Sprut-SDM1
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský obojživelný tank Sprut dostal nový systém riadenia paľby

Označujú ho za najvýkonnejší ľahký tank na svete, aj keď sa Sprut v oficiálnych dokumentoch označuje ako 125 mm samohybné protitankové delo, momentálne nemá vo svojej triede konkurentov. Sprut môže byť zhodený s padákom, môže plávať, nie je pomalší ako tanky, ale prevyšuje ich v priechodnosti, a čo je najdôležitejšie je vyzbrojený plnohodnotným tankovým kanónom, ktorý mu umožňuje strieľať nielen granáty, ale aj protitankové strely.


 

 

Najnovšia verzia samohybného protitankového dela Sprut-SDM1 sa zasadne líši od základného modelu. Nový systém riadenia paľby umožňuje streľbu nielen na označenie cieľa veliteľského vozidla, ale automaticky mieri aj na cieľ, ktorý strelec nevidí. Sprut na báze BMD-4 dostal nový pohonný systém, informačný a riadiaci systém podvozku, nový zameriavací systém a najmodernejší softvér a hardvér.

 

Bude rýchlejší ako Armata. Aký nový tank vyvíjajú v Rusku

 

Štátne testy Sprut-SDM1 začali v auguste 2020. Ministerstvo obrany sa rozhodlo prijať Sprut-SDM1 do výzbroje, veliteľa výcviku samohybného protitankového delu, alebo ľahkého tanku pre výsadkové sily. Bojové vozidlo Sprut-SDM1 je vyzbrojené 125mm kanónom, koaxiálnym 7,62 mm guľometom a 7,62 mm guľometom namontovaným na diaľkovo ovládanom module.

 

Video. Obojživelný tank bol testovaný v Čiernom mori. Video

 

Vozidlo je určené na palebnú podporu jednotiek, bojových obrnených vozidiel, ničenie nepriateľských pevností a opevnení a vojenský prieskum.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov