zadarmo

 

V prípade účasti Ankary vo vojne a tiež ak Ankara usúdi, že je priamo ohrozená vojnou, má právo povoliť alebo zakázať prechod akýchkoľvek vojenských plavidiel cez úžiny. Počas vojny, do ktorej nie je zapojené Turecko, musia byť úžiny uzavreté pre prechod vojnových lodí akejkoľvek agresívnej mocnosti.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov