THAAD
Aktuality, Pozemná technika,

THAAD na Ukrajine – nasadenie Iskander-M. Sú na to v Kyjeve pripravení?

Na jednej strane dokáže batéria amerických THAAD ochrániť mesto ako Charkov alebo Kyjev. Ale na druhú stranu nie je veľmi pravdepodobné, že tieto protiraketové systémy budú platné v prípade hypotetického útoku na Krym. Načo ich teda Ukrajinci potrebujú?


 

V týchto dňoch sa v médiách objavila informácia, ktorá sa odvolávala na diplomatický zdroj a ktorá uvádzala, že sa Kyjev obrátil na USA so žiadosťou o rozmiestnenie niekoľkých batérií amerických protiraketových systémov THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) v okolí Charkova .

 

Na začiatok by sme, samozrejme, chceli poznať, či o to Ukrajina skutočne požiadala, alebo si to zdroj zámerne vymyslel. Veď už samotná žiadosť môže značne zmeniť eventuálny vývoj udalostí okolo Ukrajiny a môže svedčiť o zvýšení obranyschopnosti Kyjeva proti hrozbe zvonku, ako aj o zvýšení vojenského potenciálu ukrajinskej armády za účelom vyriešenia istých problémov vojnovým spôsobom. Nesmieme tiež samozrejme prehliadnuť fakt, že samotná informácia môže byť provokačná kačica. Avšak ruské MZV okomentovalo eventuálne dodávky THAAD a vyzvalo amerických kolegov, aby „nerobili hlúposti“ a nepriviedli situáciu do slepej uličky.

 

Kyjev je pod ochranou, ale na dobytie Krymu nemá šancu
Predpokladajme, že táto žiadosť skutočne existuje. V tomto prípade vzniká otázka, ako na ňu budú reagovať za oceánom? S ohľadom na dnešnú situáciu, stupňovanie vojenského napätia okolo Ukrajiny, rozhovory o kontaktnej línii a ďalších líniách, zložité rokovania o otázkach vzájomnej bezpečnosti medzi Ruskom a NATO, by mohla dodávka takého vážneho zbrojného systému na Ukrajinu vyvolať negatívnu reakciu susedov. Systémy THAAD sú na jednu stranu obrannou zbraňou, ktorá má chrániť objekty a mestá pred útokom balistických rakiet, ale na druhej strane môže dodávka protiraketového dáždnika povzbudiť ukrajinské jastraby k aktívnym akciám.

 

Avšak, pripusťme, že sa THAAD objaví v okolí Charkova. Čo to znamená z vojenského hľadiska? Daný systém dokáže zasiahnuť balistické rakety na vzdialenosti do 200 km od bojovej pozície a vo výške 50-200 km. Znamená to, že batéria THAAD dokáže ochrániť mesto ako Charkov alebo Kyjev. Rozmiestnenie systémov v Dnipre môže ukryť protiraketovým dáždnikom samotné mesto a poprednú frontovú líniu so samozvanými donbaskými východnými republikami.

 

Nasadenie systémov THAAD napríklad v útočnej operácii proti Krymu nie je veľmi pravdepodobné, pretože by bolo treba ich v tomto prípade rozmiestniť v šírom poli niekde v blízkosti polostrova, kde sa stanú ľahkým terčom pre ruské letectvo, ktoré bude panovať vo vzduchu. Čeliť lietadlám THAAD nedokážu.

 

THAAD bude sledovať vypustenie ruských rakiet?
Pred akými raketami má chrániť systém THAAD a bude táto ochrana účinná? Je jasné, že sa v kozmickom priestore nad Charkovom môžu objaviť iba ruské balistické rakety. Dnes to môžu byť iba balistické rakety 9M723 systémov 9K720 Iskander-M, pretože iba ich let je možný nad atmosférou. Rusko má samozrejme aj medzikontinentálne balistické rakety, ale ich použitie v lokálnych konfliktoch nie je pravdepodobné kvôli ich veľkému doletu.

 

Hypersonické zbrane: základné informácie pre Kongres Spojených štátov

 

Takže THAAD vs 9M723, aké má kto šance?

Počas skúšok protiraketového systému bola nacvičená likvidácia balistických rakiet R-17 SCUD, ktorých majú dosť na Blízkom východe aj na celom svete. Raketové technológie SCUD boli modernizované v iránskych a severokórejských raketových systémoch. Sú nebezpečné, ale sú to klasické balistické rakety, ktoré letia k cieľu podľa balistickej trajektórie hodeného kameňa, ktorá sa dá vypočítať. Zvláštnosť rakiet Iskander ale spočíva v tom, že sa táto raketa dá ovládať počas celého letu a dokáže vykonať protiraketové manévre v blízkosti cieľa. Zasiahnuť túto raketu je ťažšie ako zostreliť raketu typu SCUD. Dnes sa dá skrátka konštatovať, že hypotetické rozmiestnenie na ukrajinskom území systémov THAAD sotva zaistí zaručenú ochranu pred modernými ruskými raketami systému Iskander-M.

 

Zvažuje sa tiež možnosť kontroly situácie vo vzduchu na vzdialenosti do 1000 km, teda systémy THAAD pri Charkove budú monitorovať vzdušný priestor nad celou európskou časťou Ruska. V skutočnosti nie je všetko tak nebezpečné. Pre všetky radary existuje rádiolokačná hranica, takže na vzdialenosti 1000 km dokážu radary systému THAAD sledovať iba blízke okolie. Nedokážu objaviť ani objekty na Zemi, ani lietadlá, ani okrídlené rakety. Tento radar by ale mohol sledovať napríklad vypustenie rakiet z polygónu Kapustin Jar (v Astrachánskej oblasti), čo by bolo dosť nepríjemné pre Rusko.

 

Protiraketový dáždnik ako zámienka na provokácie?
Keď budú systémy THAAD skutočne dodané, budú ich obsluhovať americkí vojaci. Prinajmenšom v prvých mesiacoch. To znamená bezprostrednú vojenskú prítomnosť vojakov krajín NATO na Ukrajine. Táto prítomnosť zrejme poskytne Ukrajine falošný pocit bezpečia a môže byť príčinou rôznych provokácií. Nad tým by sa mala zamyslieť predovšetkým americká strana, keď (ak) bude prijímať rozhodnutie o dodávke systému PRO .

 

Všetko sa zmenilo. Najväčšie vojenské základne USA boli uznané za bezbranné

 

Skrátka, vzhľadom na všetko vyššie uvedené, existujú dosť vážne pochybnosti ohľadom existencie danej žiadosti a eventuálnej kladnej reakcie na ňu za oceánom. Veď negatíva vývoja situácie po dodávke THAAD Kyjevu môžu značne prevážiť klady z vytvorenia istého protiraketového dáždnika nad Ukrajinou. To všetko je zjavné. Ale žiadne klady pre globálnu európsku bezpečnosť táto dodávka mať určite nebude.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov