Turecká korveta ADA
Aktuality, Námorníctvo,

“Nie sú zamerané proti tretej strane”. Turecko stavia dve korvety pre Ukrajinu. Ďalšie dve im dá Británia zadarmo

Slabo viditeľné, rýchle a dobre vyzbrojené. Ukrajina a Turecko sa dohodli na spoločnej výstavbe dvoch korviet druhu Ada pre ukrajinské vojenské námorníctvo. Prvá má byť spustená v roku 2023. Pre Kyjev je táto dohoda s Tureckom veľmi významná, pretože ukrajinská flotila už cez 30 rokov nedostala nové lode s výnimkou niekoľkých menších obrnených motorových člnov.


 

Lovci ponoriek
V Turecku majú dnes štyri takéto korvety, ktoré začali službu v rokoch 2011-2019. Majú výtlak 2032 ton, autonómnosť plavby do troch týždňov, posádka má 93 námorníkov. Sú to najmodernejšie lode tureckého vojenského loďstva . Sú vyzbrojené kanónom kalibru 76 mm, protiponorkovými raketami Harpoon, protileteckým zariadením RIM-116 a dvoma torpédometmi. Na palubu sa zmestí vrtuľník S-70B Seahawk.

 

Lode sú skonštruované s použitím technológie zníženej rádiolokačnej viditeľnosti. Rádioelektronická výstroj je vysoko automatizovaná. Pohon sa skladá z plynovej turbíny s kapacitou 31 tisíc koní a dvoch dieselových motorov s kapacitou 5500 koní každý, korvety dokážu vyvinúť rýchlosť 29 uzlov.

“Svojimi bojovými kapacitami Ada podstatne zaostáva za ruskými podobnými loďami, korvety projektu 20380 ,” vysvetlil vojenský expert Konstantin Sivkov.

 

“8 Harpoon je samozrejme mocná zbraň, takúto streľbu nevydrží zďaleka každá loď. Majú však pomerne krátky dolet, asi 150 kilometrov. Ruské ONYX a kalibre majú oveľa väčší dolet, “dodal.

 

Protiletecký systém korviet je v podstate morskou verzou Stinger, chráni len v blízkom priestore a nezachytí ciele s veľkou rýchlosťou, napríklad protilodné rakety. Protilodné kapacity nie sú tiež veľké. Iba dva torpédomety a jednoduchý hydrolokátor.
“Turecké škola výstavby vojenských lodí zaostáva za sovietskou a ruskou. Tieto lode výrazne neposilnia ukrajinskú flotilu, “je presvedčený expert.

 

Zanedbané odvetvie
Korvety pre turecké vojenské loďstvo boli postavené v istanbulských lodeniciach. Tu má byť tiež zmontovaná prvá loď pre Ukrajinu, druhá zase v lodeniciach Okean v Nikolajeve. Kyjev prídu dosť draho, len v roku 2021 bolo na tento projekt vyčlenených 3,8 miliardy hrivien (vyše 140 miliónov dolárov).

 

Námestník generálneho riaditeľa kyjevského podniku Leninskaja Kuźnica Sergej Belozubenko oznámil novinárom, že za tieto peniaze sa dali kúpiť tri desiatky motorových člnov Kentaur, alebo Groza. Je to dosť skromné ​​pre krajinu, ktorá kedysi stavala lietadlové lode. Dnes ale Ukrajina samostatne nedokáže postaviť ani menšie bojové lode. Od roku 2011 napríklad v čiernomorských lodeniciach v Nikolajeve pracovali na perspektívnej korvete projektu 58250 Vladimir Veľký s výtlakom 2650 ton. Vyzbrojiť ju plánovali podľa štandardov NATO protilodnými raketami Exocet, protivzdušnými systémom ASTER 15, torpédami MU-90 a 76mm kanónom Super Rapid. Čo sa dá približne porovnať s vybavením tureckých lodí.

 

Kyjev chcel odovzdať flotile štyri korvety v roku 2021. Stavbári však nedokázali spustiť na vodu ani vlajkovú loď série. Na jeseň 2014 bolo financovanie pozastavené. Likvidácia akciovej spoločnosti Čiernomorské lodenice zase definitívne skoncovala s týmto projektom.
Ukrajinské vojenské loďstvo má dnes fakticky jedinú veľkú loď, je to vlajková fregata Getman Sagajdačnyj. Čoskoro bude stará cez 20 rokov. Prakticky všetko ostatné je rovnako staré. Za relatívne moderné sa dajú označiť riečne delostrelecké člny Gjurza. Tie sa ale hodia iba na hliadkovanie pobrežia a nie sú prispôsobené plavbe v šírom mori.

 

Pre vojny a provokácie
Predaj Kyjevu páru korviet nie je prvá zbrojná dohoda medzi Ukrajinou a Tureckom. Nedávno bola podpísaná dohoda o spoločnej výrobe dronov Bayraktar TB2, ktoré sa dobre uplatnili v druhej vojne v Náhornom Karabachu. Ukrajinská armáda neskrýva, že v prípade obnovenia vojnových aktivít na Donbasu vsadí tiež na moderné útočné drony.

 

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov povedal, že dodávky cudzích zbraní Ukrajine nevyvolávajú potešenie. Turecko zase uisťuje, že tieto dohody nie sú zamerané proti tretej strane. Avšak, ako poukazujú experti, môže vojenská technická spolupráca s členskou krajinou NATO povzbudiť ukrajinské vedenie k pokusu o vyriešenie “Donbasskej otázky” silovými spôsobmi.

 

“Rusko musí dávať maximálne veľký pozor na rozšírenie vojenskej technickej spolupráce Ukrajiny a Turecka,” myslí si riaditeľ Ústavu analýzy svetového obchodu zbraňami Igor Korotčenko.

 

“Dve korvety samozrejme moc neposilnia Vojenské námorníctvo Ukrajiny, rovnako nedosiahne úrovne ruskej Čiernomorskej flotily. Ale Ukrajina postupne zvyšuje vojenskú silu. Ukrajinskí admiráli už majú k dispozícii dve moderné lode pre ozbrojenú provokáciu. A keď zákonite dostanú odpor, okamžite požiadajú o pomoc NATO, “uviedol.

 

Ukrajina už použila podobnú taktiku. V novembri 2018 sa dva malé obrnené delostrelecké člny Berdjansk a Nikopol a tiež ťažná loď Jany Kapu pokúsili o plavbu cez Kerčský prieliv bez povolenia ruských úradov. Narušitelia boli zadržaní pobrežnou strážou FSB. Na tento incident ostro reagovali krajiny EÚ a NATO, ktoré odsúdili akcie pohraničníkov. Ale od tej doby sa ukrajinskí námorníci neodvažujú narušiť ruské hranice.

 

Británia daruje Ukrajine ďalšie dve vyradené mínolovky
Kráľovské námorníctvo Veľkej Británie odovzdá Ukrajine dve mínové lode triedy „Sandown“ – „Blyth“ a „Ramsey“, s ktorými sa uskutočnil rozlúčkový obrad. Uvádza sa na web stránke britskej flotily.

 

„Obranné mínolovky triedy „Sandown“ majú za sebou dlhé plavby, 175 000 míľ za 21 rokov – „Ramsey“ a 185 000 míľ za 20 rokov – „Blyth“, pričom podporovali operácie na Blízkom východe, v Británii alebo plnili úlohy NATO v severoeurópskych vodách a Stredomorí,“ píše sa v správe. Rozlúčkový ceremoniál s loďami sa uskutočnil na námornej základni Clyde v Škótsku. Boli z nich spustené vlajky kráľovského námorníctva. Po dokončení opravných prác budú obe plavidlá prevedené ukrajinskému námorníctvu.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov